Yazar "Üren, Ali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 14 / 14
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Benzoil türevleri kullanılarak biyojen aminlerin yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemiyle analizi(Ege Üniversitesi, 2005) Özdestan, Özgül; Üren, Ali[Abstract Not Available]Öğe Çekirdeksiz Türk kuru üzümünde iz element kirlilikleri ile mineral madde ve şeker içeriklerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 1992) Türemen, M. Engin; Üren, AliBu araştırmada ülkemizde üretimi yüksek, ihracatı fazla olan kuru üzümün mineral madde ve şeker içeriği ile Pb ve Cd kirliliklerinin belirlenmesine çalışılmıştır. Mineral madde tayinlerinde kül edilen örnekler asitli ortamda çözülmüş ve süzülerek asitli ortamda saklanmıştır. Analizi yapılacak mineraller için uygun hacimde örnek çözeltisi alınıp gerekli seyretmeler yapıldıktan sonra A.A.S.'de standart katma yöntemine göre absorbans değerleri ölçülmüştür. Yapılan seyreltmeler göz önüne alınarak aranan mineral madde konsantrasyonları; Fe: 26,7, Ca: 592.3, Cu: 4.42, Zn: 2.32, K: 7590, Mg: 412, Mn: 2.98 ppm olarak bulunmuştur. Kuru üzümün içerdiği yüksek miktardaki şeker, bir monosakkarit olan glukoz ve fruktozan oluşmaktadır. Şekerlerin volumetrik tayin yöntemlerinden Lane-Eynon yöntemine göre yapılan analizler sonucunda kuru üzümdeki indirgen şeker miktarı % 62-74 arasında bulunmuştur. Ağır metal kirliliklerin belirlenmesinde sanayi atıkları, baca gazları, motorlu araçların egzost gazları ve topraktan bulaşabilen Pb ve Cd elementleri dikkate alınmıştır. Denemeler de önce, örnekler 450oC'ta kül edilmiş, elde edilen kül asitli ortamda çözülerek Pb ve Cd'un APDC kompleksileri oluşturulmuş ve bu komplekslerin MIBK fazına ekstraksiyonu yapılarak, bu organik fazdaki Pb ve Cd miktarları A.A.S.'nde ölçülmüştür. Standart Pb-Cd eğrileri ve örneklerin absorbans değerlerinden yararlanılarak Pb ve Cd konsantrasyonları sırasıyla 56 ve 9 ppb olarak bulunmuştur.Öğe Determination of some chemical properties of Kumru: A traditional fermented cereal food(2012) Özdestan, Özgül; Güven, Gönül; Alpözen, Esra; Gövercin, İsmail; Üren, AliHububat tüketiminin tüm dünyada oldukça yaygın olması, hububat ürünlerine uluslar arası beslenmede önemli bir konum sağlamaktadır. Kumru geleneksel fermente bir gıda olup, un ve nohut mayası ile yapılmaktadır. Bu çalışmada, İzmir’deki farklı üreticilerden temin edilen 10 farklı kumru örneğinin toplam kuru madde içeriği, toplam kül içeriği, tuz içeriği ve mineral içeriği belirlenmiştir. Toplam kül içeriği 0.69 ile 1.94 g/100 g arasında bulunmuştur. Toplam kuru madde içeriği 63.36 ile 69.71 g/100 g arasında bulunmuştur. Örneklerin tuz içeriği 0.73 ile 1.64 g/100 g arasında bulunmuştur. Örneklerin Cd içeriği 0.01 ile 0.02 mg/kg arasında bulunmuştur. Örneklerin Pb içeriği tespit edilemeyen düzeylerden 0.018 mg/kg’a kadar değişen konsantrasyonlarda bulunmuştur. Örneklerin Cu içeriği 1.71 ile 10.7 mg/kg arasında bulunmuştur. Örneklerin Zn içeriği 5.73 ile 13.18 mg/kg arasında bulunmuştur. Örneklerin Ca içeriği 236 ile 396 mg/kg arasında bulunmuştur. Örneklerin P içeriği 1027 ile 1410 mg/kg arasında bulunmuştur. Kumru örneklerinin toplam kuru madde içerikleri, toplam kül içerikleri ve tuz içerikleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (P < 0.05).Öğe The Effect of Harvest Time and Bentonite Treatment on Histamine and Tyramine Contents of Wines.(2008) Yücel, Ufuk; Üren, Ali…Öğe Ege Bölgesi'nde satılan maden suyu örneklerinde bazı ağır metallerin ve nitrit, nitrat, amonyak içeriğinin araştırılması(Ege Üniversitesi, 1993) Padır, Özlem; Üren, AliBu araştırmada Ege Bölgesi'nde satılan 12 çeşit maden suyunda Pb-Cd kirlilikleri ve mineral maddeler ile nitrit, nitrat, amonyak içeriği araştırılmıştır. Pb-Cd analizlerinde: APDC ile kompleksleştirme MIBK ile ekstraksiyondan sonra ve AAS'inde okuma yapılmış ve Pb-Cd açısından limitlerin aşılmadığı görülmüştür. Amonyak analizleri amonyak elektrodu kullanarak, potansiyometrik olarak yapılmıştır. Nitrit analizleri kolorimetrik olarak ve nitrat analizleri spektrofotometrik olarak gerçekleştirilmiştir. Bazı maden sularının amonyak ve nitrit içerdikleri ve maden suları yönetmeliğine göre içilmez oldukları görülmüştür. Nitrat içeriği bakımından limitlerin aşılmadığı görülmüştür. Yararlı mineral maddeler açısından (Ca, Mg, Na, K, Zn, Fe, Mn ve Cu) maden sularının bir hayli zengin olduğu ve farklı maden sularının mineral içeriklerinin birbirinden çok farklı olduğu saptanmıştır. Na ve K analizinde alev emisyon tekniği, diğer minerallerde AAS kullanılmıştır. Mineraller için bulunan en alt ve en üst sınırlar, Fe: <0.05 ppm, Ca: 38.1 ppm-218 ppm, Cu <0.03 ppm Zn: 0.03 ppm-5.8 ppm, K: 2.8 ppm-71 ppm Na: 45 ppm-805 ppm Mg: 11.4 ppm-379 ppm, Mn: 0.03 ppm-0.24 ppm'dir. Bu arada 1 numaralı maden suyunun Zn içeriğinin 5.8 ppm olduğu ve kodekste belirtilen 5 ppm sınırını aştığı tespit edilmiştir. Bu maden suyunun dolum hattında Zn galvanizli saç kullanması olasılığı söz konusu olmalıdır veya aynı malzemeden yapılmış depolama tanklarının kullanılması olasılığı vardır. Analiz sonuçları ile şişeler üzerindeki değerlerin yöntemlerle elde edilenlerle karşılaştırıldığında şişeler üzerindeki değerlerin pek çoğunun hatalı olduğu ve 12 numaralı maden suyunun şişesinde yazılı değerlerin tamamen rast gele olduğu görülmektedir.Öğe Fermente ürünlerden peynir, şarap ve lahana turşularında biyojen amin miktarları(Ege Üniversitesi, 2001) Üren, Ali[Abstract Not Available]Öğe Geleneksel fermente ürünlerimizden olan bozada biyojen amin varlığının araştırılması(Ege Üniversitesi, 2006) Yeğin, Sırma; Üren, AliBu araştırmada piyasadan temin edilen 10 farklı bozanın biyojen amin içerikleri; benzoil türevleri oluşturularak, C18 kolon ve absorbans dedektörün (254 nm) kullanıldığı HPLC cihazında belirlenmiştir. Boza örneklerinin biyojen amin içerikleri belirlenirken standart katma tekniği uygulanmıştır. Önceki biyojen amin çalışmalarında olduğu gibi bir tek standart kullanmak yerine tespit edilmesi hedeflenen her bir biyojen amini (metilamin, etilamin, propilamin, putresin, kadaverin, triptamin, izopentilamin, spermidin, spermin, histamin, tiramin ve agmatin) içeren standart karışım eklenmiştir. Çünkü her bir biyojen amine ait pikin, gıda maddesinin matriksi tarafından farklı şekilde etkileneceği düşünülmüş ve bu çalışmada bu düşünce doğrulanmıştır. Boza örneklerinde agmatin ve propilamine rastlanmazken, tiramin miktarının diğer aminlere göre yüksek düzeyde olduğu tespit edilmiştir. Örneklerin tiramin içeriklerinin 12,7 ile 65,0 μg/g arasında olduğu, toplam biyojen amin içeriklerinin ise 24,80 ile 68,90 μg/g arasında olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlara dayanarak bozaların biyojen amin düzeylerinin sağlık açısından risk teşkil etmediği söylenebilir.Öğe Gıdaların aminoasit kompozisyonlarının belirlenmesinde hplc nin kullanılması(Ege Üniversitesi, 1987) Üren, Ali; Aktoluğ, AslıGıdaların amino asit kompozisyonlarının belirlenmesinde HPLC tekniği giderek önem kazanmıştır. Bu çalışmada tabii amino asitlerden triptofan, tirozin ve fenilalaninin HPLC ile kalitatif ve kantitatif analizi yapılmıştır. Dedektör olarak UV dedektör kullanılmış triptofan ve tirozin 280 nm'de, fenilalanin 254 nm'de ölçülmüştür. Ayırmalar æ-Bondapak NH2 kolonunda yapılmış, amino asitler herhangi bir türevine dönüştürülmeden doğrudan kolona uygulanmıştır. Solvent olarak %85 asetonitril -%15 fosfat tamponu kullanılmış ve pH 6'da çalışılmıştır. Triptofan ve tirozin analizleri bazik hidrolizatlarda, fenilalanin analizi asidik hidrolizatta yapılmıştır. Triptofan ve tirozinin pirinç fasulye ve soya fasulyesi örneklerinde kantitatif analizi yapılmıştır. Triptofan ile 0.03 æg, tirozin ile 0.1 æg düzeyinde madde ile kantitatif olarak çalışmak mümkün olmaktadır.Öğe Kuru üzümlerde kurşun kontaminasyonun araştırılması(Ege Üniversitesi, 2000) Üren, AliÜreticilerden sağlanan 1999 yılı ürünü kuru üzüm örnekleri incelendiğinde, yıkamakla uzaklaştırılamayan bünyesel kurşun miktarlarının, 15 örnekten 12'sinde 0,3 mg/kg sınırının altında kaldığı görülmüştür. Bu değer kuru üzüm ihracatında pratikte kullanılan değer olup, etkin bir yıkama yapıldığı takdirde kuru üzümdeki kurşun kontaminasyonunun bu sınırın altına düşeceği anlaşılmaktadır. Kuru üzümlerin bünyesel bakır içerikleri ise ortalama olarak 8,76 mg/kg olup, bu değer pek çok gıda maddesi için geçerli bir sınır olan 5 mg/kg' ın üzerindedir ve çiftçilerin aşırı miktarda bakırlı tarımsal ilaçlar kullandığını göstermektedir. İzmir'deki çeşitli semt pazarlarından temin edilen ve musluk suyunda iyice temizlenen asma yaprağı örneklerinin kurşun ve bakır içerikleri araştırılmış, yüksek miktarda bakır içeren yaprakların aynı zamanda yüksek oranda kurşun içerdiği görülmüştür. Bu sonuçlardan yapraklardaki ve dolayısıyla kuru üzümlerdeki kurşun kirliliğinin bakırlı tarımsal ilaçlardan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Çeşitli firmalara ait şarapların kurşun ve bakır oranları incelenmiş, bulunan değerlerin izin verilen sınırların çok altında olduğu, dolayısıyla şarabın ağır metaller açısından güvenilir bir içecek olduğu anlaşılmıştır. Kuru üzümlerin kurşun ve bakır içerikleri ile yıkanmamış yaş üzümlerden yapılan şarabın kurşun ve bakır içerikleri kıyaslandığında, şarapta bulunan değerlerin çok düşük olduğu görülmektedir. Şarap üretimindeki fermantasyon sırasında, mayalar ortamdaki metal iyonlarını kullanarak tüketmektedirler. Ayrıca şarabın filtrasyonu sırasında ortamdaki metal iyonları çökelti ile birlikte uzaklaştırılmaktadır. Yüksek oranda kurşun içeren ve tüketilmesi sakıncalı olan kuru üzümlerin rakı üretiminde kullanılmasının, hiçbir sakınca yaratmayacağı anlaşılmaktadır.Öğe Orto-ftalaldehir türevleri kullanarak biyojen aminlerin yükskek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemiyle analizi(Ege Üniversitesi, 2003) Karababa, Zehra; Üren, Ali[Abstract Not Available]Öğe Piyasada satılan bazı bebek mamalarının nitrat ve nitrit içeriklerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2012) Üren, Ali; Özdestan, ÖzgülBaby food, nitrate, nitrite.;Bebek maması, nitrat, nitrit.;Nitrat ve nitritin, sağlığa olan zararlı etkilerinden ötürü gıda maddelerindeki miktarları sınırlandırılmıştır. Bebeklere 4-6 aydan itibaren verilmeye başlanan ek gıdaların nitrat ve nitrit içerikleri bebek sağlığı açısından önem arz etmektedir. Nitrat iyonları doğrudan toksik etkiye sahip değildir. Nitrat, bakteriyel nitrat redüktaz aktivitesi vasıtasıyla zararlı nitrit iyonlarına dönüşmektedir. Nitrit ise hemoglobin ile etkileşime girerek methemoglobin oluşumuna neden olmaktadır. Hemoglobindeki Fe+2 yükseltgenerek Fe+3'e dönüşmekte, böylece kanın O2 taşıması işlevi önlenmekte ya da azalmaktadır. Bu durum methaemoglobinaemia olarak adlandırılır. Çocuklar için tehlikelidir ve mavi bebek sendromu olarak bilinmektedir. Nitrat ve nitrit, toksik tesirlerini, midede sekonder aminlerle reaksiyona girerek oluşturdukları nitrozaminlerle de gösterirler. Nitrozaminlerin hem insanlar ve hem de hayvanlarda karsinojenik tesirli olduğu çok sayıda araştırıcı tarafından bildirilmiştir. Nitrozaminlerin mutajenik ve teratojenik etkileri de söz konusudur. Bu çalışmada, İzmir'de marketlerden alınan 20 farklı çeşitte sebze ve meyve içerikli bebek maması örneğinin nitrat ve nitrit içerikleri belirlenmiştir. Farklı marka ve çeşitlerdeki sebze ve meyve içerikli bebek maması örneklerinde ortalama nitrat değerleri, 3.32 mg/kg ile 99.73 mg/kg arasında, ortalama nitrit değerleri belirlenemeyen değerler ile 30.09 mg/kg arasında bulunmuştur. Örneklerin nitrat içeriklerinin, Türk Gıda Kodeksi tarafından izin verilen maksimum limitlerin altında olduğu görülmüştür. Sonuçlar istatistiksel olarak SPSS 16.0 paket programı ile değerlendirilmiştir. Ayrıca XLSTAT kullanılarak temel bileşen analizi (PCA) gerçekleştirilmiştir.Öğe Tarhana üretimi ve depolanması süresince biyojen amin oluşumunun araştırılması(Ege Üniversitesi, 2009) Keşkekoğlu, Hasan; Üren, AliBiogenic amine, HPLC, Tarhana.;Biyojen amin, HPLC, Tarhana.;Bu arastırmada üretilen üç farklı formülasyondaki tarhanada fermantasyon ve depolama süresinde biyojen amin olusumu arastırılmıstır. Biyojen aminlerin benzoil türevleri olusturulmus ve analizler C18 kolon ve DAD dedektör (254 nm) kullanılarak HPLC cihazında gerçeklestirilmistir. Tarhana örneklerinin biyojen amin içerikleri belirlenirken iç standart ve standart katma teknigi uygulanmıstır. Fermantasyon ve depolama süresi boyunca laktik asit bakterileri sayısı (LAB), asitlik, pH ve toplam kuru madde içerikleri de saptanmıstır. Tarhana örneklerinde metilamin, -feniletilamin ve triptamine rastlanmazken degisik miktarlarda putresin, kadaverin, spermidin, spermin, tiramin, histamin ve agmatin tespit edilmistir. Tarhanalardaki major biyojen aminlerin putresin, agmatin ve tiramin oldugu tespit edilmistir. LAB sayısı ve asitligin 14 gün süren fermantasyon süresi boyunca arttıgı, daha sonra kurutma ile birlikte azaldıgı ve depolama süresi boyunca yaklasık olarak sabit kaldıgı görülmüstür. Birinci örnekteki putresinde, ikinci ve üçüncü örnekteki agmatinde de aynı degisim gözlenmistir.Öğe Türkiye maden sularının fiziksel ve kimyasal bileşimi ile amonyak, nitrit, nitrat ve hidroen sülfür derüşimi üzerine etki eden araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1999) Türemen, M. Engin; Üren, AliMaden suları sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir, klorür, sülfat, bikarbonat, metasilikat asidi ve karbondioksit gibi mineralleri içerdiklerinden, insan vücuduna çeşitli yararlar sağlarlar. Bu faydalı minerallerin yanı sıra maden sularında amonyak, organik madde, nitrit, amonyum, arsenik, nitrat, krom, çinko, bakır, mangan, kadmiyum, civa, nikel, kurşun, antimon, selenyum, siyanür, baryum, florür, bor ve hidrojen sülfür bulunabilmektedir ve bunların belirli sınırların üzerine geçmesi istenmez. Bu araştırmada Türkiye'de şişelenen 22 çeşit maden suyunun yanı sıra yurt dışından ithal edilen 5 çeşit maden suyunun yararlı mineral kompozisyonları ve istenmeyen ya da belirli sınırların üzerinde olmaması gereken iz element içerikleri ICP-Emisyon tekniği ile, nitrit, nitrat ve florür spektrofotometrik tekniklerle, amonyak potansiyometrik yöntemle ve hidrojen sülfür de yarı kantitatif yöntem ile kurşun sülfüre dönüştürülerek tayin edilmişlerdir. Maden sularının şişeleri üzerinde yer alan bileşenler ile uyum içerisinde olup olmadığı ve standartlar ile uyumu araştırılarak içilebilirlikleri kontrol edilmiş ve yararlılıkları kıyaslanmıştır. Anahtar sözcükler: Maden suyu, ICP ile mineral tayini, Amonyak seçici elektrot yöntemi.Öğe Türkiye'de üretilen bazı fermente gıdalarda biyojen aminlerin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2009) Özdestan, Özgül; Üren, AliBiogenic amines, Benzoyl derivatization, HPLC, Histamine, Turnip juice, Tarhana, Kefir.;Biyojen aminler, Benzoil türevlendirmesi, HPLC, Histamin, Salgam suyu, Tarhana, Kefir.;Bu çalısmada, biyojen aminler benzoil klorür ile türevlendirilmis, C18 kolon ve DAD dedektör (254 nm) kullanılarak HPLC cihazında kantitatif analizler gerçeklestirilmistir. Reaksiyon süresi, pik ayrımı, duyarlık ve tekrarlanabilirlik açısından çogu benzoillendirme yönteminden daha güvenilir bir yöntem olan yeni bir benzoillendirme yöntemi gelistirilmistir. Metilamin, putresin, kadaverin, triptamin, - feniletilamin, spermidin, spermin, histamin, tiramin ve agmatin ile çalısılmıstır. Her bir biyojen aminin kalibrasyon grafigi için dogrusallık sınırları belirlenmis ve iyi bir korelasyon katsayısı elde edilmistir. Aminlerin saptama limiti 0,2 mg/l ve 2,5 mg/l arasında bulunmustur. Piyasadan temin edilen 20 salgam suyu örneginde ilk kez biyojen amin analizleri gerçeklestirilmistir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde evlerde üretilen 15 tarhana örneginde ve 5 tane piyasada satılan tarhana örneginde ilk kez biyojen amin analizleri gerçeklestirilmistir. Piyasada satılan 9 farklı kefir örneginde ve evde üretilen 1 kefir örneginde ilk kez biyojen amin analizleri gerçeklestirilmistir. Biyojen aminlerin belirlenmesi için standart katma ve iç standart yöntemleri kullanılmıstır. Biyojen aminler için geri kazanım degerleri belirlenmistir. Ortalama toplam biyojen amin konsantrasyonları salgam suyu örnekleri için 72,7 mg/l, tarhana örnekleri için 245,0 mg/kg, kefir örnekleri için 10,9 mg/l olarak bulunmustur. Tarhana örneklerinin ikisi hariç, çalısılan örneklerin tamamının toksik sınırların altında biyojen amin içerdigi tespit edilmistir. Salgam suyu örneklerinde en fazla bulunan biyojen amin putresindir. Tarhana ve kefir örneklerinde bulunan baslıca biyojen amin tiramindir. Ayrıca salgam suyu, tarhana ve kefir örneklerinin pH, asitlik, kuru madde ve toplam serbest amino asit içerikleri de belirlenmistir. Sonuçlar istatistiksel olarak degerlendirilmistir.