Türkiye'de üretilen bal, pekmez, sirke ve meyve suyu örneklerinin HPLC ve 13C/12C izotop oranları kütle spetrometrisi yöntemleri ile kimlik analizi

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2009

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Ege Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/openAccess

Özet

Bal, Meyve suyu, Hile, IRMS, HPLC, Seker.;Dünyada bal, pekmez ve meyve suyu üretiminde önemli rol oynayan ülkemizde, hileli ürün üretiminin yaygınlasması nedeniyle son yıllarda ihracat sorunları yasanmaktadır. Bala hile amacıyla katılan maddeler geleneksel mısır surubu, yüksek fruktozlu mısır surubu ve asitle dönüstürülen suruplardır. Benzer yolla ülkemizde büyük çapta üretimi yapılan pekmez, meyve suyu ürünlerinin de saflık analizi giderek önem kazanmıstır. Bu çalısmanın ana hedefi bu ürünlerin 13C/12C oranının IRMS, seker bilesenleri miktarının ise HPLC kırılma indisi dedektörü ile saptanarak bir veri tabanının olusturulması ve hile konusunda derinlemesine bilgi sahibi olunabilmesi amaçlanmıstır. Bu tez çalısması Türkiye'de ilk kez laboratuvar ortamında yürütülen kalite kontrol çalısmalarına ısık tutacak parametre üretimine iliskin veriler içermektedir. Bu yöntem valide edilmis ve uygulamada güvenilirligin saglanması için ölçüm belirsizligi hesapları yapılmıstır.;Honey, Fruit Juice, Adulteration, IRMS, HPLC, Sugar.

Açıklama

Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2009

Anahtar Kelimeler

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye