Yazar "Zorba, Murat" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Emülsiye tipi bir et ürününde (sosis) raf ömrü belirlenmesi ve matematiksel modellenmesi(Ege Üniversitesi, 2003) Zorba, Murat; Ova, GüldenBu çalışmada, materyal olarak seçilen sosis örnekleri; hızlandırılmış raf ömrü denemeleri için 0, 5, 10, 15 ve 20⁰C'de depolanarak, depolama boyunca meydana gelen kalite değişimleri; fiziksel, kimyasal, mikrobiyolojik analizler ve duyusal test ile değerlendirilmiş ve bozunma reaksiyon kinetikleri belirlenmiştir. Her bir sıcaklıktaki raf ömrü tahmin modellemesi için gerekli olan kinetik parametreler saptanmıştır. Toplam canlı, psikrotrof ve laktik asit bakterileri, doku sıkıştırılabilirlik değeri, renk değerleri, pH, asitlik ve kalıntı nitrit miktarı için deneysel ve modelleme ile belirlenen Q10 değerleri arasında istatistiksel anlamda (p<0.05) farklılık bulunmamıştır. Oksidasyon ölçütü olarak kullanılan TBA değerleri açısından deneme şartlarında kinetik model oluşturulamamıştır. Duyusal kalite kriterlerinden görünüş, doku ve lezzet için elde edilen sonuçlara psikofiziksel model uygulanmış ve yüksek regresyon katsayılı, raf ömrü tahminlemesinde güvenle kullanılabilecek lineer ve Power modeller geliştirilmiştir. Görünüş duyusal karakteristiği ile renk (a) değişimi arasında orta düzeyde, doku duyusal karakteristiği ile sıkıştırılabilirlik değerleri arasında ise düşük regresyon katsayılı ilişki elde edilmiştir.Öğe Gıda endüstrisinde kullanılan karboksimetil selülozun diğer gam çeşitleri yanından kantitatif tayin metodu üzerine bir çalışma(Ege Üniversitesi, 1996) Zorba, Murat; Ova, GüldenSodyum karboksimetil selüloz (CMC), gıda endüstrisinde yaygın bir şekilde kullanılan gamlar arasında yer almaktadır. Özellikle dondurma teknolojisinde dondurma stabilizörü olarak geniş bir şekilde kullanılmaktadır. Dondurma içerisine diğer gamlar ile birlikte kombinasyon şeklinde eklenen CMC'nin kantiatif tayini için, bir dizi temizleme işlemleri ile ortamdan izole edilmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, dondurma içerisine karragenan, guar gam, sodyum aljinat(Na-Aljinat) ve keçiboynuzu gamı ile değişik kombinasyonlar şeklinde eklenen CMC'nin kantitatif tayini için, bir dizi temizleme işlemleri ile ortamdan izole edilmesi gerekmektedir. Temel olarak; örnekteki papainile parçalanarak CMC proteinlerinden serbest hale getirildi ve Na-Aljinat kalsiyum klorür eklenmesiyle çöktürüldü. Karragenan 0.5M NaCL varlığında cetylpyridinium chloride (CPC) ile çöktürülerek ortamdan uzaklaştırıldı. CMC 0.2M NaCL varlığında CPC ile seçici olarak çöktürüldü. Ayrıca etonol: etilasetat (1:2) eklenmesiyle de tüm CMC'nin çökmesi sağlandı. Karışım filtrasyon kolonunda filtre edildi ve kolondaki kalıntının Na2SO4 ve %0.01 CPC-0.01M NaCl ile yıkanması sonucunda keçiboynuzu gamı ve guar gam uzaklaştırıldı. Son olarak kolondaki kalıntı sıcak %30'luk H2SO4 ile yıkandı. Elüt içinde toplanan CMC'nin 2,7-Naftalendiol testi ile kolorimetrik tayini yapıldı. Yapılan modifikasyonlar ile CMC %91.26 ile %96.64 arasında geri kazanıldı.Diğer gamların varlığı geri kazanım değerlerini etkilemektedir. CMC ortamda tek başına bulunduğu zaman en yüksek ve keçiboynuzu gamı varlığında ise en düşük olarak geri kazanılmıştır. Çalışmada kullanılan CMC konsantrasyonları CMC'nin kantitatif tayinini etkilemektedir. Konsantrasyon ile geri kazanım arasındaki ilişkinin doğrusal olduğu bulunmuştur. Her bir gam kombinasyonunda elde edilen CMC geri kazanım değerlerinin kullanılan CMC konsantrasyonlarından bağımsız olduğu saptanmıştır.