Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Çolak Güneş, Neslihan" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Gıda kurutma sistemlerinin ekserji analizi
    (Ege Üniversitesi, 2009) Çolak Güneş, Neslihan; Hepbaşlı, Arif; Koçar, Günnur
    Kurutma endüstrisinde amaç, istenilen özelliklere sahip kuru ürün elde etmek için maksimum düzeydeki suyu minimum enerji kullanımı ile uzaklaştırmaktır. Kurutma, gelişmiş ülkelerde ulusal enerjinin % 9 ile %25’inin tüketildiği, enerji yoğun bir işlemdir. Kurutma işleminin gerektiği üretim sektöründe kurutma maliyeti toplam maliyetin % 60 ile % 70’ini oluşturmaktadır. Bu nedenle, enerji tasarrufu dünya ekonomisi için önemli bir hedeftir ve öyle olmaya devam edecektir. Daha az enerji kullanmanın en etkin yolu ise, enerjiyi daha faydalı kullanmaktır. Bu nedenle, termodinamiğin ikinci yasasına dayanan ekserji analizi, enerji kayıplarının büyüklüğünün ve yerinin, doğal kaynakların verimsiz kullanılmasının ve atık enerji ile çevrenin kirletilmesinin başarılı bir şekilde tespit edilmesini sağlamaktadır. Son yıllarda, meyve, sebze ve biyolojik materyallerin kurutulması için ısı pompalı kurutucuların kullanımına büyük bir ilgi vardır. Isı pompaları düşük kalitedeki ısı enerjisini nispeten küçük miktarda yüksek kaliteli enerji kullanarak daha faydalı düzeye çıkaran ekipmanlardır. Isı pompalarının konvektif sıcak havalı kurutucularda kullanılması ısı pompası uygulamaları için ideal bir alandır. Bu tezin amacı, toprak kaynaklı ısı pompalı bir kurutma (TKIPK) sisteminin çeşitli gıdaların kurutulması için uygun olup olmadığının belirlenmesi ve TKIPK sisteminin geleneksel kurutuculara alternatif olarak kullanılabilirliğinin tartışılmasıdır. Bu bağlamda, beş farklı ürün (makarna, zeytin, elma, havuç ve nane) TKIPK sisteminde kurutulmuş, her bir ürünün kurutulması için ekserji analizi yapılmıştır. Makarnanın İzmir’de bulunan Pastavilla Makarna Fabrikasındaki döner tambur kurutucularda ve Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde kurulu bulunan toprak kaynaklı ısı pompalı tepsili kurutucuda kurutulması için ekserji verimlilikleri belirlenmiş ve iki sistem birbiriyle karşılaştırılmıştır. Tez kapsamında ayrıca her iki sistemde kurutulmuş olan makarna örneklerinin kalite açısından kıyaslaması da yapılmıştır. Fabrikadan iki çeşit makarna örneği alınmıştır. Makarnanın başlangıç nem içeriği % 28.64 ve ön kurutma bölümünden çıkıştaki nem içeriği % 22.9’dur. Bu şekil verilmiş ve ön kurutma yapılmış makarna örneklerinin son nem içeriği % 11.48’dir. Ekstrüder çıkışından ve ön kurutucu çıkışından alınan makarna örneklerinin TKIPK sisteminde kurutulması için ekserji verimliliği değerleri sırasıyla, % 39.21 ve % 21.70 olarak bulunurken, fabrikadaki kurutma sisteminin ekserji verimliliği % 2.80 olarak bulunmuştur. Buradan, TKIPK sisteminin fabrikadaki kurutma sistemine gore daha verimli olduğu sonucu çıkarılabilir. Zeytin örnekleri, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesinde bulunan geleneksel bir kurutucuda ve TKIPK sisteminde kurutulmuştur. Her iki kurutma sisteminin ekserji verimliliklerinin karşılaştırılması ürünün kalite özellikleri de dikkate alınarak yapılmıştır. Geleneksel sistemde yeşil zeytin kurutulmasının ekserji verimliliği değerleri dört farklı hava sıcaklığı (40 oC, 50 oC, 60 oC ve 70 oC) için belirlenmiştir. Bu kurutma havası sıcaklıkları için sistemin ekserji verimliliği değerleri hesaplanmış ve 40 oC hava sıcaklığında en yüksek verimlilik değeri bulunmuştur. Yeşil zeytinin geleneksel kurutucuda ve TKIPK’da kurutulması için, elde edilen kuruma eğrileri, ekserji analizi sonuçları ve kalite değerlendirmesi birlikte yorumlandığında, yeni bir ürün olan kurutulmuş yeşil zeytin için TKIPK sisteminin önerilebilir olduğu belirlenmiştir. Elma dilimleri, TKIP kurutucuda 45 oC, 50 oC ve 55 oC sıcaklık, %20 nispi nem ve 1 m/s hıza sahip kurutma havası ile kurutulmuştur. Bu üç farklı sıcaklık için, ekserji verimliliği değerleri belirlenmiş ve en yüksek verimlilik değeri 55 oC hava sıcaklığında % 15.38 olarak elde edilmiştir. Isı pompalı tepsili kurutucuda havuç kurutma deneyleri iki farklı sıcaklık (40 oC ve 45 oC), % 17 nispi nem ve 1 m/s hızdaki hava kullanılarak yapılmıştır. Hava sıcaklığının 40 oC’den 45 oC’ye çıkması ile ekserji verimliliği % 7.39 artmıştır. TKIP tepsili kurutucuda %16 nispi nem ve 3 farklı hava sıcaklığında (40 oC, 45 oC ve 50 oC) nane kurutma için deneysel veriler elde edilmiş, ekserji analizi sonucunda, ekserji verimliliğinin hava sıcaklığı arttıkça arttığı belirlenmiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Meyve suyu konsantresi üretiminde enerji verimliliğinin sağlanması
    (Ege Üniversitesi, 2015) Güneş, Mustafa; Çolak Güneş, Neslihan; Güngör, Emrah
    Energy efficiency, Concentrated fruit juice, Peach, Red grape.;Enerji verimliliği, Konsantre meyve suyu, Şeftali, Kırmızı üzüm.;Meyve suyu işleme sanayi, dünyanın en büyük tarıma dayalı endüstrilerinden biridir. Meyve suları, hem depolama, taşıma ve ticari işlemlerde ekonomi sağlama amacıyla, hem de su aktivitesinin azaltılmasıyla koruma sağlamak için konsantre edilirler. Yükselen enerji fiyatları ile birlikte artan rekabet, kaynak ve enerji verimliliğini artırmak için sanayiyi harekete geçirmiştir. Enerji verimliliğindeki artış Avrupa Birliği için de önemlidir, bu durum 20-20-20 hedeflerinde (2020'ye kadar, 1990 rakamlarına göre, %20 enerji verimliliğinde artış, %20 daha fazla yenilenebilirler ve %20 karbondioksit emisyonlarında azalma) görülebilmektedir. 2012 yılı FAO verilerine göre, Türkiye, şeftali ve üzüm üretiminde dünyada 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde, şeftali püresi en çok üretilen meyve püresidir ve üzüm suyu konsantresi de üretilen meyve suyu konsantresi çeşitleri içinde 4. sıradadır. Bu projede, ülkemiz için en önemli ürünlerden biri olan konsantre meyve suyu üretimi için enerji verimliliği çalışması gerçekleştirilmiştir. Böylece, ihracat potansiyeli yüksek olan bu ürünler için uluslararası rekabet gücünün artırılmasına katkı sağlanması amaçlanmıştır. Proje çalışmaları, Sultanhisar, Aydın'da bulunan fabrikada, şeftali püresi konsantresi ve kırmızı üzüm suyu konsantresi üretim hatlarında yürütülmüştür. Bu amaçla, üretim hatları incelenmiş ve çeşitli ölçümler yapılmıştır. Yapılan çalışmalar sonucunda, birim meyve suyu konsantresi üretimi için kullanılan buhar miktarı, 1,3 kg buhar/kg konsantre şeftali püresi ve 1.1 kg buhar/kg kırmızı üzüm suyu konsantresi olarak hesaplanmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Meyve suyu üretim atıklarının kuruma karakteristiklerinin incelenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2018) Çolak Güneş, Neslihan
    Gıda sanayii dünyanın en büyük ve en önemli endüstrilerinden biridir ve bu sektörde karşılaşılan en önemli problemlerden biri de atıklardır. Meyve işleme sektöründe kullanılan hammaddeler tarımsal kökenlidir ve doğası gereği, neredeyse bütün kısımları faydalıdır. Türkiye dünyanın en büyük 6. şeftali üreticisidir ve hasat edilen şeftalilerin önemli bir bölümü işlenmektedir. Şeftali bu kadar önemli olmasına rağmen, posası, çekirdek ve bademi çoğunlukla düşük değerli tarım endüstrisi atıkları olarak kabul edilmektedir. Şeftali atıkları, ekonomik katma değeri yüksek olan fenolik bileşenler ve karotenoidler gibi fitokimyasallar açısından zengindir ve gıda, kozmetik ve ilaç endüstrilerinde birçok uygulama alanı bulunmaktadır. Bu projede, konsantre şeftali püresi üretiminin bir atığı olan şeftali posası örnek olarak seçilmiştir. Bu posa, Aydın ili, Sultanhisar ilçesinde bulunan DİMES A.Ş.'ye ait bir meyve suyu fabrikasından temin edilmiş ve 60 oC - 70 oC ile 150 oC - 200 oC sıcaklıklarda kurutma işlemi yapılarak farklı sıcaklıklar için kuruma eğrileri oluşturulmuştur.;Kurutma, Şeftali Posası, Kuruma Eğrisi, Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi.;Drying, Peach Pomace, Drying Curves, Food Waste Valorization.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Meyve suyu üretiminde atık ısıların belirlenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2017) Güneş, Mustafa; Olgun, Hayati; Güngör, Emrah; Çolak Güneş, Neslihan
    Atık ısı kaynaklarının belirlenmesi ve değerlendirilmesi, endüstride enerji verimliliğinin anahtarıdır. Gıda sektörü atık ısı yoğun sektörlerden biri olarak ifade edilmektedir. Meyve suyu işleme sanayi, dünyanın en büyük tarıma dayalı endüstrilerinden biridir. Meyve suları, hem depolama, taşıma ve ticari işlemlerde ekonomi sağlama amacıyla, hem de su aktivitesinin azaltılmasıyla koruma sağlamak için konsantre edilirler. Şeftali püresi (konsantre), gıda endüstrisi için oldukça önemli olan bir üründür ve meyve suları, meyveli içecekler, reçel ve marmelatlar, meyveli yoğurtlar, dondurulmuş tatlılar, kahvaltılık tahıllar ve bebek mamaları gibi pek çok ürünün bileşiminde hammaddesi veya katkı maddesi olarak yer almaktadır. 2014 yılı FAO verilerine göre, Türkiye, şeftali üretiminde dünyada 6. sırada yer almaktadır ve şeftali püresi ülkemizde en çok üretilen meyve püresidir. Bu proje kapsamında, meyve suyu endüstrisinde atık ısıların belirlenmesi için, Türkiye'nin en büyük meyve suyu/konsantresi üretimi yapan işletmelerinden biri ile işbirliği yapılmıştır. Şeftali püre konsantresi üretim hattı, atık ısıların belirlenmesi için örnek olarak seçilmiş; Aydın ili, Sultanhisar ilçesinde bulunan bu meyve suyu konsantresi üretim tesisinde çeşitli ölçümler gerçekleştirilmiş ve işletmeden enerji tüketim değerleri ile ilgili çeşitli veriler alınmıştır. Bu veriler ve yapılan ölçümler ışığında, şeftali püre konsantresi üretiminde atık ısı oluşan birimler belirlenmiş ve son olarak ta atık ısı değerlendirmesi ile ilgili bazı önerilerde bulunulmuştur.;Enerji verimliliği, Konsantre meyve suyu, Şeftali, Atık ısı.;Energy efficiency, Concentrated fruit juice, Peach, Waste heat.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Üzüm atıklarının farklı değerlendirme yöntemleri açısından incelenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2019) Çolak Güneş, Neslihan
    Dünyanın en büyük ve en önemli sanayii kollarından biri olan tarım ve gıda endüstrisinin başlıca problemlerden biri, ortaya çıkan atıklardır. Gıda üretimi ve prakende sektörünün, üretilen gıdaların yaklaşık %25'ini atık toplama alanlarına gönderdiği düşünülmektedir. Tarım ve gıda atıklarının doğası gereği, her bölümleri farklı şekillerde değerlendirmeye uygundur. Ortaya çıkan atıkların, miktarına ve özelliklerine göre, başka bir ürünün üretiminde, yeni ve katmadeğeri yüksek bir ürünün eldesinde veya biyokütle olarak enerji üretiminde değerlendirilme potansiyeli vardır. Dünyada en çok üretilen ve tüketilen meyvelerden biri olan üzüm, çoğunlukla işlenerek tüketilmekte ve bunun sonucunda çekirdek, posa, kabuk ve sap gibi çeşitli atıklar ortaya çıkmaktadır. Üzümün, şarap, meyve suyu, pekmez, kuru üzüm gibi ürünlere işlenmesi sırasında ciddi oranlarda atık ortaya çıkmaktadır. Bu atıklar çevre açısından problem oldukları kadar, insan sağlığı açısından değerli besin maddeleri içermeleri nedeniyle de önemlidirler. Üzüm atıklarını oluşturan çekirdek, kabuk ve sap kısımları da farklı bileşimlere sahip değerli atıklardır. Üzüm çekirdek ve kabuk (posa) kısımlarının değerlendirilmesine yönelik pek çok çalışma olmasına rağmen, sap ve çöp kısımları konusundaki çalışmalar nispeten kısıtlıdır. Bu projede, dünyanın 6. büyük üzüm üreticisi ülkesi olan Türkiye için önemli bir ürün olan üzümlerin sapları farklı değerlendirme yöntemleri açısından incelenmiştir. Ayrıca, Aydın ili, Sultanhisar ilçesinde bulunan DİMES A.Ş.'ye ait bir meyve suyu fabrikasının üzüm suyu konsantresi üretim hattında ortaya çıkan sap ve posa atıklarının miktarları belirlenmiş ve işlenen üzümün ne kadarını oluşturdukları hesaplanmıştır.;Üzüm Atıkları, Üzüm Sapları, Biyokütle, Gıda Atıklarının Değerlendirilmesi.;Grape Wastes, Grape Stems, Biomass, Food Waste Valorization.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim