Ters ozmos yöntemiyle deniz suyundan üretilen tatlı suyun kalite analizi-membran türünün su kalitesine etkisinin incelenmesi
Yükleniyor...
Dosyalar
Tarih
2010
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Ege Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Deniz Suyu, Desalinasyon, çme Suyu, Sulama Suyu, Ters ozmos.;Desalination, Drinking Water, Irrigation water, Reverse Osmosis, Seawater.;Tüm canlılar için su, en önemli yasam kaynagıdır. Günümüzde, birçok ülke, artan nüfus yogunlugu, gelisen endüstri ve açıga çıkan atıkların olusturdugu çevre kirliligi nedenlerinden dolayı temiz su sıkıntısı çekmektedir. Gittikçe artan bu sıkıntı nedeniyle, alternatif su kaynaklarına olan ilgi artmaktadır. Son yıllarda, içme ve kullanma suyu olarak, ters ozmos yöntemi ile deniz suyundan elde edilen suyun kulanımı büyük önem kazanmıstır. Ters ozmos yöntemi ile elde edilen suyun, içme ve kullanma suyu olarak kullanılabilmesi için, içme ve kullanma suyu kriterlerine (Dünya Saglık Örgütü- WHO, Türk Standartları Enstitüsü-TSE, Avrupa Çevre Koruma Ajansı-EPA tarafından belirlenen) uyması gerekir. Bu çalısmada, Kimya Mühendisligi Bölümü ögretim üyesi Prof. Dr. Nalan Kabay'ın çalısma grubu tarafından Su Ürünleri Fakültesi'nin Urla'daki laboratuarlarında, kurulu olan ters ozmos sistemiyle deniz suyundan elde edilen suyun kalitesi çesitli analitik yöntemler kullanılarak incelenmis ve su kriterlerine uygunlugu degerlendirilmistir. Ayrıca, ters ozmos sisteminde kullanılan iki ayrı membranın performansları karsılastırılmıs, suyun üretimine ve kalitesine etki edebilecek ters ozmos parametreleri incelenmistir. Çalısmada, su örneklerinin katyon analizleri Varian 10 Plus Model Atomik Absorpsiyon Spektroskopisi kullanılarak yapılmıstır. Anyon derisimleri Shimadzu IC-Ai model yon Kromotografi cihazı kullanılarak saptanmıstır. Su örneklerindeki karbonat ve bikarbonat iyonlarının analizlerinde titrasyon yöntemi kullanılmıstır. Bulanıklık ölçümleri, arazi tipi Micro TPI türbidimetre cihazı kullanılarak yapılmıstır.
Açıklama
Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2010