Biokütleden bio-yağ üretimi ve bio-yağın katalitik olarak işlenmesi
Yükleniyor...
Dosyalar
Tarih
2014
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Ege Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/openAccess
Özet
Biokütle, Piroliz, Katalizör, Bio-Yağ, İyileştirme.;Biomass, Pyrolysis, Catalyst, Bio-oil, Upgrading.;Bu çalışmanın ana amacı, tek adımlı ve iki adımlı piroliz sistemlerinin çam ağacı atıklarının (çam kabuğu, çam yongası ve çam kozalağı) termal ve katalitik parçalanarak ürünlere dönüştürülmesine özelliklede bioyağ özeliklerinin geliştirilmesine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada, piroliz ürünlerinin gaz, sıvı ve katı yakıt karakteristikleri her iki piroliz sistemi için karşılaştırmalı olarak araştırılmıştır. Çam kabuğu, yongası ve kozalağının tek adımlı pirolizi sabit yataklı bir reaktörde 300°C'den 600°C'ye kadar 4 farklı sıcaklıklarda termal ve katalitik olarak gerçekleştirilmiştir. Benzer çalışma koşullarında Çam kabuğu, yongası ve kozalağının iki adımlı pirolizi ikili reaktörde termal ve katalitik olarak gerçekleştirilmiştir. İki adımlı piroliz işleminde ilk reaktör katalizör içermezken, katalizörün bulunduğu ikinci reaktör 400°C sıcaklıkta tutularak uçucu ürünlerin parçalanarak özelliklerinin geliştirilmesi sağlanmıştır. İki adımlı piroliz sisteminde bir ticari akışkan yatak parçalama katalizörü (ReUSY), bir ticari zeolit katalizörü (ZSM-5) ve kırmızı çamur (Red Mud) kullanılmıştır. Tek adımlı piroliz sisteminde ise ReUSY katalizörü biyokütle ile karıştırılarak kullanılmıştır. Çam kabuğu ve yongasının iki adımlı ısıl pirolizinden elde edilen bio-yağ miktarları tek adımlı ısıl piroliz işleminden elde edilen bioyağ miktarlarından daha fazla olarak bulunmuştur. Buna karşın, çam kozalağının tek adımlı ısıl pirolizinden iki adımlı pirolizine göre daha fazla bio-yağ elde edilmiştir. Sonuç olarak çam ağacı atıklarının iki adımlı katalitik pirolizinden elde edilen bio-yağların miktar ve kalitesine bakıldığında test edilen tüm piroliz koşullarında en uygun katalizörün ReUS-Y olduğu görülmüştür.
Açıklama
Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2014