Türkiye'de üretilen bitkisel ve hayvansal kompostun mikroflorası ve antimikrobiyal aktivitesi
Küçük Resim Yok
Tarih
2014
Yazarlar
Dergi Başlığı
Dergi ISSN
Cilt Başlığı
Yayıncı
Ege Üniversitesi
Erişim Hakkı
info:eu-repo/semantics/closedAccess
Özet
Compost, liquid compost, microbiological analysis, antimicrobial activity.;Gelişen dünyada hızla artan nüfusa bağlı olarak uzun yıllar, tarımsal sistemlerin sürdürülebilirliği, ürün kalitesi, istihdam sorunları ve doğanın kendi iç dinamikleri yani çevre ve doğal kaynakların karşılaşabileceği zararlar gibi kavramlar göz önüne alınmaksızın hızlı bir üretim sürecine girilmiştir. Ancak son yıllarda bu olumsuz koşulların giderek yarattığı sorunları ortadan kaldırarak insana her açıdan sağlıklı çeşitli çevre ve beslenme stratejileri geliştirilmek gereği ortaya çıkmış; bunlardan biri olarak sağlıklı tarım ürünleri yetiştirme ve ekolojik dengenin korunması temel ilkesine dayanan bitkisel ve hayvansal materyal kökenli organik gübreler gerek organik tarımda gerekse iyi tarım uygulamalarında giderek değer kazanmıştır. Ülkemizde kompost üretimi özel girişimcilerle gerçekleştirilmektedir, çok sayıda üretici firma tarafından çiftçiye çok sayıda farklı bitkisel ve hayvansal kökenli organik gübre arz edilmektedir. Bitkisel ve hayvansal kökenli materyalin mikrobiyolojik fermentasyon ile olgunlaşması yoluyla elde edilen kompostların yapımında yararlanılan materyallerin içeriği ve çeşitliliği nedeniyle barındırabileceği olası patojen mikroorganizmaların gerek kompostun içerisinde gerekse uygulanan tarım toprakları ve o topraklarda yetiştirilen ürünlerde izlenmesi nedeniyle gıda güvenliği bakımından üzerinde hassasiyetle durulması gereken ayrı bir değerlendirmeye gereksinim duyulmuştur. Araştırmamızda Türkiyede üretilen 10ar farklı bitkisel ve hayvansal kökenli katı ve sıvı kompostta; T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 4 Haziran 2010 tarih ve 27601 sayı ile çıkartılan "Tarımda Kullanılan Organik, Organomineral Gübreler ve Toprak Düzenleyiciler İle Mikrobiyal, Enzim İçerikli ve Diğer Ürünlerin Üretimi, İthalatı ve Piyasaya Arzına Dair Yönetmelik"te önerilen toplam bakteri (anaerob), maya-küf, toplam koliform, fekal koliform, Escherichia coli, Clostridium spp., Salmonella spp., Enterobacteriaceae, Staphylococcus aureus , Bacillus anthracis, Bacillus cereus ve Mycobacterium spp. analizleri ve sayımları yapılmıştır. Mikrobiyolojik kalite analizlerinde elde edilen veriler yönetmelikte istenen standartlarla karşılaştırılmış ve bazı örnekler standartlara uygunluk gösterirken, bazı örneklerin uygunluk göstermediği saptanmıştır. Çalışmamızda ayrıca aynı kompost ve sıvı kompost örneklerinin bitki patojeni bakteriler ( Clavibacter spp.ve Pseudomonas fluorescens) ve funguslara (Alternaria spp., Fusarium solani, Fusarium moniliforme, Fusarium oxysporum, Pyricularia oryzae, Verticillium spp.) karşı antimikrobiyal aktiviteleri araştırılmıştır. Sıvı kompost ve kompostlardan elde ettiğimiz ekstraktların, sadece Pseudomonas fluorescens, Fusarium solani, Fusarium moniliforme, Fusarium oxysporum türleri üzerinde antimikrobiyal etkinlik gösterdiği saptanmıştır.;Kompost, sıvı kompost, mikrobiyolojik analiz, antimikrobiyal aktivite.
Açıklama
Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2014