Mikoriza içeren biyogübrelerin farklı NPK dozlarında mısırın (Zea mays L.) fosfor alınımı ve toprak özellikleri üzerine etkileri

Yükleniyor...
Küçük Resim

Tarih

2018

Yazarlar

Dergi Başlığı

Dergi ISSN

Cilt Başlığı

Yayıncı

Ege Üniversitesi

Erişim Hakkı

info:eu-repo/semantics/closedAccess

Özet

Bu proje kapsamında, yurt dışından getirilen iki farklı türe sahip arbüsküler mikoriza fungus (AMF) (Rhizophagus irregularis ve Funneliformis mosseae) sporlarını içeren biyogübreler toprağa mısır tohumlarına bulaştırıldıktan sonra uygulanmış ve azot, fosfor ve potasyum gübrelerinin farklı dozlarını içeren topraklarda bitkinin fosfor başta olmak üzere, çinko, bakır ve diğer besin elementlerinin alınımı ve bitki/kök gelişimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Bunun yanında söz konusu biyogübre uygulamalarının bazı kimyasal toprak özellikleri üzerine etkileri de inceleme altına alınmıştır. Bölge ticari üretim şartlarında % 100, 75 ve 50 dozunda mineral gübre uygulamaları ile birlikte gerçekleştirilen mikoriza uygulamalarından özellikle Mosseae tipi + % 75 mineral gübre uygulaması ile azot ve fosforlu gübre uygulamalarından tasarruf sağlanabileceği ve daha iyi bir bitki gelişimi elde edilebileceği ortaya konmuştur. Gübre uygulamasının % 50 seviyesine indiği durumlarda, mikoriza uygulamaları gübre kullanım etkinliği yönünden % 100 mineral gübrelemeye kıyasla bir avantaj oluşturmamıştır. Mikoriza uygulamaları, özellikle mineral gübre ile birlikte gerçekleştirildiğinde kontrole göre toprak solunumunu artırmıştır.
In this project, bio-fertilizers containing two different species of fungus imported from abroad, including arbuscular mycorrhiza fungus (AMF) (Rhizophagus irregularis and Funneliformis mosseae) spores were applied to the corn seeds, and in soil containing different doses of nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers. Effects of the treatments on plant / root development were investigated. In addition to this, the effects of the bio-fertilizer application on some chemical soil properties have been examined. It has been demonstrated that in mycorrhizal applications with mineral fertilizer applications at 100 %, 75 % and 50 % (comparing to commercial production practices in the region) doses, it is possible to save nitrogen and phosphorus fertilizer applications with Mosseae type + 75 % mineral fertilizer application and obtain better plant growth. In cases where the fertilizer application is reduced to 50 %, mycorrhizal applications do not provide an advantage over 100 % mineral fertilizer due to fertilizer use efficiency. Mycorrhiza applications have increased soil respiration compared to control, especially when combined with mineral fertilizer.

Açıklama

Anahtar Kelimeler

Mikoriza, Mısır, Bitki Besin Elementi, Mycorrhiza, Corn, Plant Nutrient

Kaynak

WoS Q Değeri

Scopus Q Değeri

Cilt

Sayı

Künye