Yazar "Varol, Meltem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Türkiye'de bazı meyve ağaçlarında teşekkül eden zamkların gummi arabicum (arap zamkı) ile mukayesesi(Ege Üniversitesi, 1992) Varol, Meltem; Önür, Mustafa AliTürkiye'de geniş bir yayılış gösteren, Rosaceae familyasının Prunoideae alt familyasında bulunan Prunus türlerinden Kiraz, Vişne, Erik, Kayısı, Şeftali ve Badem gibi meyve ağaçlarının gövde ve dallarından, sızmak suretiyle doğal olarak meydana gelen zamk Ağaç zamkı (Gummi Cerasi) olarak tanınmaktadır. İğde (Elaeagnus angustifolia L.) Myrtales ordosunun Elaeagnaceae familyasına dâhil olup, bu ağacın gövde ve dalarlında da diğer meyve ağaçlarına benzer şekilde zamk meydana gelmektedir. Yukarıda adı geçen tüm bu meyve ağaçlarının zamkları üzerinde, ticari öneme sahip Arap zamkı (Gummi Arabicum) ve ayrıca Kitre zamkı (Tragacantha)'nın fiyor ve sarı kaliteleri ile karşılaştırmalı olarak yapılan kalite kontrol tayinlerinde, Kiraz, Erik ve Kayısı zamklarının Arap zamkına, Şeftali, Badem ve İğde zamklarının ise daha çok Yaprak ve Kitre zamkının sarı kalitesine yakın özellikler taşıdığı tespit edilmiştir. Türkiye'de bu yerli ürünlere gereken önemin verilerek, kullanım alanlarının araştırılması ve değerlendirilmesi yoluna gidilmesi gerektiği kanısındayız.Öğe Türkiye'de bazı meyve ağaçlarında teşekkül eden zamkların gummi arabicum (Arap zamkı) ile mukayesesi(Ege Üniversitesi, 1992) Varol, Meltem; Önür, Mustafa AliTürkiye'de geniş bir yayılış gösteren, Rasaceae familya sının Prunüideae alt familyasında bulunan Prunus türlerinden Kiraz, Vişne, Erik, Kayısı, Şeftali ve Badem gibi meyve ağaçlarının gövde ve dallarından, sızmak suretiyle doğal alarak meydana gelen zamk Ağaç zamkı (Gummi Cerasi) alarak tanınmaktadır. İğde (Elaeagnus an- gustifalia L.) Myrtales ardasunun Elaeagnaceae familyasına dahil o- lup, bu ağacın gövde ve dallarında da diğer meyve ağaçlarına benzer şekilde zamk meydana gelmektedir. Yukarıda adı geçen tüm bu meyve ağaçlarının zamkları Di zerinde, ticari öneme sahip Arap zamkı (Gummi Arabicum) ve ayrıca Kitre zamkı (Tragacantha) 'nın fiyar ve sarı kaliteleri ile karşılaş tırmalı alarak yapılan kalite kontrol tayinlerinde, Kiraz, Erik ve Kayısı zamklarının Arap zamkına, Şeftali, Badem ve İğde zamklarının ise daha çok Yaprak Kitre zamkının sarı kalitesine yakın özellikler taşıdığı tesbit edilmiştir. Türkiye'de bu yerli ürünlere gereken anemin verilerek, kullanım alanlarının araştırılması ve değerlendirilmesi yoluna gin dilmesi gerektiği kanısındayız