Yazar "Turhan, Kutsi" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Mor Soğan (A. cepa cv. Mor soğan) çeşidinin Mordoğan şartlarına adaptasyonu ile uygun yetiştirme şeklinin ve zamanının saptanması üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1991) Turhan, KutsiTürkiye'de yalnız Kapıdağ yarımadasında üretilmekte olan Mor soğan çeşidinin Mordoğan koşullarında uygun yetiştirme şekli ve zamanının belirlenmesini amaçlayan bu çalışma 1987-1989 yılları arasında E.Ü Ziraat Fakültesi'nin Mordoğan Tesislerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada üç farklı ekim zamanında (Kasım, Aralık ve Ocak aylarında) doğrudan tohum ekimi için deneme alanındaki esas deneme parsellerine ve fide yetiştirilmesi için E.Ü.Z.F Bahçe Bitkileri Bölümünde hazırlanan tahtalara ekim yapılmıştır. Buradan elde edilen fideler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında deneme yerinde ki 6.6'ar m2 lik esas yerlerine şaşırtılmışlardır. Deneme tesadüf blokları temel desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Mayıs sonunda parsellerdeki bitki sayıları 300 olacak şekilde seyreltme yapılmıştır. Hasat Ağustos ortalarında yapılmıştır. Hasat edilen başlar çaplarına göre (-30 mm; 30-50 mm ve 50 mm-) üç boy sınıfına ayrılmış, ağırlık ve adetleri belirlenmiştir. Her parselden tesadüfen seçilen 10'ar başta en, boy ölçümleri, koruyucu yaprak, depo yaprak, büyüme ucu sayıları ile suda çözünebilir kuru madde miktarları belirlenmiştir. İki yıl yürütülen çalışmanın sonuçlarını aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür: 1.Fide ile üretimde; 50 mm'den büyük baş sayısı ve verim yüksek olmuştur. Ekim zamanına göre en yüksek verim ise, Kasım ayı ekimlerinden elde edilmiştir. 2. 30-50 mm arasındaki baş sayısı ve verimlerinde ise, doğrudan tohumla üretimden elde edilen değerler yüksek olmuş başka bir deyişle iri meyve oranı bu grupta azalmıştır. 30 mm'den küçük pazarlanamayan baş sayıları ve verimi, doğrudan ekimde çok yüksek olmuş, fide ile üretimde ise çok düşük değerlerde kalmıştır. 3. 50 mm'den büyük başların ortalama baş ağırlıkları, üretim metodu bakımından fide ile yetiştirilenlerde, ekim zamanı bakımından Kasım ayı ekimlerinde yüksek olmuştur. 30-50 mm çaplı başlarda ortalama ağırlık fide ile üretim metodunda ve Aralık ayı ekimlerinde yüksek bulunmuştur. 4. Üretim metodu ve zamanlarının baş özellikleri olarak incelenen koruyucu dış kabuk, depo yaprak ve sürgün ucu sayıları ile suda çözünebilir kuru madde içerikleri üzerinde önemli etkileri bulunmadığı saptanmıştır. 5. Fide ile üretimde karşılaşılan şaşırtma zorluklarını ortadan kaldırmak için direkt tohum ekim yöntemini önermek, düşük verim vermesi bakımından, engellenmiştir. 6. İyi fide kalitesinin verimi, etkili bir şekilde arttırdığı gözlenmiştir. 7. Sonuç olarak Mor soğan çeşidinin fide ile yetiştirmek ve tohum ekimini Kasım ayında yapmak koşulu ile Mordoğan koşullarında başarılı bir şekilde yetiştiriciliğinin yapılabileceği ortaya konmuştur.Öğe Sakız enginar çeşidinde (Cynara scolymus L. cv. Sakız) görülen varyasyonun muhtemel nedenleri I. GA3'in etkilerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2000) Göçmez, Arzu; Turhan, KutsiBu çalışma, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü'nde 1998-1999 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Sakız enginar çeşidinde görülen tek yönlü değişim sonucu yaprak ve verim özellikleri farklı ve yerli tip olarak adlandırılan bitkiler meydana gelmektedir. Yerli tip bitkilere GA3 uygulandığında, gerek yaprak ve gerekse verim özellikleri sakız çeşidine benzer hale gelmektedir. Bu çalışmada yerli tip bitkilere GA3 uygulaması ile değişik yaprak özelliklerinde nasıl bir değişim olduğu ve bu değişimler aracılığı ile sakız ve yerli tip bitkilerin ayırt edilebilmelerinin mümkün olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Toplam 300 ppm'lik GA3, 3 kez 100 ppm, 4 kez 75 ppm ve 6 kez 50 ppm olmak üzere yerli bitkilere uygulanmıştır. Alınan yaprak örneklerinde yaprak yüzeyi, yaprağın gövdeye bağlanma açısı, yaprak damar kalınlık, genişlik ve açı değerleri ile stoma sayısı ve boyutları belirlenmiştir. Sonuçta, sakız çeşidinde görülen tek yönlü varyasyon sonucu oluşan yerli tip bitkileri, yaprak yüzeyi ve damar kalınlığı özellikleri aracılığı ile ayırt edilebileceği belirlenmiştir.;Enginar, GA3, Varyasyon.;Globe Artichoke, GA3, Variation.Öğe Stachybotrys elegan'ın sera domates ve hıyar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi ve verime etkisi üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1998) Turhan, Kutsi; Gül, Ayşe; Turhan, GülayBu çalışma Botrytis cinera, Rhizoctonia solani ve Alternaria alternata gibi bitki patojeni funguslara hiperparazitik etki gösterdiği saptanan bir Stachybotryts elegans izolatının fide üretim harcına veya dikim esnasında sera toprağına uygulanması yoluyla, iki temel sera ürünü olan domates (cv. Elif - 190) ve hıyarın (cv. Rawa) gelişimi ve verimi üzerine etkilerini araştırmak amacıyla yürütülmüştür. Stachybotryts elegans stok kültürü, fide harcına 19:1 oranında, dikim çukuruna ise 0, 20, 40 ve 60 cm3 ilave edilmiştir. 1995 - 96'da Stachybotryts elegans sadece fide harcına ilave edilerek kontrolle karşılaştırılmıştır. 1996 ve 97'de ise deneme S.elegans izolatının hem fide harcına hem de farklı miktarlarda dikim çukuruna ilavesini kapsayacak şekilde iki faktörlü olarak kurulmuştur. Elde edilen bulgular aşağıda özetlenmiştir: -Fide harcına S.elegans ilavesinin domates fidelerinin gövde gelişimini azalttığı saptanmıştır. Fidelerin kök gelişimi ise 1. yılda S.elegans ilavesi ile artmış iken, 2. yılda gövde gelişiminde olduğu gibi azalmıştır. -Fide harcına S.elegans ilavesi ile domateste bitki gelişimi ve verimin etkilenmediği belirlenmiştir. -Fide harcı ve dikim çukuruna S.elegans ilavesinin domateste verime etkisi incelendiğinde, Mart ve Nisan ayları sonunda ulaşılan birikmiş toplam ve pazarlanabilir verimin fide harcına S.elegans ilavesi ile kontrole göre azaldığı belirlenmiştir. Toplam verim önünden uygulamalar arasında fark bulunmamıştır. -Uygulamaların hasat edilen meyve sayısına etkileri incelendiğinde, Nisan ayı sonuna kadar hasat edilen meyve sayısı üzerine fide harcı ve dikim çukuruna S.elegans ilavesinin gerek esas gerekse interaksiyon etkisi istatistikî önemde olmuştur. En iyi sonucu fide harcına S.elegans ilave edilmeyen, dikim çukuruna ise 20 veya 40 cm3 S.elegans stok kültürü ilave edilen kombinasyonların verdiği belirlenmiştir. -Hıyarda tohum ekiminin S.elegans ilave edilen harca yapılması ile elde edilen fidelerin kontrole göre daha az geliştiği saptanmıştır. -Fide harcına S.elegans ilavesinin hıyar bitki gelişimi ve verimine etkisi olmadığı belirlenmiştir. -Fide harcı ve dikim çukuruna S.elegans ilavesinin hıyar bitki gelişimine etkileri incelendiğinde ise, gövde gelişimi yönünden uygulamaların farklı etkiye sahip olmadıkları, kök gelişimi üzerine dikim çukuruna S.elegans ilavesinin etkili olduğu ve dikim çukuruna 40 cm3 S.elegans ilavesi ile kök gelişiminin arttırılabileceği ortaya konmuştur. -Fide harcı ve dikim çukuruna S.elegans ilavesinin hıyarda verim üzerine etkili olmadığı belirlenmiştir. -Hıyarda kök ağırlığı ile verim arasında pozitif ilişki olduğu belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar toplu olarak değerlendirildiğinde sera domates ve hıyar yetiştiriciliğinde S.elegans'ın dikim çukuruna 20 - 40 cm3 olacak şekilde ilavesi ile bitki gelişimi ve verimin olumlu şekilde etkilenebileceğini söylemek mümkündür.Öğe Stachybotrys elegans'ın iki fasulye çeşidinde bitki gelişimi ve verime etkisi üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1995) Turhan, KutsiStachybotrys elegans'ın güçlü bir mikroparazit ve toprakla taşınan bitki patojeni fungusların yaptığı hastalıkların biyolojik savaşımı için ümitvar bir aday olduğu son yıllarda ortaya konmuştur. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde 1991-1993 yıllarında yürütülen bu çalışmada S.elegans uygulamasının tarla toprağında doğal olarak bulunan ve gelişim üzerinde olumsuz etkiler yapan patojen fungusları ortadan kaldırarak bitkide gelişme ve verimi arttırma olanakları iki fasülye çeşidinde (Phaseolus vulgaris cv. Roma II ve P.vulgaris cv. Romenetta) araştırılmıştır. Özel bir yöntemle laboratuarda üretilen S.elegans kültürü, fasulye ekimi sırasında ocaklara belli miktarda uygulanmıştır. Tohum ekimi tesadüf blokları deneme desenine göre planlanan parsellerde 40x25 cm aralıklarla hazırlanan ocaklara yapılmıştır. Üç ıl ard arda tekrarlanan normal denemelere ek olarak ayrıca, 2. yıl uygulama yapılmış parsellerde 3. yıl yeni bir uygulama yapılmaksızın tohum ekilmiş ve verim arttırıcı etkisinin sürekliliği araştırılmıştır. Yetiştirme süresince tüm kültürel işlemler düzenli olarak yerine getirilmiştir. Pazar olgunluğuna ulaşan fasulyelerin hasatları yapılmış ve her hasatta parsel verimleri (kg), ortalama bakla ağırlığı (g), boyu (cm) ve eni (mm) belirlenmiştir. Çalışma sonunda varılan sonuçları şöyle özetlemek mümkündür; 1)Sonbahar üretimi şeklinde yürütülen ilk yıl çalışmasında izolat uygulamaları verimde önemli artışa neden olmuştur. Roma II çeşidinden kontrollerde 8.42 kg/parsel, uygulamalarda 9.44 kg/parsel; Romenetta çeşidinden ise sırası ile 9.36 kg/parsel ve 10.36 kg/parsel verim alınmıştır. 2)1992 yılı çalışmalarında da izolat uygulanması durumunda yüksek verim alınmıştır. Roma II çeşidi kontrol ve uygulamalarından 14.07 kg/parsel ve 16.89 kg/parsel, Romenetta çeşidinin kontrol ve uygulamalarından ise 16.82 kg/parsel ve 20.78 kg/parsel ürün hasat edilmiştir. 3)Verim yönünden üçüncü yılda da olumlu bulgular elde edilmiş sırası ile Roma II-Uygulama, Romenetta-Kontrol ve Romenetta-Uygulama kombinasyonlarından 6.81 kg/parsel, 9.32 kg/parsel, 8.55 kg/parsel ve 13.22 kg/parsel verim alınmıştır. 4)Bir önceki yıl deneme alanında tekrarlanan çalışma sonuçları S.elegans uygulamasının olumlu etkisinin devam ettiğini ortaya koymuştur. Sırasıyla Roma II-Kontrol, Roma II-Uygulama ve Romenetta-Kontrol, Romenetta-Uygulama kombinasyonlarından 7.19 kg/parsel, 9.82 kg/parsel, 8.20 kg/parsel ve 11.05 kg/parsel verim alınmıştır. 5)S.elegans uygulanan parsellerdeki verim yüksekliği, daha iyi bitki gelişimi, çiçeklenme ve bitki başına daha fazla meyve oluşmasından kaynaklanmıştır. 6)Çeşitlerin verim bakımından karşılaştırılmalarında, Romenetta çeşidinin yöreye daha iyi adapte olarak Roma II'ye göre üstün performans gösterdiği saptanmıştır. 7)S.elegans'ın bir kültür bitkisine uygulanmasıyla verimde önemli artış sağlanması Dünya literatürü için yeni bir kayıttır.