Yazar "Sultan Ergun" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Elma meyvesinin organik asit içerikleri ile bitki besin elementleri arasındaki ilişkiler(2001) Nilgün Mordoğan; Sultan ErgunOrganik asitlerin bitki beslenmesindeki önemi giderek artmaktadır. Bu gelişmeler göz önüne alınarak, elma meyvesindeki organik asit miktarları ve bitki besin elementleri arasındaki ilişkileri belirlemek amacıyla elma tarımının yoğun olarak yapıldığı Denizli ili Çivril İlçesi'nin 17 ayrı elma bahçesinden toprak, yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Toprak,yaprak ve meyve örneklerinde makro ve mikroelementler tesbit edilmiştir.Meyve örneklerindeki organik asitler ise HPLC aleti ile ölçülmüştür.Analiz sonucunda meyve örneklerinde önemli düzeylerde malik, malonik ve sitrik organik asitleri saptanmıştır. Bu organik asitlerden meyvede en yüksek miktarda malik asit belirlenmiştir. Bunun yanısıra meyve örnekleri içinde en fazla toplam organik asit ise Golden.en fazla malik asit ise Starking çeşidinde saptanmıştır. İstatistik! analizler sonucunda ise Golden ve Starking elma çeşidlerinin meyve örneklerindeki N, Mg ve Zn içerikleri ile sitrik asit arasında % 5 ila % l arasında değişen önemli ilişkiler tesbit edilmiştirÖğe Golden ve Starking elma çeşitlerinin şeker içerikleri ve bitki besin elementleri ile olan ilişkileri(2002) Nilgün Mordoğan; Sultan ErgunElma meyvesindeki şeker miktarları ve bitki besin elementleri ile olan ilişkilerini tespit etmek amacıyla Denizli ili Çivril ilçesindeki Golden ve Starking elma çeşitlerinin bulunduğu 17 farklı bahçeden toprak, yaprak ve meyve örnekleri alınmıştır. Meyve örneklerinde yapılan analizler sonucunda fruktoz, sakkaroz, p-D-Glikoz, a-D-Glikoz, galaktoz şekerleri tespit edilmiştir.Bu şekerlerin içersinde meyvede dominant şekerin fruktoz olduğu belirlenmiştir. Golden ve Starking çeşidine ait yaprak ve topraktaki K elementi ile fruktoz ve sakkaroz ile pozitif % l düzeyde önemli ilişki belirlenmiştir. Ayrıca elma kabuklarındaki P miktarı ile sorbitol ve galaktoz ile % l düzeyde pozitif ilişkilerin çıkması önemli bulunmuştur.