Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Sekin, Seval" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bazı Türk tütün çeşitlerinin isoenzim bantlarına göre tanımlanması
    (2000) Peksüslü, Ali; Sekin, Seval
    Bu çalışmada, bazı Türk Tütün çeşitlerinde poliakrüamid jel elektroforezi kullanılarak Eslerase ve Peroksidase isoenzimlerinin bant desenleri araştırılmıştır. N. tabucum L. türüne ait tütün çeşitleri esterase isoenzimine göre farklı bant desenleri oluşturmuştur. Peroksidase isoenzimine göre ise çeşitler arasında benzer bant desenleri görülmüştür. Birden fazla isoenzim ile çalışıldığında, isoenziınlere göre tütün çeşitlerinin tanımlanabileceği saptanmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bazı Türk tütün çeşitlerinin İzmir-Bornova koşullarında morfolojik ve biyokimayasal özellikleri
    (Ege Üniversitesi, 1998) Peksüslü, Ali; Sekin, Seval
    Türkiye'nin farklı bölgelerinde yetiştirilen N. tabacum türü içerisinde yer alan 16 Türk tütün çeşit ve ıslah hatları, 1994 - 1995 yıllarında İzmir - Bornova koşullarında yetiştirilecek morfolojik, fizyolojik, agronomik ve biyokimyasal özellikleri araştırılmıştır. Tarla denemelerinde tütün çeşitleri tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak, sıra üzeri 20 cm, sıra arası 50 cm dikim aralıklarında ve büyüme döneminde 3 kez sulama (30ton/da) yapılarak yetiştirilmiştir. Morfolojik, agronomik ve fizyolojik özelliklerden, habitus, bitki boyu, yaprak sayısı, yaprak formu, yaprak tabanı şekli, yaprak ucu, yaprağın gövdeye bağlanış biçimleri, divergens (Phyllotaxy) ve çiçeklenme özellikleri incelenmiştir. Araştırma sonucunda, morfolojik özelliklerden yaprak formu ve çiçek özelliklerinin dış koşullardan etkilenmediği saptanmıştır. Bitki boyu ve yaprak boyutlarının değiştiği, habitus (bitki şekli)'un az etkilendiği belirlenmiştir. Türk tütün çeşit ve ıslah hatlarında, habitusun konik, oval ve silindro-konik şekilde olduğu, bitki boyunun 33.8 cm - 129.8 cm, yaprak sayısının 13-43 ve çiçeklenme süresinin 49-74 gün arasında değiştiği tespit edilmiştir. Silvan 15 ve Bitlis 52 çeşitlerinin diğer çeşitlere göre morfolojik özellikler bakımından çok farklı olduğu belirlenmiştir. Biyokimyasal özelliklerden, poliakrilamid jel elektroforezi kullanılarak Esterase ve Perosidase isoenzimlerinin bant desenleri araştırılmıştır. N. tabacum türüne ait tütün çeşitleri Esterase isoenzimine göre farklı bant desenleri oluşturmuştur. Ancak peroksidase isoenzimine göre çeşitler arasında benzer bant desenleri bulunmaktadır. Birden fazla isoenzim ile çalışıldığında, isoenzimlere göre tütün çeşitlerinin tanımlanabileceği saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Türk tütünü, morfoloji, agronomi, isoenzim, Poliakrilamid jel, elektroforezis
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Biyokimyasal genetik markörlerle genotiplerin ve bazı fizyolojik değişimlerin tanımı üzerine araştırmalar
    (Ege Üniversitesi, 1995) Sekin, Seval
    Yapılan araştırmalar neticesinde elde edilen sonuçlar aşağıda özetlenmiştir: -Buğday çeşitlerinde gliadin ve glutenin proteinleinin poliakrilamid jel elektoforezi ile parmak izleri incelenmiş, çeşitlerin biyokimyasal markörlerle tanımı yapılmıştır. -Poliakrilamid jel elektroforezi yardımıyla bazı triticale, buğday ve çavdar çeşit hatları glutenin ve albumin proteinlerinin parmak izleri ile tanımlanmış, tür içi ve genuslar arası karşılaştırmalar yapılmıştır. -Yulafta avenin proteinin elektroforetik analizi ile çeşit tayini yapılarak, genotipler arasındaki fark ortaya konmuştur. -Lahana ve karnabaharın tohum proteini elektroforezi ile tanımlanmasında, kültür formu ve çeşitler arası farklılık PAGE ile belirlenemezken SDS-PAGE ile varyasyon gözlenmiştir. -İki Japon Bıldırcını hattında yumurta akı proteinlerinin nişasta jel elektroforezi ile yumurta akında bulunan G2 ovoglobinleri polimorfizm göstermiştir. Protein polimorfizminin 4.hafta canlı ağırlığını etkilediği anlaşılmıştır. -Ticari mısır melez çeşitlerinde yapılan izoenzim elektroforezinde ADH, MDH VE PGM izoenzimleri bakımından polimorfizm tespit edilmiştir. Melez mısırlara ait genetik saflık oranı %85-100 arasında bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Ege bölgesi tütünlerinde verim ve kalitenin değişmesinde etken olan faktörlerin araştırılması
    (Ege Üniversitesi, 2007) Ekren, Sıdıka; Sekin, Seval
    Araştırma Ege Bölgesi tütüncülüğünde önemli bir yeri olan Akhisar yöresinde 2004-05 yıllarında yürütülmüştür. Bu mıntıkada Hacıosmanlar, Arabacıbozköy, Dereköy, Mecidiye ve Süleymanlı köylerinde verim ve kalite açısından farklılık gösterdiği bilinen 9 üretici tarlası seçilmiştir. Verimden kaynaklanan farklılıkları saptamak amacıyla her bir üretici tarlasının toprak yapıları araştırılmış, vegetasyon sonuna kadar büyüme ve gelişme gözlenerek agronomik ve morfolojik ölçümler yapılmıştır. Kurutulmuş ve ekspertiz kalitesi belirlenmiş örneklerde kimyasal özellikler sonucunda incelenen tüm karakterlerle verim arasında korelasyon analizleri yapılarak birbirleri ile olan ilişkileri saptanmaya çalışılmıştır. İki yıllık çalışma sonucunda, toplam alkaloid (nikotin) % 0.126-1.410, toplam indirgen şeker %7.81-33.71, toplam azot %0.45-3.24 ve ham kül %8.49-30.01 değerleri arasında bulunmuştur. Yapılan korelasyon analizi sonucunda ise verim ile ekspertiz ve kimyasal kalite arasında bir ilişki görülmüştür. Verim ve bazı morfolojik özellikler açısından yapılan analiz sonucunda önemsiz ilişki bulunurken bitki boyu, yaprak sayısı ve yaprak alanı arasında ise pozitif yönde önemli bir ilişki olduğu görülmüştür.;Tobacco, Quality, yield, Akhisar Region.;Tütün, Kalite, Verim, Akhisar Yöresi.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Identification of some Turkish Aegean tobacco genotypes by isozyme banding patterns
    (2005) Peksüslü, Ali; Kırcalıoğlu, Gün; Sekin, Seval
    Bu çalışmada, sekiz Ege Tütün çeşit ve ıslah hatlarında poliakrilamid jel elektroforezı kullanılarak Esterase, Peroksidase ve Malate dehydrogenase (MDH) isoenzitnlerinin bant desenleri araştırılmıştır. N. tabacum L türüne ait Ege tütün çeşit ve ıslah hatları esterase isoenzimine göre farklı bant desenleri oluşturmuştur. Benzer olarak ayni genotipler MDH isoenzimine göre de farklı bant desenleri oluşturmuştur. Peroksidase isoenzimine göre ise çeşit ve ıslah hatları arasında benzer ve farklı bantlar gözlenmiştir. Morfolojik olarak benzer olan tütün çeşit ve ıslah hatlarında, isoenzim bantlarına göre farklılıklar gözlenmiştir. En az iki enzim ile çalışıldığı takdirde, morfolojik olarak benzer Ege tütün çeşit vs ıslah hatlarının tanımlanabileceği saptanmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Kırım sonunda yeniden oluşan tütün yapraklarının agronomik, teknolojik özellikleri ile kimyasal bileşimleri incelenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2000) Salman, Raziye; Sekin, Seval
    Aegean tobacco, orientel tobacco, tobacco quality, after harvest leaves;Araştırma 1997 yılında Değirmendere - Yeniköy, Menderes/İZMİR'DE yürütülmüştür. Bu çalışmada, hasat sonrası oluşan tütün yapraklarını, sera usulü kurutma yöntemi kullanarak, aile ve ülke ekonomisine kazandırmak amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada Ege Bölgesini temsil edecek şekilde seçilen 8 yörede üreticilere yönelik anket çalışması düzenlenmiştir. Bu anketle bitkilerin yeniden yapraklanmaları için uygun koşullara sahip yöreler tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmanın materyalini 8 Ege tütün çeşidi ile kurulmuş bir deneme tarlasında yetişen bitkilerle, 3 değişik arazideki üreticiye ait bitkilerin, normal hasattan sonra, gelişen yaprakları oluşturmuştur. Çeşitlere ait deneme tarlası, hasattan sonra 2 kez sulanmış ve yaprakların büyümesi teşvik edilmiştir. Daha sonra hasat edilen yapraklar serada kurutularak kalite analizleri yapılmıştır. Toplam indirgen şeker % 14.18 - 25.24, toplam alkaloit % 0.58 - 1.12, ham kül % 15.37 - 25.46 arasında saptanmıştır. AG tütün oranı, yalnız üretici tarlalarda yüksek oranda bulunsa da genel olarak BG ve KP kalitesinde tütünler elde edilmiştir. Kalite bakımından kullanılabilir nitelikte olan yaprakların, çok düşük olan verimlerinin de çevreyle ilgili koşulları yeniden büyümeye uygun yerler bulunması halinde yükseltilebileceği ve sera usulü kurutma ile ekonomiye kazandırılabileceği kanısına varılmıştır. Anahtar Kelimeler: Ege Tütünü, Oriental Tütün, Tütün Kalitesi, Hasat Sonrası Yapraklar;Ege tütünü, oriental tütün, tütün kalitesi, hasat sonrası yapraklar

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim