Yazar "Ova, Duygu" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Adsorption of chromium ions from driking water onto poly:(Ege Üniversitesi, 2010) Ova, Duygu; Övez, BikemIçme suyunun kalitesi, su kaynaklarının korunması, arıtma proseslerinin kontrolü ve su dagıtımının iyi yönetilmesinin tamamından etkilenir. Bakir, demir ve krom metallerinin su içerisindeki varlıgı belirli limitleri astıgında hem çevre hem de insan saglıgı için ciddi bir tehlike olusturmaktadır. Krom(VI), bakir(II) ve demir(III) metallerinin içme suyunda bulunmasına izin verilen sınırları Dünya Saglık Örgütü'nün belirlemesine göre sırası ile 0.05 mg/L, 2 mg/L ve 0.3mg/L'dir. Agır metal iyonlarının insan saglıgına ve çevreye olan olumsuz etkilerini önlemek için bu metal iyonlarının uygun yöntemlerle sudan uzaklastırılması gerekmektedir. Adsorpsiyon bu yöntemlerin en bilinenlerinden biridir. Bu çalısmada, Cr (VI), Fe(III) ve Cu(II) iyonlarının 25 °C 'de kesikli adsorpsiyon yöntemi ile iki farklı çesit polikaprolakton üzerine tutunması incelenmistir. Bütün çalısmalar tüm metaller için de esit çalkalanma süresi ile gerçeklestirilmistir. Deneysel sonuçlara göre her üç metal iyonu için de adsorplanma miktarlarının baslangıç konsantrasyonunun artması ile birlikte bir artıs gösterdigi gözlemlenmistir. Yapılan deneyler sonucunda elde edilen verilerle Langmuir ve Freundlich modelleri incelenmis ve TONE P767 cinsi polikaprolakton için Langmuir modelinin Cr(VI), Cu(II) ve Fe(III)'ye tam olarak uydugu gözlenmistir. Diger bir adsorbent olan polikaprolakton CAPA için ise Cu(II) ve Fe(III) iyonları Freundlich modeline, Cr(VI) iyonu ise Langmuir izoterm modeline uyum saglamıstır. Cr(VI), Cu(II) ve Fe(III) iyonlarının maksimum adsorpsiyon kapasiteleri CAPA için sırasıyla 0.08989 mg g-1, 0.00232 mg g-1 & 0.02846 mg g-1ve TONE P767 için ise 0.02528 mg g-1, 0.01189 mg g-1ve 0.12841 mg g-1olarak hesaplanmıstır.;Polikaprolakton (PCL), Adsorpsiyon, Krom, Agır metal.;Polycaprolactone (PCL), Adsorption, Chromium, Heavy metal.Öğe Algal biyodizel üretimi(Ege Üniversitesi, 2013) Ova, Duygu; Övez, BikemNitzschia acicularis, Microalgal Biomass, Lipid Phase Extraction, Fatty Acids, Biodiesel.;Nitzschia acicularis, Mikroalgal Biyokütle, Yag Fazı Ekstraksiyonu, Yag Asitleri, Biyodizel.;Son yıllarda dünya nüfusunun giderek artması ve bu nüfusun enerji ihtiyacını karsılamak için asırı derecede kullanılan fosil yakıtların yaydıgı CO2 gazının atmosferde birikimi sonucu karsı karsıya kalınan küresel iklim degisikligi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelimi kaçınılmaz kılmaktadır. Bu açıdan karasal bitkilere kıyasla daha fazla yag biriktirme potansiyelleri, yenilenebilir enerji kaynakları arasında yer alan mikroalgleri biyodizel üretimi için ilgi çekici kılmaktadır. Bütün dünyada oldugu gibi Türkiye'de de enerji açıgı, yasam standartlarının artması ve artan sanayilesme neticesinde giderek büyümektedir. Ayrıca hızlı bir sekilde atmosferde artmakta olan karbondioksitin yarattıgı küresel ısınma gelecekte çevre ve insan saglıgı açılarından korkulacak durumların ortaya çıkmasına sebep olacak boyuttadır. Bu yüzden mikroalgal biyokütlenin yenilenebilir enerji kaynagı olarak kullanılması çok daha çevreci bir yaklasım olusturmaktadır. Bu projede, öncelikle Ürkmez/ zmir bölgesinden alınmıs deniz örneklerinden özel olarak izole edilmis ve daha önce literatürde üzerinde çalısılmamıs silisli, porlu çeper yapısına sahip bir diatom türü Nitzschia acicularis'ten yag fazı ekstrakte edilmistir. Ekstraksiyon sonrası Annuated Total Reflectance-Fourier Dönüsümlü Kızılötesi Spektroskopisi (ATR-FTIR) aracılıgıyla yapıdaki fonksiyonel gruplardaki degisimler gözlemlenmistir ve biyodizel eldesinde kullanılacak doymus/doymamıs yag asitleri Alev yonlasma Detektörlü Gaz Kromatografisi (GC/FID) yardımıyla analizlenmistir. Böylece mikroalgal biyokütlenin biyodizel performansı incelenerek çevre dostu ve ekonomiye destek bir proje çalısması yapılmıstır.Öğe Mikroalglerden kıymetli ürün ekstraksiyonu(Ege Üniversitesi, 2014) Ova, Duygu; Övez, BikemDiatom, Nitzschia sp., extraction, phenol, antioxidant.;Diyatom, Nitzschia sp., ekstraksiyon, fenol, antioksidan.;Mikroalgler, enerji hammaddelerinin yanı sıra birçok biyoaktiviteye sahip katma değeri yüksek hammaddelerin üretimi için artan bir ivmeyle yetiştirilmekte ve böylelikle daha sürdürebilir biyo kaynaklı bir ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Yağ asitlerine ek olarak, alg hücreleri karotenoidler (sarı-kırmızı pigmentler), renklendiriciler, antioksidanlar, proteinler ve polisakkaritler gibi kimya ve gıda endüstrisi tarafından hammadde olarak kullanılabilecek ürünleri içermektedir. Mikroalgler yıllardır küçük ölçekte yüksek değerli ürünler için ağırlıklı olarak gıda ve yem uygulamaları için yetiştirilmektedir. Ancak, bu çalışmalar Spirulina ve Chlorella gibi çok az sayıda tür ile sınırlandırılmıştır. Bu projede, standart kültür ortamında yetiştirilen Nitzschia sp.'den değerli bileşikler elde edilmeye çalışılmıştır. Soxhlet ekstraksiyonundan sonra ayrılacak yağ fazındaki yağ asitlerinin içeriği, geriye kalan biyokütleye de konvansiyonel etanol ekstraksiyonu uygulanarak diyatomun yapısında bulunan polifenolik bileşikler incelenmiştir. Kısacası, bu projenin beklenen sonucu belirlenen diyatom türü, Nitzschia sp.'den maksimum katma değeri yüksek biyo bazlı ürün verimi ve biyoaktiviteye ulaşılmasıdır.Öğe Modeling the potential of microorganisms on the removal of 2,4-dichlorophenoxyacetic acid from aqueous solutions by adsorption(Ege Üniversitesi, 2010) Ova, Duygu; Övez, BikemBu çalışmada, 2,4-D’nin sulu çözeltilerden uzaklaştırılması ile ilgili bilgi elde edebilmek için adsorpsiyon çalışmaları kesikli ve sürekli olmak üzere iki farklı yöntemle gerçekleştirilmiştir ve adsorbent olarak granüler aktif karbon kullanılmıştır. Bu deneyler akvaryum suyu, Gracilaria verrucosa, Acidovorax Avenae Subsp. Avenae LMG 17238, Chlorella sp., Spirulina platensis olmak üzere beş farklı mikroorganizma varlığında ve herhangi bir mikroorganizma kullanılmadan karşılaştırmalı olarak yürütülmüştür. Kesikli deneylerde, kinetik/zaman, izoterm/konsantrasyon, termodinamik ve biyolojik kirliliğin adsorpsiyona etkisi çalışmaları yapılmıştır. Mikroorganizma olmadığı durumda 25°C’deki deneysel veriler ikinci mertebeden kinetik modele uyumluluk göstermiş ve hesaplanan adsorpsiyon kapasitesi 256.41 mg/g iken, mikroorganizma varlığında veriler birinci mertebe kinetik modele uyumluluk göstermiş ve hesaplanan adsorpsiyon kapasitesi 164.17 mg/g olarak bulunmuştur. Görünen sudur ki mikroorganizmaların varlığı aktif karbonun adsorpsiyon kapasitesini olumsuz etkilemiştir. Deneysel veriler Langmuir, Freundlich, Toth, Redlich-Peterson, Sips ve BET modelleri ile tanımlanmış, MATLAB 7.7.0 yardımıyla modellenmiştir. Korelasyon katsayılarına bakıldığında, mikroorganizma olmadığı durumda deneysel verilerin sırasıyla Toth, Sips ve Redlich-Peterson; mikroorganizma olduğu durumda sırasıyla Redlich-Peterson, Toth ve Langmuir modellerine uyum gösterdiği anlaşılmıstır. Adsorpsiyonun termodinamiği 25°C, 35°C ve 45°C olmak üzere üç farklı sıcaklıkta incelenmiştir. Her iki durumda da proses endotermik olup, mikroorganizma olduğu durumda entalpi 1.370 kJ/mol’den 14.858 kJ/mol’e yükselmiştir. Öte yandan, entropi çok değişmeyip (mikroorganizma yokken 0.017 kJ/molK, varken 0.059 kJ/molK) sıfıra yakın değerlerde kalmıştır. Sürekli deneylerde ise, 2,4-D’nin aktif karbon ile giderimine 2,4-D’nin başlangıç konsantrasyonunun, akış hızının, adsorbent miktarının ve biyolojik kirlilik yüklenmesinin etkileri sabit yataklı kolonlarda incelenmiştir. Sürekli veriler, Thomas, Yoon-Nelson, Adams-Bohart olmak üzere üç farklı kinetik modelle incelenmiş olup, en uygun modellerin Thomas ve Yoon-Nelson olduğuna karar verilmiştir. Maksimum adsorpsiyon kapasitesi (mg/g) değerlerine bakıldığında 2,4- D’nin kesikli sistemde adsorplanma sıralaması: Acidovorax Avenae Subsp. Avenae LMG 17238 < Gracilaria verrucosa < Aquarium water < Chlorella sp.Öğe Yanıt yüzey yöntemi ile mikroalg yetiştirme parametrelerinin modellenmesi ve optimizasyonu(Ege Üniversitesi, 2014) Övez, Bikem; Bayraktar, Oğuz; Ova, DuyguMikroalgler, enerji hammaddesi oluşlarının yanı sıra birçok biyoaktiviteye sahip değerli hammaddelerin üretimi için her geçen gün daha fazla yetiştirilmekte ve böylelikle daha sürdürebilir biyo kaynaklı bir ekonomiye katkıda bulunmaktadır. Üzerinde çalışılması planlanan Nitzschia sp. mikroalglerin alt grubunda yer alan diyatom sınıfına ait bir türdür. Günümüze kadar yapılan araştırmaların sonucunda elde edilen veriler çerçevesinde anlaşılmaktadır ki; sentetik deniz suyu ortamında yetiştirilecek olan söz konusu diyatom türünün büyüme kinetiğinin çıkarılması ve maksimum biyokütle verimliliği için sıcaklık, ışık akı yoğunluğu ve havalandırma debisi gibi koşulların optimize edilmesi gerekmektedir. Bu sürecin modellenmesi Minitab 17 kullanılarak Yanıt Yüzey Yöntemi ile gerçekleştirilecektir.;Sıcaklık, ışık akı yoğunluğu, havalandırma debisi, Nitzschia sp., Minitab.;Temperature, illuminance, aeration rate, Nitzschia sp., Minitab.