Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Oktay, Murat" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Çinko Gübrelemesinin Çekirdeksiz Üzümde Vitis Vinifera cv Sultani Çekirdeksiz Verime Etkisi
    (2002) Yağmur, Bülent; Ceylan, Şafak; Oktay, Murat
    …
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Çinko gübrelemesinin çekirdeksiz üzümde (Vitis vinifera ev. Sultani çekirdeksiz) verime etkisi
    (2002) Yağmur, Bülent; Ceylan, Şafak; Oktay, Murat
    Bu çalışma, Ödemiş ekolojik koşullarında çinko gübrelemesinin sultani çekirdeksiz üzümde verime etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 1997 yılında 0-5-10 kg/da, 1998 yılında 0-5-10-15 kg/da $ZnSO_4$.$7H_2O$ düzeyinde topraktan çinko uygulanmıştır. 1999 yılında ise % 0.2, 0.3 ve 0.4 dozlarında yapraktan ve ayrıca aynı dozlarda yaprak+toprak şeklinde uygulanmıştır. Araştırmada çinko uygulamaları meyve verimini istatistiki olarak önemli düzeyde etkilemiştir. 1998 yılında en yüksek ürün 10 kg/da dozunda, 1999 yılında ise toprak+yaprak uygulaması ile % 0.3 dozunda kaydedilmiştir. Kontrolle karşılaştırıldığında ise % 39'luk bir artış gözlenmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Çinko Katkılı ve Katkısız Kompoze Gübrelerin Sakız Kabağı Cucurbita pepo cv Yetiştiriciliğinde Verim ve Bazı Verim Kriterlerine Etkisi
    (2002) Yağmur, Bülent; Ceylan, Şafak; Oktay, Murat
    …
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Çinko katkılı ve katkısız kompoze gübrelerinin karpuz (Citrullus Lanatus) yetiştiriciliğinde verim, bazı bitki ve kalite özellikleri üzerine etkisi
    (1999) Ceylan, Şafak; Oktay, Murat; Yoldaş, Funda; Çakıcı, Hakan; Çavusgıl, Veysel
    Bu araştırına çinko katkılı ve katkısız 15:15:15 kompoze gübrelerinin karpuz (Citrullus Laısaîus) bitkisinde verim, bazı bitki ve kalite özellikleri üzerindeki etkinliğini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Üç tekerrürlü olarak yürütülen incelemede; %1 çinko katkılı ve katkısız 15-15:15 kompoze gübreleri dikinde beraber, parsellere 40, 60, 80 kg $da^{-1}$ seviyelerinde bant ssulü verilmiştir. Bitkinin daha somaki gelişme dönemlerinde TSP (Triple süperfosfat). Kireçli amonyum nitrat ve $KNO_3$ (Potasyum nitrat) gübrelerinden faydalanılarak, parsellerdeki gübre miktarları 14 kg $da^{-1}$ N, 12 kg $da^{-1} P_2O_5$ ve 20 kg $da^{-1} K_2O$ olacak durumda eşitlenmiştir. Çinko katkılı kompoze gübre uygulamalarının çinko katkısız kompoze gübre uygulamalarına oranla verim değerleri, bitkideki sürgün sayısı, ortalama kol uzunluğu, meyve adedi, meyve ağırlığı, meyve eni, meyve boyu ve suda çözünebilir kurumadde değerleri, üzerinde, istatistiki yönden önemli bir etkinlik sağladığı belirlenmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Damla sulama sistemi kurulu ve malçlı karpuz ve turşuluk hıyar bitkisinde azot, fosfor ve potasyum gübre dozlarının uygulanmasının verim üzerine etkileri
    (Ege Üniversitesi, 1996) Oktay, Murat; Sevimli, Erhan
    Bu araştırma karpuz ve turşuluk hıyar bitkileri ile siyah polyetilen malçlı, damla sulama sistemi kurulu alanda, 1994 ve 1995 yıllarında, azotlu ve potasyumlu gübrelerin değişik seviyelerde uygulanması, bu gübrelemelerin her iki bitkinin verimlerine, meyvelerin kalitelerine, bitkilerin yapraklarında %besin miktarlarına etkilerini ve kaldırılan besin element miktarlarını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırma bulgularına göre elde edilen sonuçların değerlendirilmesi yapılarak karpuz ve turşuluk hıyar bitkilerinin, verimlerinin ve meyve kalitelerinin en iyi sonuç vereceği uygun gübre dozları tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçla iki yıl süre ile yapılan incelemede, karpuzda Pannonia F1 turşuluk hıyarda ise Donja F1 çeşitleri, biri kontrol olmak üzere 4 seviyeli olarak tesadüf blokları deneme desenine göre düzenlenmiştir. Her iki bitkide de gübre doz uygulaması yapılırken P sabit tutulmuş, N ve K besin elementleri üç değişik seviyede tatbik edilmiştir. Gübre dozları, karpuzda; Kontrol 0 kg/da N-0 kg/da P2O5-0 kg/da K20, 1. seviye 8 kg/da N-10 kg/da P2O5-10 kg/da K20, 2.seviye 16 kg/da N-10 kg/da P2O5-20 kg/da K20, 3.seviye 24 kg/da N-10 kg/da P2O5-30 kg/da K20, turşuluk hıyarda ise; kontrol 0 kg/da N-0 kg/da P2O5-0 kg/da K20, 1.seviye 4kg/da N-5 kg/da P2O5-8 kg/da K20, 2. seviye 8 kg/da N-5 kg/da P2O5-16 kg/da K20, 3.seviye 12 kg/da N-5 kg/da P2O5-24 kg/da K20 olarak uygulanmıştır. Yapılan gübre uygulamaları sonucunda, her iki sene de en yüksek verim, karpuzda 8 kg/da N-10 kg/da P2O5-10 kg/da K20 gübre uygulamasıyla, 1994 yılında 4766,33 kg/da, 1995 yılında 3870,67 kg/da ile turşuluk hıyarda ise 8 kg/da N-5 kg/da P2O5-16 kg/da K20 uygulamasıyla, 1994 yılında 1039,90 kg/da 1995 yılında 1104,77 kg/da olarak belirlenmiştir. 1994 ve 1995 yıllarında yapılan gübre uygulamaları sonucunda yaprak örneklerinde bulunan besin element miktarı, karpuzda kuru maddede, %2,93-5,90 N, %0,12-0,42 P, %1,12-5,23 K, % 1,29-5,76 Ca, % 0,36-0,84 Mg, % 0,015-0,029 Na, 52-773 ppm Cu, 37-80 ppm Zn, 15-84 ppm Mn, turşuluk hıyarda ise kuru maddede, %2,41-5,32 N,% 0,21-0,67 P, % 1,66-3,67 K, % 3,57-6,00 Ca, % 0,25-0,75 Mg, %0,012-0,024 Na, 163-1977 ppm Fe, 5,14 ppm Cu, 37-72 ppm Zn, 36-59 pm Mn olarak saptanmıştır. Karpuzda 1994 yılında, 4766,33 kg/da ürün ile 5,213 kg/da N, 0,891 kg/da P2O5, 7,183 kg/da K20, 5,310 kg/da N, 1,129 kg/da P2O5, 6,865 kg/da K20, 2,644 kg/da Ca0, 1,133 kg/da Mg0, turşuluk hıyarda ise 1994 yılında, 1039,90 kg/da ürün ile 5,895 kg/da N, 1,608 kg/da P2O5, 6,492 kg/da K20, 5,326 kg/da Ca0, 1,318 kg/da Mg0, 1995 yılında 1104,77 kg/da ürün ile 5,995 kg/da N, 1,377 kg/da P2O5, 6,325 kg/da K20, 6,465 kg/da Ca0, 1,500 kg/da Mg0 kaldırıldığı tespit edilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Erkenci Karnabaharlarda (Brassica oleracea var. botrytis cv. "Brio") Gelişme Ürün Oluşumu ve Besin Maddeleri Alınımı.
    (1987) Eser, Benian; Eşiyok, Dursun; Çolakoğlu, Habil; Oktay, Murat
    …
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Kıvırcık Baş salata (Lactuca sativa L. cv. Saladin) Yetiştiriciliğinde Malçlama ve Farklı Dozdaki Gübre Uygulamalarının Verim Üzerine Etkisi
    (1994) Oktay, Murat; Eşiyok, Dursun
    …
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Manisa Muradiye yöresi salçalık domates çeşitlerinde katkılı kompoze gübrelerin verim ve kimi kalite özellikleri üzerindeki etkinliğinin belirlenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2000) Tutam, Murat; Oktay, Murat
    Bu çalışmada, tarla koşullarında çinko katkılı ve katkısız farklı dozlardaki 15:15:15 kompoze gübrelerinin Rio-Grande sanayi domatesinin verim ve kimi kalite özellikleri üzerine araştırılmıştır. Deneme tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak Manisa-Muradiye Bölgesi'nde 1998 yılında kurulmuştur. Denem çinko katkılı ve katkısız 15:15:15 kompoze gübreleri, 29,4 m2'lik parsellere 25/50/75 kg/da seviyelerinde olacak şekilde fide dikiminin ardından temel gübreleme olarak uygulanmıştır. Ayrıca üst gübreleme olarak her parsele eşit miktarda 40 kg/da olacak şekilde kireçli amonyum nitrat (CAN) gübresi uygulanmıştır. Birinci hasat döneminde alınan yaprak ve meyve örneklerinde gerekli analizler yapılarak şu sonuçlara ulaşılmıştır; çinko katkılı 15:15:15 kompoze gübre uygulamaları ile toplam verim (kg/da), brix (%), kuru madde (%), renk (a/b), sertlik (kg) değerlerinde katkısız kompoze gübre uygulamalarına oranla daha olumlu etkiler gözlenmiştir. Artan dozlarda uygulanan her iki gübre çeşidinde de yaprak ve meyve örneklerinin N, P, K içeriklerinin arttığı, ayrıca artan dozlarda çinko katkılı 15:15:15 kompoze uygulamalarına paralel olarak yaprakların ve meyvelerin Zn içeriklerinin artış gösterdiği saptanmıştır. Çinko katkılı ve katkısız 15:15:15 kompoze gübre uygulamalarına bağlı olarak meyve kalite parametrelerinden olan Ph, titre edilebilir asitlik (%) değerlerinde ve yaprakların ve meyvelerin % Ca ve %Mg içeriklerinde istatistikî açıdan bir farklılığın oluşmadığı ortaya çıkmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Tavuk gübresi ile çöp gübresinin tarımda organik gübre olarak kullanılmasına dair bir araştırma
    (Ege Üniversitesi, 1989) Kovancı, İdris; Hakerlerler, Hüseyin; Oktay, Murat
    İzmir Halkapınar çöp fabrikasından temin edilen günlük ham çöp gübresi ile Ege Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü tavukhanesinden alınan tavuk gübresi belli oranlarda karıştırılarak 3 farklı karışım oluşturulmuş ve anaerobik koşullarda 3 farklı karışım oluşturulmuş ve anaarobik koşullarda 5 ay olgunlaşmaya terk edilen bu üç farklı organik gübre karışımı kompostosunun ön bitki arpaya ve sonraki bitkilerden mısır ve arpanın verim ve kaldırdığı besin maddelerine etkileri vejetasyon denemeleri ile incelenmiş ve aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1.Saksı deneme koşullarında mineral gübre uygulanmaksızın arpa bitkisine uygulanan üç farklı organik gübre karışımı dana verimini % 86,7 - 160,9 gibi yüksek düzeyde önemli olarak artırmıştır. Değişik azot seviyeleri ile verilen organik gübrenin ürün üzerine %1 düzeyde önemli etkisi tespit edilmiştir. 2.Tarla denemesinde, organik gübrenin her üç karışımı da mineral gübre uygulamaksızın ön bitki arpanın dane verimini %21,3 - 38,9 oranında tanığa göre önemli düzeyde artırmış buna karşılık azotlu gübre seviyeleri içinde organik gübre formalarının etkinliği önemli olmamıştır. 3.Arpa sonrası ekilen mısırın verimine farklı azot seviyeleri içinde organik gübrenin % 5 düzeyde önemli etkisi olmuş, özellikle farklı azot seviyelerinde 3Ç+1.5 organik karışımı verimi tanığa göre % 35.9-53.5 oranında artırmıştır, Mısırdan sonra gelen arpanın verimine organik gübrenin herhangi bir etkisi bulunmamıştır. 4.Mısırdan sonra gelen 3.ürün arpanın verimine organik gübre karışımlarının da herhangi sonraki etkisi belirlenememiş olmasına rağmen uygulanan azotlu gübrenin önemli etkisi saptanmıştır. 4.Ön bitki arpanın, farklı organik gübre karışımlarının etkisi ile kaldırdığı N,P'O%,CaO,Zn ve Cu miktarı tanığa göre önemli bulundu.Değişik azotlu gübre seviyelerinde ise, organik karışımları arpanın kaldırdığı P2O;cao,Mgo;Fe;Mn Cu miktarlarına önemli etkisi görülmüştür. 5.Sonraki bitki mısırının kaldırdığı bazı makro ve mikro elementler üzerine 3 farklı organik gübre karışımının farklı azotlu gübre seviyelerinde önemli etkisi izlenmiştir. Bu organik gübrelerin mısırın kaldırdığı makro ve mikro element miktarlarına ön bitki arpa ile uygulanan organik gübrelerin herhangi sonraki etkisi olmamış, ancak uygulanan azotlu gübre bu bitkinin topraktan kaldırdığı tüm besin elementlerinin önemli düzeyde etkilediği tespit edilmiştir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim