Yazar "Necdet Budak" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ekmeklik buğdayda (T. aestivum L.) verim ve bazı kalite özellikleri arasındaki ilişkiler(2000) Metin Altınbaş; Necdet Budak; Muzaffer TosunBu çalışmada, yüksek verim yönünde geliştirilmiş 15 buğday ( T.aeStivanr' L.) hattı ile standart olarak ekilen beş ekmeklik buğday çeşidi İzmir ili Bornova ve Menemen lokasyonlarmda 1998-1999 yetiştirme döneminde dört tekrarlamalı olarak denenmiştir. Tane verimi ile bazı fiziksel ve teknolojik kalite özellikleri arasındaki ilişkiler korelasyon analizleriyle incelenmiştir! Çalışma bulguları verim ile bin tane ağırlığı dışındaki kalite parametreleri arasındaki korelasyonların her iki lokasyonda da önemsiz olduğunu ortaya koymuştur. Genotipler arasında iri tanelilik yönündeki bir seçimin tane verimini olumsuz etkileyeceği buna karşılık kabul edilebilir düzeyde verime sahip genotipler içinden yüksek hektolitre ağırlığı yönünde uygulanacak bir seçimle bazı koşullarda ekmeklik kalitesinin iyileştirilebileceği sonucuna varılmıştır.Öğe Genetic analysis of certain quantitative traits in the F2 generation of a 8x8 diallel durum wheat population(2001) Necdet BudakÜçü tescilli (Edirne-1, Kunduru ve Rodur), ikisi ıslah hattı (97mbvd-ll ve 97mbvd-5) ve üçü de yerel (Akbaş, Sorgül ve Karakılçık) olan makarnalık buğday genotipleri 1997-98 yetiştirme sezonunda resiproksuz 8x8 diallel melez programı elde etmek amacıyla melezlenmişlerdir. Sekiz ebeveyn ile 28 F, dölü 1998-99 yetiştirme sezonunda yetiştirilmiş ve 1999-2000 yetiştirme sezonunda elde edilen F2 verileri Hayman tipi diallel analiz ile analiz edilmiştir. Yapılan genetik analiz sonuçları uzun başaklanma tarihi ve yüksek tane veriminin additive gen etkisi altında bulunduğunu ve buna karşın yüksek protein içeriğinin ise dominant genler ile ilişkili olduğunu ortaya koymuştur.Öğe Harvest index, biomass production and their relationships with tuber yield in potatoes(1997) B. Metin Yıldırım; Necdet Budak; Celal ÇalıskanTen potato cultivars (Mârfona, Ditta, Ar850019, Armundo, 300/86, Diamant, Bolesta, Helena, Signal and Agria) randomly sampled among the 43 entries in a micro yield trial were used in the study and the tuber yield, the biomass and the harvest index were determined.Simple correlation regression and multiple regression analyses were applied to the data. Significant corretEjjion and regression coefficients determined between tuber yield and biomass and the vegetative parts of the plant above ground indicated that the selection of potato genotypes with high biomass and vegetative parts above ground may increase tuber yield.Öğe Heterosis and combining ability in a 8x8 diallel durum wheat population(2001) Necdet Budak8x8 Diallel Melez Makarnalık Buğday Populasyonunda Heterösis ve Kombinasyon Yeteneği Üçü tescilli (Edirne-1, Kunduru ve Rodur), ikisi ıslah hattı (97mbvd-l l ve 97mbvd-5) ve üçü de yerel (Akbaş, Sorgül ve Karakılçık) olan makarnalık buğday genotipleri 1997-98 yetiştirme sezonunda, resiproksuz olarak 8x8 diallel melez programına göre melezlenmişlerdir. Sekiz ebeveyn ile 28 F1 dölü 1998-99 yetiştirme sezonunda yetiştirilmiştir. 1999-2000 yetiştirme sezonuna ait F2 verileri Griffing yöntemi ile analiz edilmiş ve heterosis de hesaplanmıştır. Yüksek özel kombinasyon yeteneğine sahip olan Akbaş x Kunduru, Karakılçık x 97nibvd-ll, Karakılçık x Kunduru, Karakılçık x Edirne-1, Sorgül x Rodur melez kombinasyonları protein içeriği ve Karakılçık x Edime-1, Akbaş x 97mbvd-5, Sorgül x Rodur, Edirne-1 x 97mbvd-5 ve Kunduru x 97mbvd-ll melez kombinasyonları ise verim bakımından yüksek özel kombinasyon yeteneğine sahip olduklarından ümitvar bulunmuşlardır.Öğe Heterosis, general and specific combining ability estimates AT $F_1$ and $F_2$ generations of A 8 X 8 diallel cross population of barley(2000) Necdet BudakThis study was carried out over three growing seasons (from 1997 to 2000) under Bornova-Izmir ecological conditions. Eight parents (Schooner, Prisma, Nomad, Alexis, Ariel, Vulga, Kaya and Quantum-109)-diallel crosses without reciprocals were made in the 1997-98 growing season. Eight parents and 28 Fj crosses obtained were grown at single progeny rows with three replications in the 1998-99 growing season. In 1999-2000 growing season, the parents and F2's were grown in two reps in which the planting was done by machine in a plot consisting of six rows, 5 m long and 20 cm apart. Days to heading (days), plant height (cm), thousand kernel weight (g) and grain yield/plot (g) were measured and the protein content (%) was determined in both Fj and F2 generations. The preliminary analyses of variance indicated that significant differences among genotypes were present for all the traits at F2 but except the heading date and protein content at Fj generation. Analysis of variance for general and specific combining abilities (GCA and SCA) at FI and F2 generation showed that GCA and SCA were significant for all traits at F2. GCA were significant for grain yield, plant height and thousand kernel weight whereas SCA was only significant for plant height at F, generation. Highly significant positive correlations between GCA and SCA variances obtained from Fj and F2 indicated that the F2 generation could effectively be used for assessing the GCA and SCA. Kaya and Schoorer were found to be good general combiners for the protein content. Schoorer x Vulga (11 % and 10 %), Prisma x Alexis (10 % and 11 %), Alexis x Ariel (10 % and 12 %), Alexis x Vulga (9 % and 11 <7c) and Ariel x Vulga (10 % and 12 %) having always relatively low protein contents at F, and F2 were considered as desirable crosses for beer industry. Kaya x Prisma (16 %), Schoorer x Alexis (15 %) and Prisma x Ariel (15 %) having high protein content at F2 generation could be recommended for animal feeding.Öğe Inheritance of grain yield and protein content in a 8 x 8 diallel cross population of barley(2000) Necdet Budak; Metin B. YıldırımThe inheritance of grain yield and protein content was studied by the Jinks-Hayman type diallel analysis in a 8 x 8 barley cross population without reciprocals. The cross populations with low protein content and high grain yield and the gene action such as additive and dominance genetic effects were determined. It was concluded the additive genetic variation could be utilized in selecting suitable progenies in the next generations. Grain yield had positive significant correlations with biomass (r=0.68**), harvest index (r=0.68**), plant height (r=0.25*), thousand kernel weight (r=0.38**) and number of spikes per square meter (r=0.25*). Protein content not having any significant correlation with grain yield had negative significant correlations with plant height (r=-0.30*), thousand kernel weight (r=-0.25*) and number of spikes per square meter (r=-0.30*).Öğe Patateste Genotip X Dikim Zamanı İnteraksiyonunun Ammi İstatistik Modeline Göre İrdelenmesi(1999) B. Metin Yıldırım; Necdet Budak; Celal Çalışkan; Önder ÇaylakPatates dikim zamanı çalışmalarında varyans analizi ile genotip ve dikim zamanı ana etkileri ve bu etkilerin interaksiyonlarıgenel anlamda tartışılabilmektedir. Ancak, bu interaksiyona neden olan genotip veya dikim zamanı gibi özel ana etkilerin ne olduğuortaya konulamamaktadır. Bu amaca yönelik olarak; Resy, 81028/1, Sultan, Granola ve Yaylakızı olmak üzere 5 adet patates genotipiMenemen dikim koşullarında sırasıyla 30 Ocak, 10 Şubat, 20 Şubat ve 28 Şubat; 10 Mart ve 20 Mart tarihlerinde olmak üzere 6farklı dikim zamanında 3 tekerrürlü Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre 3 yıl (1993, 1994 ve 1995) süre ile yetiştirilmiştir.Dekara yumru verimine ilişkin veri seti, AMMI (Additive Main Effects and Multiplicative Interaction–Eklemeli Ana Etkiler ve Çarpımsalİnteraksiyon) istatistik modeline göre analiz edilmiştir. Sonuç olarak, 30 Ocak, 10 Şubat ve 20 Mart tarihli dikim zamanıintervallerinin birbirine yakın yumru verimine sahip olduğu, Granola ve Resy’nin düşük, Sultan ve 81028/1’in yüksek ve Yaylakızı’nınorta düzeyde verim getirdikleri saptanmıştır. Ayrıca AMMI istatistik modeline göre elde olunan bu sonuçlara paralel bir şekildeinteraksiyona neden olan özel genotip ve dikim zamanı ana etkileri, grafik şeklinde gösterilmiştir.