Yazar "Meler, Kemal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Denizli yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarının belirlenmesi(Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018) Meler, Kemal; İrget, Mehmet EşrefBu çalışma, Denizli ili Güney, Çal ve Bekilli ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen 3 şaraplık üzüm çeşidinin (Chardonnay, Kalecik Karası ve Shiraz) üzüm ve budama artığı ile topraktan kaldırdıkları mineral besin maddesi miktarlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu çerçevede Chardonnay, Kalecik Karası ve Shiraz çeşitlerini temsilen 15'er bağdan (toplam 45 bağ) üzüm ve budama artığı çubuk örnekleri alınmış ve makro (N, P, K, Ca ve Mg), mikro (Fe, Mn, Zn ve Cu) besin elementi analizleri yapılmıştır. Araştırmada ayrıca üzüm verimleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre verim (kg/da) Chardonnay çeşidinde 749 – 1308, Kalecik Karasında 845 – 1400, Shiraz çeşidinde ise 706 – 1479 arasında değişmektedir. Budama miktarlarının (kg/asma) her 3 çeşit için sırası ile 1,8 – 2,2; 1,8 – 2,1; 1,7 – 1,9 arasında değiştiği saptanmıştır. Araştırma sonuçları çeşitlere göre değişmekle beraber 1 da bağdan üzüm ile (kg/da) 1,18 – 2,96 N; 0,08 – 0,36 P; 1,24 – 3,40 K ve (g/da) 0,07 – 131,48 Fe; budama ile (kg/da) 1,05 – 2,51 N; 0,09 – 0,40 P; 0,43 – 1,30 K ve (g/da) 3,20 – 26,41 Fe; üzüm + budama artığı ile (kg/da) 2,98 – 4,32 N; 0,22 – 0,58 P; 2,46 – 3,80 K ve (g/da) 4,58 – 75,44 Fe kaldırdıkları belirlenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre Kalecik Karası çeşidinin diğer çeşitlere göre daha yüksek miktarda besin elementi kaldırdığı saptanmıştır.Öğe Denizli yöresinde yetiştirilen bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin topraktan kaldırdığı besin maddesi miktarının belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2017) Meler, Kemal; İrget, M. EşrefBu çalışma, Denizli ili Güney, Çal ve Bekilli bölgesinde, bazı şaraplık üzüm çeşitlerinin topraktan kaldırdıkları besin maddesi miktarlarının belirlenmesi amacı ile yapılmıştır. Araştırmada, bölgede yetiştiriciliğinin yapıldığı 3 farklı şaraplık üzüm çeşidinden (Chardonnay, Kalecik Karası ve Shiraz) bölgeyi temsil edecek şekilde 15 bağdan meyve ve budama atığı örnekleri alınmıştır. Bu örneklerde makro (N, P, K, Ca ve Mg) ve mikro (Fe, Mn, Zn ve Cu) bitki besin elementi analizleri yapılmıştır. Analiz sonuçları mineral besin içerikleri 1 ton üzüm verimine göre düzenlenmiş şaraplık üzüm çeşitlerinin 1 ton yaş üzüm üretimi ile topraktan kaldırdıkları besin maddesi miktarları belirlenmiştir. Chardonnay çeşidinin için ortalama makro besin elementi (kg) N=4,15, P=1,83, K=17,89, Ca=4,26, Mg=1,96 ve mikro besin elementi (gr) Fe=93,77, Mn=71,74, Zn=119,92 ve Cu=69,46 olarak belirlenmiştir. Kalecik Karası çeşidi için ortalama makro besin elementi (kg) N=3,04, P=1,74, K=15,75, Ca=2,78, Mg=2,54 ve mikro besin elementi (gr) Fe=84,22, Mn=49,15, Zn=79,94 ve Cu=41,63 olarak belirlenmiştir. Shiraz çeşidi için ortalama makro besin elementi (kg) N=3,73, P=2,50, K=18,36, Ca=2,89, Mg=2,79 ve mikro besin elementi (gr) Fe=78,84, Mn=47,92, Zn=62,17 ve Cu=46,83 olarak belirlenmiştir.;Besin Elementi, Şaraplık Üzüm, Topraktan Kaldırılan, Bağ, Güney.;Plant Nutrient, Grapevine, Nutrient uptake, Vineyard, Denizli.