Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Karabat, Selçuk" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Cabernet Sauvignon Şaraplık Üzüm Çeşidinde Farklı Potasyumlu Gübre Uygulamalarının Yaprak Besin Element İçerikleri Üzerine Etkileri
    (2020) Anaç, Dilek; Ünal, Akay; Esetlili, Bihter Çolak; Merken, Özen; Güler, Ali; Pekcan, Tülin; Karabat, Selçuk
    Amaç: Bu çalışmada, 2014-2017 yılları arasında Manisa Bağcılık Araştırma EnstitüsüMüdürlüğü’ne ait verim çağında, yüksek sistem, şaraplık olarak yetiştirilen CabernetSauvignon üzüm çeşidinde farklı potasyumlu gübre uygulamalarının yaprak besinelement içerikleri üzerine etkileri incelenmiştir.Materyal ve Metot: Bağ yapraklarını döktükten ve budama işlemi tamamlandıktansonra 0-30 ve 30-60 cm derinliklerinden alınan toprak ve yaprak örneklerinin analizsonuçlarına göre kaldırılan bitki besin element miktarı dikkate alınarak gübrelemeprogramı yapılmıştır. Omcalara, N amonyum nitrat, P Mono Amonyum Fosfatolarak verilmiştir. Potasyum ise (KNO3, K2SO4, KNO3+K2SO4 ve Kontrol) 4 farklı gübreformunda damla sulama sistemi ile uygulanmıştır. Tesadüf blokları deneme deseninegöre 3 tekerrürlü olarak kurulan denemede potasyum uygulamalarının yaprak besinelement (N, P, K, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn, Mn) içerikleri üzerine etkilerinin belirlenmesiamacıyla çiçeklenme ve ben düşme dönemlerinde yaprak aya ve sap örnekleri alınarakkarşılaştırmalar yapılmıştır.Bulgular: Araştırma sonucunda potasyum uygulamalarının yaprak makro ve mikro bitkibesin element içerikleri üzerine etkisi istatistiki olarak önemli düzeyde bulunmuştur.Sonuç: Potasyum uygulamalarından KNO3+K2SO4 uygulaması istatistiki olarak önemlibulunmuştur. Ayrıca bağlarda mikro element noksanlığının belirlenmesi amacıylaçiçeklenme döneminde yaprak sapı örneklerinin analiz edilmesinin yeterli olabileceği,makro besin element noksanlığının belirlenmesinde ise ben düşme zamanındaörnekleme yapılması ile daha net sonuçlara ulaşılacağı ön görülmektedir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Manisa ili bağ alanlarında kullanılan tarımsal ilaçların gıda güvenliğine etkisinin koşullu değerleme yöntemiyle analiz ve üretici duyarlılığının belirlenmesi üzerine bir araştırma
    (Ege Üniversitesi, 2007) Karabat, Selçuk; Atış, Ela
    Bagcıların, tarımsal ilaç kullanımı konusundaki tutum ve davranısları ile tarımsal ilaçların gıda güvenligine olan etkilerinin analiz edildigi bu arastırma, Türkiye bag alanı ve üzüm üretiminde ilk sırada yer alan Manisa ilinde yürütülmüstür. Arastırmanın ana materyali, Manisa ilinde faaliyet gösteren 117 üreticisi ile anket yoluyla görüsülerek elde edilmistir. Çalısmada Analitik Hiyerarsi Sürecinden yararlanılarak, üreticilerin kaliteli sofralık ve kuru üzüm hedefine ulasmak için geleneksel ve çevre dostu olarak adlandırılan tarım ilaçlarını tercih etme öncelikleri hesaplanmıstır. Bu hedefe %68,6 olasılıkla çevre dostu tarım ilaçları kullanılarak ulasılabilinecegi sonucuna varılmıstır. Üreticilerin gıda güvenligini düsünerek çevre dostu tarım ilaçlarını benimseme egilimini etkileyen degiskenler ortaya konmustur. Buna göre; üreticilerin yası, kurutmalık amaçlı üretim yapanlar, masraf gelir oranı ve tarımsal ilaçların insan saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler seklinde olusturulan parametreler çevre dostu tarım ilaçlarını benimseme egilimi üzerinde etkili degiskenler olarak belirlenmistir. Çevre dostu ilaçların kullanımı için fazladan bir maliyete katlanmayı etkileyen degiskenler olarak ise; egitim, bagcılık tecrübesi, 40 dekardan daha fazla bag alanına sahip olmak, tarımsal ilaçların insan saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler, tarımsal ilaçların çevre ve diger canlıların saglıgı için zararlı olup olmadıgını düsünenler seklinde belirlenmistir. Üreticilerin %70ʼi geleneksel ilaçlama yöntemi yerine, çevre dostu ilaçlardan olusan bir ilaçlama modelini uygulayıp, fazladan bir ödeme yapabileceklerini belirtmislerdir. Dekar basına ortalama ödeme istegi ise 23,93 YTL olarak saptanmıstır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    TÜRKİYE’DE ŞARAPLIK ÜZÜM ÜRETEN İŞLETMELERİN YAPISI, SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
    (2018) Uysal, Hülya; Saner, Gamze; Ateş, Fadime; Karabat, Selçuk; Kiracı, Mehmet Ali; Yağcı, Adem; Monis, Tali
    Bu çalışma Türkiye’de şaraplık üzüm üreten işletmelerin yapısal özellikleri ile öncelikli sorunlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Marmara Bölgesinden Tekirdağ, Çanakkale, Ege Bölgesinden Denizli, İzmir, Orta Anadolu Bölgesinden Ankara, Tokat, Nevşehir, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Kilis, Elazığ ve Diyarbakır illeri araştırma alanını oluşturmuştur. Gayeli örnekleme yöntemine göre 383 üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında One–Way Anova, Kruskal–Wallis testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçekli soruların değerlendirilmesinde 5’li Likert ölçeğinden yararlanılmıştır. İncelenen işletmelerde ortalama arazi genişliği 65.26 dekardır. Ortalama bağ alanı ise 28.45 dekar ve bağ parsel sayısı ise 3.78 olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerdeki üreticilerin elde ettikleri şaraplık üzümün kalitesi ile ilgili karşılaştıkları sorunlar içerisinde; salkım çürümeleri (2.95), tanelerde çatlama (3.38), gibi sorunlar kısmen önemli iken, renklenme (4.03) ve şeker birikimiyle ilgili sorunların çok yaygın olmadığı görülmüştür. Üreticilerin pazarlama açısından belirttikleri başlıca sorunlar; şaraplık üzüm satış fiyatının düşük olması, yeterli sayıda alıcının bulunmaması, satılan üzümün parasının geç alınması şeklinde sıralanabilir. Üreticiler fiyat konusunda etkili olabilmek, fiyat dalgalanmalarını önleyebilmek için örgütlenmelidirler. Son yıllarda dış pazarda başlayan farklı çeşit arayışları, Türk şarabının kendisini geliştirmesi durumunda şansı olabileceğini göstermektedir. Bölgesel özellikler taşıyan kaliteli yerel çeşitlerin üretiminin fiyat yoluyla teşvik edilmesi gerekmektedir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Türkiye’de Şaraplık Üzüm Üreten İşletmelerin Yapısı, Sorunları ve Çözüm Önerileri
    (2018) Uysal, Hülya; Saner, Gamze; Ateş, Fadime; Karabat, Selçuk; Kiracı, Mehmet Ali; Yağcı, Adem; Monis, Tali
    Bu çalışma Türkiye’de şaraplık üzüm üreten işletmelerin yapısal özellikleri ile öncelikli sorunlarının ortaya konulması amacıyla yapılmıştır. Marmara Bölgesinden Tekirdağ, Çanakkale, Ege Bölgesinden Denizli, İzmir, Orta Anadolu Bölgesinden Ankara, Tokat, Nevşehir, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Kilis, Elazığ ve Diyarbakır illeri araştırma alanını oluşturmuştur. Gayeli örnekleme yöntemine göre 383 üretici ile yüz yüze anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programında One–Way Anova, Kruskal–Wallis testi kullanılarak değerlendirilmiştir. Ölçekli soruların değerlendirilmesinde 5’li Likert ölçeğinden yararlanılmıştır. İncelenen işletmelerde ortalama arazi genişliği 65.26 dekardır. Ortalama bağ alanı ise 28.45 dekar ve bağ parsel sayısı ise 3.78 olarak bulunmuştur. İncelenen işletmelerdeki üreticilerin elde ettikleri şaraplık üzümün kalitesi ile ilgili karşılaştıkları sorunlar içerisinde; salkım çürümeleri (2.95), tanelerde çatlama (3.38), gibi sorunlar kısmen önemli iken, renklenme (4.03) ve şeker birikimiyle ilgili sorunların çok yaygın olmadığı görülmüştür. Üreticilerin pazarlama açısından belirttikleri başlıca sorunlar; şaraplık üzüm satış fiyatının düşük olması, yeterli sayıda alıcının bulunmaması, satılan üzümün parasının geç alınması şeklinde sıralanabilir. Üreticiler fiyat konusunda etkili olabilmek, fiyat dalgalanmalarını önleyebilmek için örgütlenmelidirler. Son yıllarda dış pazarda başlayan farklı çeşit arayışları, Türk şarabının kendisini geliştirmesi durumunda şansı olabileceğini göstermektedir. Bölgesel özellikler taşıyan kaliteli yerel çeşitlerin üretiminin fiyat yoluyla teşvik edilmesi gerekmektedir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim