Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Kandemir, N" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Production of antimicrobial films by incorporation of partially purified lysozyme into biodegradable films of crude exopolysaccharides obtained from Aureobasidium pullulans fermentation
    (Faculty Food Technology Biotechnology, 2005) Kandemir, N; Yemenicioglu, A; Mecitoglu, I; Elmaci, ZS; Arslanoglu, A; Goksungur, Y; Baysal, T
    Antimicrobial films were produced by incorporating partially purified lysozyme into films of crude exopolysaccharides (59 % pullulan) obtained from Aureobasidium pullulans fermentation. After film making, the films containing lysozyme at 100, 260, 520 and 780 mu g/cm(2) showed 23 to 70 % of their expected enzyme activities. The highest recovery of enzyme activity (65-70 %) after the film making was obtained in films prepared by incorporating lysozyme at 260 mu g/cm(2) (1409 U/cm(2)). The incorporation of disodium EDTA(.)2H(2)O and sucrose did not affect the initial lysozyme activity of the films significantly. With or without the presence of disodium EDTA(.)2H(2)O at 52 or 520 mu g/cm(2), lysozyme activity showed sufficient stability in the films during 21 days of cold storage. However, the presence of sucrose at 10 mg/cm(2) in the films caused the destabilization of part of enzyme activity (almost 35 %) at the end of storage. The combinational incorporation of lysozyme at 780 pg/cm(2) (4227 U/cm(2)) and disodium EDTA(.)2H(2)O at 520 mu g/cm(2) gave antimicrobial films effective on Escherichia coli. However, in the studied lysozyme concentration range the films did not show any antimicrobial activity against Lactobacillus plantarum. This study clearly showed that the partially purified lysozyme and crude exopolysaccharides from Aureobasidium pullulans may be used to obtain antimicrobial films to increase the safety of foods.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim