Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Horuz, Sümer" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Evaluation of Fire Blight (Erwinia amylovora) Disease Reaction of Pear Hybrid Combinations
    (2017) Evrenosoğlu, Yasemin; Mısırlı, Adalet; Aysan, Yeşim; Saygılı, Hikmet; Boztepe, Özlem; Horuz, Sümer; Bilen, Emre
    Erwinia amylovora bakterisinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı, armudun önemli hastalıklarından biridir. Hastalığa karşı, antibiyotikler dışında etkili bir kimyasal mücadele bulunmaması nedeni ile ateş yanıklığına dayanıklı yeni1. IntroductionPear is one of the most important pome fruits in the World and included in family Rosaceae, and genus Pyrus. Most of the cultivated high quality varieties are belong to Pyrus communis species. Fire blight disease caused by Erwinia amylovora is the most destructive bacterial disease of pear (Van Der Zwet & Beer 1995). the disease occurs extensively in several regions of the World where pear and species belong to Rosaceae family is grown. Fire blight disease brings out significant damages at nurseries and affects trade seriously. Pyrus communis species namely European pear is highly susceptible to fire blight. on the other hand, other major species as P. ussuriensis, P. pyrifolia, and P. serotina are resistant to the disease (Shoemaker & Teskey 1959).E. amylovora affects all upper organs as flowers, shoots, branches of host plants and kills whole plant. Disease development is connected to environment, host and pathogen interaction, and intensity and damage changes through year (Van Der Zwet & Beer 1995).Cultural practices, different chemical and biological management methods can be used as et al 2011). in this study, different crosses [resistant x resistant; resistant x susceptible; susceptible quality cultivars (Evrenosoğlu et al 2011; Öztürk çeşitlerin geliştirilmesi çok önemlidir. Bu araştırmada, ateş yanıklığına dayanıklı armut tiplerinin seçilmesi ve geliştirilmesinin hedeflenmesinin yanısıra farklı projelerden farklı melezleme kombinasyonlarıyla elde edilen melezlerin ateş yanıklığına hassasiyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Melez bitkiler sürgün enjeksiyonu yoluyla her yıl iki kez inokule edilmişlerdir. Nekroz oluşturan sürgün oranına göre değerlendirmeler gerçekleştirilmiş ve hassasiyet sınıfları belirlenmiştir. Denemeler boyunca, inokule edilen toplam 7036 melez bitkiden, % 12.28'i "çok az duyarlı" (A), % 3.62'si ise "az duyarlı" (B) sınıfta yer almışlardır
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    F1 Melez Armut Populasyonunun Ateş Yanıklığı Hastalığı Etmeni Erwinia amylovora Karşı Reaksiyonunun Belirlenmesi
    (2014) Evrenosoğlu, Yasemin; Mısırlı, Adalet; Aysan, Yeşim; Saygılı, Hikmet; Boztepe, Özlem; Horuz, Sümer; Bilen, Emre
    Ateş Yanıklığı hastalığına dayanıklı armut tiplerinin belirlenmesini amaçlayan bu çalışmada, melez armut bireylerin Ateş Yanıklığı hastalığı etmeni Erwinia amylovora’ya karşı duyarlılık durumu suni inokulasyonla ortaya konmuştur. Bireylerin testlemesinde, 75 farklı E. amylovora izolatı içinden, elma ve armut sürgünlerinde yapılan patojenite testlerine göre virulensi yüksek olan 7 izolat seçilerek kullanılmıştır. Melez bireyler bu izolatların eşit oranda karışımlarından oluşan E. amylovora süspansiyonu ile Ağustos 2010 ve Mayıs 2011 tarihlerinde sürgün injeksiyonuyla iki kez inokule edilmiştir. Sürgün yanıklığı oranına göre yapılan değerlendirmede, testlenen 7495 melez bitkiden, %11,91’u “çok az duyarlı”, %3,99’u “az duyarlı”, %6,62’si “orta derecede duyarlı”, %18,07’si “duyarlı” ve %59,41’i “çok duyarlı” grupta yer almıştır. Dayanıklı Magness çeşidinin ana ebeveyn olarak kullanıldığı kombinasyonlarda “çok az duyarlı” grupta yer alan birey sayısının yüksek olduğu görülmüştür.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Turunçgillerde ekşi çürüklük etmeni Geotrichum Citri-AurantII (Ferrais) E.E.Butler'e bazı fungisitlerin etkililikleri üzerinde araştırmalar
    (Ege Üniversitesi, 2009) Horuz, Sümer; Kınay, Pervin
    Citrus, sour rot, Geotrichum citri-aurantii, postharvest fungicides, sodium bicarbonate, guazatine.;Turunçgiller, eksi çürüklük, Geotrichum citri-aurantii, hasat sonrası fungisitler, sodyum bikarbonat, guazatine.;Turunçgillerde eksi çürüklüge neden olan Geotrichum citri-aurantii Türkiye'de Satsuma mandarin ve limonlarda ekonomik zararlara neden olmaktadır. Paketleme evlerinde Guazatine kullanımının kısıtlanmasından dolayı etmenin kontrolünde yeni yaklasımlara gereksinim duyulmaktadır. Çalısmamızda, Ege ve Akdeniz Bölgesi'nde bulunan çesitli paketleme evlerinden 32 G. citri-aurantii izolatı elde edilmis ve fungisitlere karsı testlenmislerdir. Eski hasat sonrası fungisitlerden imazalil, thiabendazole (TBZ), prochloraz ve guazatine ile yeni nesil fungisitlerden pyrimethanil, azoxystrobin ve fludioxonil in vitro ve in vivo kosullarda farklı dozlarda etmene karsı denemeye alınmıstır. Ayrıca, in vitro kosullarda patojen izolatların fungisitlere olan duyarlılıkları da testlenmistir. 2zolatların tümü yüksek dozlarına ragmen imazalil, prochloraz ve TBZ'ye dayanıklı bulunmustur. Guazatine'e ise % 28'i duyarlı, % 72'si dayanıklı bulunmustur. Hem in vitro hem de in vivo kosullarda azoxystrobin etkisiz görülmüstür. In vitro kosullarda fludioxonil etkisiz bulunurken, in vivo kosullarda yüksek dozunda çok az bir etkililik gözlenmistir. Patojen gelisimi ve çürüklük kontrolünde tek etkili fungisit olarak guazatine görülmüstür. Satsuma mandarinlerde gerçeklestirilen alternatif uygulamalarda, sodyum bikarbonat (% 2) ve guazatine (900 9g/ml) kombinasyonunun hastalık gelisim kontrolünde en etkili uygulama oldugu gözlenmistir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Turunçgillerde ekşi çürüklük etmeni Geotrichum Citri-Aurantii (Ferraris) E.E.Butler'e bazı fungusitlerin etkililikleri üzerinde araştırmalar
    (Ege Üniversitesi, 2009) Horuz, Sümer; Kınay, Pervin
    Turunçgillerde ekşi çürüklüğe neden olan Geotrichum citri-aurantii Türkiye’de Satsuma mandarin ve limonlarda ekonomik zararlara neden olmaktadır. Paketleme evlerinde Guazatine kullanımının kısıtlanmasından dolayı etmenin kontrolünde yeni yaklaşımlara gereksinim duyulmaktadır. Çalışmamızda, Ege ve Akdeniz Bölgesi’nde bulunan çeşitli paketleme evlerinden 32 G. citri-aurantii izolatı elde edilmiş ve fungisitlere karşı testlenmişlerdir. Eski hasat sonrası fungisitlerden imazalil, thiabendazole (TBZ), prochloraz ve guazatine ile yeni nesil fungisitlerden pyrimethanil, azoxystrobin ve fludioxonil in vitro ve in vivo koşullarda farklı dozlarda etmene karşı denemeye alınmıştır. Ayrıca, in vitro koşullarda patojen izolatların fungisitlere olan duyarlılıkları da testlenmiştir. İzolatların tümü yüksek dozlarına rağmen imazalil, prochloraz ve TBZ’ye dayanıklı bulunmuştur. Guazatine’e ise % 28’i duyarlı, % 72’si dayanıklı bulunmuştur. Hem in vitro hem de in vivo koşullarda azoxystrobin etkisiz görülmüştür. In vitro koşullarda fludioxonil etkisiz bulunurken, in vivo koşullarda yüksek dozunda çok az bir etkililik gözlenmiştir. Patojen gelişimi ve çürüklük kontrolünde tek etkili fungisit olarak guazatine görülmüştür. Satsuma mandarinlerde gerçekleştirilen alternatif uygulamalarda, sodyum bikarbonat (% 2) ve guazatine (900 μg/ml) kombinasyonunun hastalık gelişim kontrolünde en etkili uygulama olduğu gözlenmiştir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim