Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Hameş-Kocabaş, E. Esin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Ege bölgesindeki sıcak su kaynaklarından izole edilen aktinomisetlerden ekstrasellüler ribonükleaz (RNAZ) üretimi ve büyüme koşullarının üretime etkileri
    (Ege Üniversitesi, 2012) Demir, Tuğçe; Hameş-Kocabaş, E. Esin
    Aktinomisetler sekonder metabolit üretme yetenekleri ile bilinmektedirler ve bu nedenle de farmakolojik ve ticari açıdan oldukça ilgi çekicidirler. Bu çalışmada, mezofil Aktinomisetler hızlı pleyt tarama yöntemi ile ekstraselüler ribonukleaz (RNaz) enzim üretimi açısından taranmış ve fermentasyon koşulları ile karbon/azot kaynaklarının optimize edilmesi için iyi üretici suşlardan biri seçilmiştir. Optimizasyon çalışması istatistiksel bir yaklaşım olan "Yanıt Yüzeyi Yöntemi (YYY)" kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Optimize edilmek üzere seçilen parametreler; başlangıç pH, sıcaklık, inkübasyon süresi, inokulum miktarı ve karbon/azot kaynaklarının derişimidir. Bu parametrelerin ribonukleaz enzimi üzerindeki rölatif etkileri "23 Full Factorial Central Composite Design" ile analiz edilmiştir. Yapılan bu çalışmaya göre belirlenen tüm kültür koşullarının ve bu koşulların ortak etkileşimlerinin enzim üretimi üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmaktadır. Optimum RNaz aktivitesi %4.14 glikoz derişimi, %4.63 maya özütü derişimi, 50 ml besi ortamında 6,7x106 spor, 42.9°C, 91.2 saat ve pH 9.0 koşulları altında elde edilmiştir. Enzim aktivitesi pH 11.0 ve 60°C olarak belirlenmiştir. Enzimin, 2 saat süresince pH 9.0-12.0 aralığındaki şartlarda ve 90°C gibi yüksek sıcaklıklarda kararlı olduğu belirlenmiştir. İstatistiksel optimizasyon çalışmaları alkalotolerant ve termostabil enzimin, optimize edilmemiş koşullara göre, daha kısa fermentasyon süresinde aktivitesinin 2.25 kat artmasını sağlamıştır.;Streptomyces, alkalotolerant ve termostabil RNaz, optimizasyon, Yanıt Yüzeyi Yöntemi, Central Composite Design.;Streptomyces, RNase, optimization, Response Surface Methodology, Central Composite Design.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim