Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Güneş, Neslihan Çolak" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 4 / 4
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Doymuş suyun bazı termofiziksel özellikleri için basit korelasyonlar
    (2018) Güneş, Mustafa; Güneş, Neslihan Çolak
    Bu çalışmada, bilgisayar destekli hesaplama yazılımlarında kullanılmak üzere, 0.01 370°C sıcaklık aralığında doymuş suyun bazı termofiziksel özellikleri için basit korelasyonlar geliştirilmiştir. Çalışılan termofiziksel özellikler yoğunluk, sabit basınçta özgül ısı, ısı iletim katsayısı ve dinamik viskozitedir. Eğri uydurma işleminde en küçük kareler yöntemi kullanılmıştır. Her bir termofiziksel özellik için seçilen korelasyonlar, geçerli olduğu sıcaklık aralığı, doğrusal korelasyon katsayısı, maksimum mutlak hata ve maksimum yüzde hata değerleriyle birlikte verilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    FARKLI PEYNİR ÇEŞİTLERİNİN YAŞAM DÖNGÜSÜ ANALİZİ
    (2022) Uysal, İpek Gülçin; Güneş, Neslihan Çolak; Koca, Nurcan
    Nüfus artışı, teknolojik gelişmeler ve ormanların azalması, dünyada hem ekolojik hem sağlıkla ilgili olumsuz sonuçlara yol açmaktadır. Tarım-gıda sanayii tüm dünyadaki sera gazı emisyonlarının üçte birinden sorumludur. Bu nedenle, gıda ürünlerinin çevresel etkilerinin incelenerek üretimin daha sürdürülebilir hale getirilmesi oldukça önemlidir. Süt sektöründe hem dünya genelinde hem de ülkemizde peynir üretim hacminin oldukça fazla olması, süt endüstrisindeki sürdürülebilirliğin peynir üretimi üzerinden değerlendirilebilmesinin önemini vurgulamaktadır. Yaşam Döngüsü Analizi (YDA), ürünlerin ve süreçlerin çevresel etkilerini inceleyen, küresel olarak kabul edilen, ISO tarafından standartlaştırılmış bir yöntemdir. Bu derleme çalışmasında, dünyada üretilen farklı peynir çeşitlerinin çevresel etkilerinin YDA ile incelendiği çalışmalar detaylı olarak incelenmiştir. Çiğ süt üretimi, başta küresel ısınma potansiyeli olmak üzere pek çok çevresel etki kategorisinden sorumlu olarak ilk sırada yer alırken; arkasından enerji tüketiminin geldiğini ve ambalajlama, nakliye ve tüketici kullanımı gibi basamakların çoğunlukla minimum düzeyde katkısı olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca, peynir üretiminin çevresel etkilerinin azaltılması için çeşitli öneriler sunulmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Günışığı Benzetimli Fotovoltaik Destekli Kabin Kurutucu Tasarımı ve Performans Değerlendirmesi
    (2020) İçier, Filiz; Güneş, Neslihan Çolak
    Bu çalısmada, gün ısıgı benzetimli fotovoltaik destekli (GIF) kabin kurutucu tasarımı ve kurulumu gerçeklestirilmistir. 3 farklı gün ısıgı uygulama modu (gündüz, gündüz+gece, gece) ve 3 farklı ısık siddeti (2500, 7500 ve 10000 Lux) kombinasyonu islem kosullarında gerçeklestirilen domates dilimlerinin kurutma islemleri deneysel olarak incelenmis, günes altında kurutma islemi ile karsılastırılmıstır. GIF kurutma kabininde farklı islem kosullarının kurutma karakteristikleri, bazı kalite özellikleri ve sistem performans özellikleri üzerine etkileri günes altında kurutma isleminin etkileri ile karsılastırılmıs, kalite özellikleri üstün ve performans özellikleri yüksek en iyi islem kosulu belirlenmistir. Gelistirilen GIF kurutma kabininde, toplam kuru madde (TKM) içerigi % 6.27±0.62 olan domates dilimleri % 87.16±3.35 TKM içerigine ulasana kadar basarılı bir sekilde kurutulabilmistir. Kurutma süresinin günes altında kurutma islemine kıyasla ortalama %34-49 arasında kısaltılabildigi belirlenmistir. GIF kurutma kabininde kurutulan domates dilimlerinin genel olarak günes altında kurutulanlara benzer TKM, su aktivitesi ve renk özelliklerine ve daha yüksek pH degerlerine sahip oldugu belirlenmistir. GIF kurutma kabininde farklı islem kosullarında likopen ve ?-karoten içeriklerindeki ortalama degisimlerin sırasıyla % 80.94.±.4.38, % 79.88±4.62 ve günes altında kurutma islemine kıyasla istatistiksel olarak daha düsük oldukları belirlenmistir. Islem kosullarına baglı olarak GIF kurutma kabininde toplam mezofil aerob bakteri sayısında log azalmanın (0.73 ile 3.26 log aralıgında) günes altında kurutma islemine (1.21±0.44 log azalma) kıyasla anlamlı olarak daha yüksek elde edildigi tespit edilmistir. Kurulumu gerçeklestirilen sistemin islem kosullarına baglı olarak enerji verimlilik degerlerinin %10.70-24.41, ekserji verimlilik degerlerinin %1.55-4.48 oldugu tespit edilmistir. En uygun islem kosulunun, ?gündüz? ?2500 Lux? uygulaması oldugu (istenilirlik 0.834) belirlenmistir. Performans iyilestirme çalısmalarında, fotovoltaik panellerin destegi ile islemin gerçeklesmesi için gerekli tüm enerjinin günes enerjisinden %100 karsılanabilecegi sonucuna varılmıstır. Baska bir deyisle, gelistirilen GIF sisteminin sadece yüksek gıda kalitesi ve güvenligi saglaması açısından degil, yüksek enerji verimliligine sahip olması açısından da geleneksel kurutma islemlerine alternatif bir yöntem olabilecegi islem kosullarının belirlenmesi mümkün olmustur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Yaşam Döngüsü Analizi ile Konsantre Şeftali Püresinin Karbon Ayak İzinin Belirlenmesi
    (2020) Güneş, Neslihan Çolak
    Bu çalışmada, mevcut bir meyve suyu konsantresi fabrikasının konsantre şeftali püresi üretim hattı örnek olarakincelenmiş ve gerçek üretim verileri kullanılarak, ISO 14040 ve 14044’te belirtilen adımlar izlenerek, yaşam döngüsüanalizi gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, sistem sınırları belirlenmiş ve tüm girdi çıktıları içeren, detaylı bir işlem akışşeması çizilmiştir. Sonrasında, birim konsantre şeftali püresi üretimi için tüketilen hammadde, su, enerji (ısı veelektrik), ambalaj malzemesi vb. girdilerle, bu süreçte oluşan atık su, meyve atıkları, ambalaj atıkları vb. çıktılarınmiktarları belirlenmiştir. Böylece, envanter analizi yapılmış ve elde edilen veriler karbon ayak izi için temel teşkiledecek şekilde bir tablo olarak sunulmuştur. Sonuç olarak, birim ürün için karbon ayak izi 0.82 kg CO2eşd/kg konsantreürün, enerji ayak izi 4443 kJ/kg konsantre ürün ve su ayak izi 2.59 m3su/kg konsantre ürün olarak hesaplanmıştır.Belirlenen sistem sınırları içinde, ürün yaşam döngüsü aşamalarından tarımsal üretimin hem karbon ayak izine, hemde su ayak izine en büyük etkiyi yaptığı, enerji tüketiminin CO2eşd emisyonları için ikinci önemli etken olduğu ve enerjiayak izinin başlıca sorumlusunun ısı enerjisi olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, literatürdeki benzer ürünlerin yaşamdöngüsü analizleri ile bir karşılaştırma yapılmış ve sonuçlar sürdürülebilir üretim kapsamında tartışılmıştır.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim