Yazar "Ertan, Birgül" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bazı sofralık incir çeşitlerinin uygun hasat zamanı ve depolama performanslarının belirlenmesi(Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Ertan, Birgül; Tuncay, ÖzlemÜlkemizin mevcut incir üretim potansiyeli ile kurutmalık incir kalitesi, üretimi ve ihracatımızın Dünya üzerindeki yeri dikkate alındığında, bu potansiyelimizin taze incir üretiminde ve ticaretinde de, geliştirilmesi gerektiği beklenmektedir. Taze incir üretim ve ihracatında sürekliliğinin sağlanabilmesi, taze incir pazarının çeşitlendirilmesi ve böylece ticaretine farklılık getirilmesi, gelecekte taze incirin iç ve dış pazardaki konumunu güçlendirecektir. Ülkemiz için önemli bir tarımsal ihracat ürünü olan taze incirde de mevcut ihracat potansiyelimizi arttırmamız gerekmektedir. Bu amaçla, halen taze incir üretiminde ve ihracatında önemli bir yere sahip olan Bursa Siyahı çeşidi yanında başka çeşitlerin üretimde ve pazarda yerini alması, pazara süreklilik ve çeşitlilik kazandırabilecektir. Bazı sofralık incir çeşitlerinde uygun hasat zamanını belirlemek, depolama süresince kalite değişimlerini ve depolama sonrası raf ömürlerini ortaya koyabilmek amacıyla bu çalışma yürütülmüştür. İncir Araştırma Enstitüsü Merkez İşletme'de bulunan; Bursa Siyahı, Morgüz, Yeşilgüz, 1066 Yediveren, Beyaz Orak, Siyah Orak, Göklop, Siyah Kış, 208 Siyah ve 1100 incir çeşit ve tipleri materyal olarak kullanılmıştır. Koyu renkli incir çeşitleri için kabuğunun renklenme durumuna göre, 1/3'ü renklenmiş, 2/3'ü renklenmiş ve 3/3'ü renklenmiş; yeşil incir çeşitleri için ise, sert olgun ve olgun olmak üzere farklı olgunluk aşamalarında meyveler hasat edilmiştir. Hasat sırasında meyveler doğrudan doğruya depolanacakları ambalajlar (viyol) içerisine yerleştirilerek, 20 gün süresince 3±1°C soğuk depoda tutulmuşlardır. Depodan her 5 günde bir alınan örneklerin meyve kalite analizleri yapılmış ve kalite değişimleri belirlenmiştir. Ayrıca, soğuk depodan çıkarılan örnekler 20°C'de 2 gün bekletilerek raf ömürleri analizleri yapılmıştır. 2012, 2013, 2014 yılı çalışmalarında, denemede yer alan çeşitlerin, depolama ve raf ömrü süresince ağırlık kaybı, tekstür analiz cihazı ile sertlik, suda çözünebilir kuru madde, titre edilebilir asitlik, olgunluk oranı, pH, kabuk dış ve meyve eti iç rengi değerlerine ilişkin veriler alınmıştır. Gaz kromotografisi cihazı ile solunum hızı ölçümleri yapılmış ve çeşitlerin sert olgun ve olgun aşamadaki solunum hızı ve etilen salgı hızları belirlenmiştir. Depolama ve raf ömrü çalışmalarında Yeşilgüz çeşidinin sert olgun ve Siyah Orak çeşidinin 2/3, 1/3 renkli aşamada hasat edilen meyvelerin diğer çeşitlere göre daha dayanıklı olduğu gözlenmiştir. Partenokarp Siyah Orak incir çeşidinin, erken Haziran döneminde olgunlaşan meyveleri Ağustos döneminde olgunlaşan meyvelere göre irilik kriteri açısından daha iri olmaktadır. Ağustos döneminde olgunlaşan, özellikle meyve kabuğunun 1/3 renklendiği olgunluk aşamasında hasat edilen meyvelerinin küçük olmasından dolayı farklı ambalaj materyalleri ile pazarlanabileceği kanaatine varılmıştır.