Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Bilen, Emre" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 5 / 5
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Evaluation of Fire Blight (Erwinia amylovora) Disease Reaction of Pear Hybrid Combinations
    (2017) Evrenosoğlu, Yasemin; Mısırlı, Adalet; Aysan, Yeşim; Saygılı, Hikmet; Boztepe, Özlem; Horuz, Sümer; Bilen, Emre
    Erwinia amylovora bakterisinin neden olduğu ateş yanıklığı hastalığı, armudun önemli hastalıklarından biridir. Hastalığa karşı, antibiyotikler dışında etkili bir kimyasal mücadele bulunmaması nedeni ile ateş yanıklığına dayanıklı yeni1. IntroductionPear is one of the most important pome fruits in the World and included in family Rosaceae, and genus Pyrus. Most of the cultivated high quality varieties are belong to Pyrus communis species. Fire blight disease caused by Erwinia amylovora is the most destructive bacterial disease of pear (Van Der Zwet & Beer 1995). the disease occurs extensively in several regions of the World where pear and species belong to Rosaceae family is grown. Fire blight disease brings out significant damages at nurseries and affects trade seriously. Pyrus communis species namely European pear is highly susceptible to fire blight. on the other hand, other major species as P. ussuriensis, P. pyrifolia, and P. serotina are resistant to the disease (Shoemaker & Teskey 1959).E. amylovora affects all upper organs as flowers, shoots, branches of host plants and kills whole plant. Disease development is connected to environment, host and pathogen interaction, and intensity and damage changes through year (Van Der Zwet & Beer 1995).Cultural practices, different chemical and biological management methods can be used as et al 2011). in this study, different crosses [resistant x resistant; resistant x susceptible; susceptible quality cultivars (Evrenosoğlu et al 2011; Öztürk çeşitlerin geliştirilmesi çok önemlidir. Bu araştırmada, ateş yanıklığına dayanıklı armut tiplerinin seçilmesi ve geliştirilmesinin hedeflenmesinin yanısıra farklı projelerden farklı melezleme kombinasyonlarıyla elde edilen melezlerin ateş yanıklığına hassasiyet seviyelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Melez bitkiler sürgün enjeksiyonu yoluyla her yıl iki kez inokule edilmişlerdir. Nekroz oluşturan sürgün oranına göre değerlendirmeler gerçekleştirilmiş ve hassasiyet sınıfları belirlenmiştir. Denemeler boyunca, inokule edilen toplam 7036 melez bitkiden, % 12.28'i "çok az duyarlı" (A), % 3.62'si ise "az duyarlı" (B) sınıfta yer almışlardır
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Evaluation of Fire Blight (Erwinia amylovora) Disease Reaction of Pear Hybrid Combinations
    (Ankara Univ, Fac Agr, 2017) Evrenosoglu, Yasemin; Misirli, Adalet; Aysan, Yesim; Saygili, Hikmet; Boztepe, Ozlem; Horuz, Sumer; Bilgin, Nihal Acarsoy; Bilen, Emre; Baykul, Ali
    Fire blight caused by pathogenic bacterium Erwinia amylovora, is the serious disease of pear. Since there is no effective chemical management to this disease except antibiotic-type compounds, it is very important to improve new fire blight resistant cultivars. In this research, it was aimed to select and develop fire blight resistant pear types and to determine fire blight susceptibility levels of pear hybrids, obtained from different projects. Hybrid plants were inoculated by shoot injections twice each year. Evaluations were made through necrotic shoot rate and susceptibility levels of hybrids were determined. During the experiments, 7036 hybrid pear seedlings inoculated, and 12.28% of them were found as "very low susceptibility" (A), 3.62% as "low susceptibility" (B) classes.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Evaluation of Susceptibility of Different Pear Hybrid Populations to Fire Blight (Erwinia amylovora)
    (Univ Agr Sci & Veterinary Med Cluj-Napoca, 2011) Evrenosoglu, Yasemin; Misirli, Adalet; Saygili, Hikmet; Bilen, Emre; Boztepe, Ozlem; Acarsoy, Nihal
    Fire blight disease caused by pathogenic bacterium Erwinia amylovora, is the serious disease of pear, and there is not a certain chemical management against this disease except antibiotic-type compounds such as streptomycin. It is very important to improve new fire blight resistant cultivars in case of integrated disease management. With this purpose, different crosses have been made between Pyrus communis varieties that have good fruit characteristics and resistant cultigens. Besides, self and open pollination treatments have been carried out in maternal plants. The disease resistance level of the hybrids obtained from these combinations was determined by artificial inoculations by Erwinia amylovora in greenhouse conditions. A total of 3284 hybrids were inoculated, and 2631 of them survived and were distributed to different susceptibility classes. 19.88% of the inoculated hybrids was killed by Erwinia amylovora. Total distribution of the hybrids to susceptibility classes was as 6.18% in class "A- slightly susceptible", 3.11% in class "B- less susceptible", 8.89% in class "C- mid-susceptible", 20.28% in class "D- susceptible; and 61.54% in class "E- very susceptible". Majority of class "A- slightly susceptible" hybrids were obtained from 'Magness' x 'Ankara' combination. 'Kieffer' a 'Santa Maria', 'Kieffer' open pollination, 'Magness' x Aka; 'Magness' a 'Kieffer', 'Magness' x 'Santa Maria', 'Mustafa Bey' x 'Moonglow' treatments displayed good results with respect to 'A- slightly susceptible" character. It is very important to evaluate these hybrid pear populations through different fruit and tree characteristics in the future.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    F1 Melez Armut Populasyonunun Ateş Yanıklığı Hastalığı Etmeni Erwinia amylovora Karşı Reaksiyonunun Belirlenmesi
    (2014) Evrenosoğlu, Yasemin; Mısırlı, Adalet; Aysan, Yeşim; Saygılı, Hikmet; Boztepe, Özlem; Horuz, Sümer; Bilen, Emre
    Ateş Yanıklığı hastalığına dayanıklı armut tiplerinin belirlenmesini amaçlayan bu çalışmada, melez armut bireylerin Ateş Yanıklığı hastalığı etmeni Erwinia amylovora’ya karşı duyarlılık durumu suni inokulasyonla ortaya konmuştur. Bireylerin testlemesinde, 75 farklı E. amylovora izolatı içinden, elma ve armut sürgünlerinde yapılan patojenite testlerine göre virulensi yüksek olan 7 izolat seçilerek kullanılmıştır. Melez bireyler bu izolatların eşit oranda karışımlarından oluşan E. amylovora süspansiyonu ile Ağustos 2010 ve Mayıs 2011 tarihlerinde sürgün injeksiyonuyla iki kez inokule edilmiştir. Sürgün yanıklığı oranına göre yapılan değerlendirmede, testlenen 7495 melez bitkiden, %11,91’u “çok az duyarlı”, %3,99’u “az duyarlı”, %6,62’si “orta derecede duyarlı”, %18,07’si “duyarlı” ve %59,41’i “çok duyarlı” grupta yer almıştır. Dayanıklı Magness çeşidinin ana ebeveyn olarak kullanıldığı kombinasyonlarda “çok az duyarlı” grupta yer alan birey sayısının yüksek olduğu görülmüştür.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Organik zeytin yetiştiriciliğinde farklı toprak yönetim sistemlerinin verim ve kaliteye olan etkileri
    (Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2016) Bilen, Emre; Aksoy, Uygun
    Örtü bitkisi ve organik malç, verimin sürdürülebilir olarak arttırılmasında, zeytin ve zeytinyağı kalitesinin arttırılmasında ve üretimde girdi kullanımının çevreye olan olumsuz etkilerinin sınırlandırılmasında önemli katkılar sağlayabilmektedir. Bu bilgiler ışığında Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde organik malç (saman) uygulanan, örtü bitkisi (fiğ+yulaf) ekilen, doğal vejetasyonun korunduğu ve doğal vejetasyonun düzenli aralıklar ile işlenerek temiz tutulduğu 4 uygulamanın organik zeytin üretiminde, verim ve kalite üzerine olan etkileri değerlendirilmiş, üretimde sürdürülebilirliğe katkısı olacak, üreticilere tavsiye edilebilecek yetiştirme yöntemlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırmada kullanılan toprak yönetimi metotlarının araştırma periyodunda zeytin verim ve kalitesi üzerine istatistiki düzeyde önemli etkileri belirlenmemiştir. Toprak analizlerinde örtü bitkilerinin bazı olumlu etkileri son örneklemelerde elde edilmeye başlamış olsa da toprak yönetim sistemleri arasındaki önemli farklıklar henüz belirgin bir şekilde oluşmamıştır. Üreticiler tarafından tercih edilen yöntemlerden biri olan toprağın işlenerek temizlenmesinin diğer yöntemlerle karşılaştırıldığında verim ve kalite açısından olumlu herhangi bir etkisi görülmemiştir. 3 yıllık ortalamalara bakıldığında örtü bitkilerinin kullanıldığı parsellerden en yüksek gelir elde edildiği görülmüştür. Malç uygulamalarından gelir yönünden yüksek değerler alınmış olsa da günümüzde saman maliyetlerinin yüksek olmasından ötürü öne çıkan bir uygulama olmamıştır. Doğal vejetasyonun korunduğu parsellerde giderlerin sınırlı olması bu uygulamayı öne çıkarmış ve özellikle denemenin iki ve üçüncü yılında yaşanan düşük verimlere bağlı olarak daha belirgin hale gelmiştir. Elde edilen sonuçlara bağlı olarak ek bir maliyet ve çevresel olarak olumsuz etkileri olan yoğun toprak işleme yerine örtü bitkilerinin zeytin ile rekabet oluşturmayacağı durumlarda bahçelerde kullanılması mümkün olabilecektir. Araştırmanın sürdürülmesi durumunda toprak üzerinde uygulamaların etkilerinin belirginleşeceği ve bunun sonucunda zeytin verim ve kalitesi üzerindeki etkilerin fark edilir düzeylere ulaşacağı öngörülebilir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim