Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Vural, Aysun" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Levrek balıklarının (Dicentrarchus labrax L. 1758) beslenmesinde C vitaminin önemi ve etkileri
    (Ege Üniversitesi, 1995) Vural, Aysun; Hoşsu, Belgin
    100 ÖZET E.Ü.Su Ürünleri Fakültesi Urla üretim tesislerinde yetiştirilen ortalama 1.35 g. canlı ağırlığa sahip Levrek balığı yavruları, Levrek balığının gelişmesinde C vitamininin etkilerinin ve öneminin belirtilmesi amacı ile denemeye alınmışlardır. Balıklar her tankta 150'şer adet olacak şekilde 4 gruba ayrılmış, Tank l olarak adlandırılan tanktaki balıklar O mg/kg C vitamini ilave edilen yemle, Tank 2, 200 mg/kg, Tank 3, 400 mg/kg, Tank 4;600 mg/kg oranında C vitamini ilave edilen yemle beslenmişlerdir. C vitamini içermeyen yemle beslenen balıklarda eksiklik belirtilerinin ortaya çıkma sürelerinin de araştırıldığı bu tezde, bazı eksiklik belirtilerinin 5 ay sonra çıktığı, 10'uncu ay civarında da omurga eğrilikleri ve yüksek ölüm oranlan oluştuğu gözlenmiştir. Balıkların normal bir gelişimi için gerekli olan vitamin ve mineral maddelerin yalnızca yemden karşılanabildiği yetiştiricilik koşullarında, kayıp verme yüzdesi yüksek olan C vitamininin yemdeki kalıcılık miktarları ve buna bağlı olarak da balıklarda yaptığı birikim miktarları da araştırılmıştır. Bu amaçla, yemlere piyasada kullanılan oran (200 mg/kg) ve bu oranın alt ve üst değerlerinde (O - 400 ve 600 mg/kg) C vitamini ilavesi yapılmış ve yem yapımından sonra bu miktarların kalıcılık oranlan incelenmiştir. Balıklann karaciğerlerinde yapılan analizler ile C vitamininin dokuda yaptığı birikim oranlan incelenmiş ve balıklann gelişimleri, eksiklik belirtileri, ölüm yüzdeleri ve yem içinde C vitamininin kalıcılık oranlan ile ilişkilendirilerek bir yoruma gidilmiştir. Gerek yemde gerekse balıklann karaciğerlerindeki C vitamini miktarlan 2,4- DNPH metodu ile analiz edilmişlerdir
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Yem yapımı ve depolama alanlarının inceşenmesi
    (Ege Üniversitesi, 1999) Hoşsu, Belgin; Korkut, Yıldırım; Vural, Aysun
    Bu çalışmada ekonomik olarak yem yapım sistemleri ve uygun depolama koşullarının neler olduğu ve bunların uygulama alanlarının tespiti üzerine durulmuştur. Balık yemi yapımı için tahsis edilen binaların uygun ve etkili çalışma alanlarını içermesinin yanı sıra ekonomik yapıda olması da gereklidir. Yemlerin yapım aşamasında besin madde içeriklerinde, yapım yöntemine (peletleme ya da ekstruder) göre farklı miktarlarda kayıplar ortaya çıkmaktadır. Özellikle ülkemizde kullanılan yem yapım sistemlerinin çok gelişmiş olamaması nedeniyle bu kayıpların miktarı daha da artmaktadır. Yemlerin yapım aşamasını izleyen depolama işlemlerinde gerekli özen ve dikkatin gösterilmemesi sonucunda da yemlerde bozulmalar gözlenebilmektedir. Yetiştiricilikte yem giderleri toplam işletme giderlerinin %50-60'ını oluşturduğu göz önüne alınırsa sözü geçen konulara dikkat edilmelidir. Çalışma sonucunda saptanan bulgular özellikle hayvansal kökenli hammaddelerin ve vitamin C-E' nin çok uygun koşullarda saklanması ve kullanılması yönündedir. Elde edilen yemler saklanırken özellikle pelet görünümlü olanların çuvallar içinde ve üst üste gelmeyecek şekilde, serin, güneş görmeyen iyi izole edilmiş depolarda saklanabileceğidir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim