Yazar "Uysal, Ayşen Tuğba" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Balıkesir ili su ürünleri yetiştiricilik işletmeleri üzerine bir araştırma(Ege Üniversitesi, 2014) Uysal, Ayşen Tuğba; Yıldırım, ŞükrüBu çalışmada Balıkesir ilinde su ürünleri yetiştiriciliği yapan işletmelerin mevcut durumları; bulundukları üretim alanı özellikleri, kullandıkları üretim sistemi ve gerçekleştirdikleri üretim faaliyeti özellikleri başlıkları altında incelenmiştir. Ayrıca ilin su ürünleri yetiştiricilik potansiyeli de ele alınmıştır. Çalışmanın yapıldığı dönemde (Mayıs 2013-Aralık 2013) Balıkesir'de 19 adet su ürünleri yetiştiricilik işletmesi bulunmaktadır. Söz konusu işletmelerin tamamına önceden hazırlanmış olan anket çalışması uygulanmıştır. Ele alınan su ürünleri üretim tesislerinin lisans (proje) yıllık üretim kapasiteleri toplam 7.147 tondur. Çalışmanın yapıldığı dönemde bu firmaların gerçekleştirdikleri üretim toplam 2.067 tondur. Bu reel üretiminin % 73'ü kara midye, % 25'i alabalık, % 2'si ise kurbağadır. Midye yetiştiricilik işletmelerinde uzun halat sistemi kullanılmaktadır. Alabalık yetiştiricilik işletmelerinin bir kısmı yüzer ağ kafeslerde üretim yaparken, diğer kısmı karada beton havuzlarda üretim yapmaktadır. Kurbağa yetiştiricilik işletmesi kuluçkahane kısmında fiberglas tanklar kullanılırken, asıl beside ise brandadan yapılmış havuzlar kullanmaktadır. Kara midye çiftliğinde hasat ve pazarlama ile ilgili sorunlar yaşanırken, alabalık işletmelerinde en çok kayba balık hastalıklarının neden olduğu ve ayrıca hırsızlık ile sabotaj gibi istenmeyen durumların da gerçekleştiği kaydedilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışmada Balıkesir'deki 19 adet su ürünleri yetiştiricilik işletmesinin mevcut durumları ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Ayrıca ilin su ürünleri üretiminin artacağını ve çeşitleneceğini, özellikle yatırımcıların mevcut yetiştiricilik lisanslarının yıllık üretim kapasitelerini dikkate alarak söyleyebiliriz.