Yazar "Tuna, Levent" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Kemalpaşa bölgesi kiraz plantasyonlarının P-K-Ca-Fe ve Zn yönünden beslenme durumlarının değerlendirilmesi ve bu elementlerin mevsimsel değişimleri üzerine araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1991) Tuna, Levent; Kılınç, RafetÖZET Bu araştırma, İzmir-Kemalpaşa bölgesindeki en yaygın kiraz çeşitleri olan Salihli ve Sapı Kısa'da yaprak analizleriyle bir vejetasyon sürecinde besin maddeleri içeriklerini saptayarak, beslenme yönünden genel bir değerlendirmeyi sağlamak ve daha sonra yapılacak gübreleme çalışmalarına temel nitelikte, en uygun örnek alma zamanını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada, 5 kiraz bahçesinden 25 'er gün aralıklarla toplam 4 devrede saplarıyla birlikte 40 yaprak örneği ve yaprak örnekleriyle aynı zamanda olmak Üzere 40 toprak örneği alınmış ve bu örneklerde fiziksel analizlerin yanı- sıra P, K, Ca, Fe ve Zn analizleri yapılarak, yaprakların ve toprakların besin element düzeyleri, yapraklardaki elementlerin mevsimsel değişimleri ve stabil dönemleri belirlenmeye çalışılmıştır. Toprak analiz sonuçlarına göre, bahçelerde P, Ca, Fe ve Zn yönünden önemli beslenme sorunları mevcut değildir. Ancak 3 bahçede K yönünden noksanlık sorunu vardır. Yapılan yaprak analiz sonuçlarına göre stabil dönemde yaprakların besin maddesi kapsamları; Salih ve Sapı Kısa'da sırasıyla %P 0.175-0.300, 0.195-0.330, %K 0.94-1.40, 1.02- 1.72, %Ca 1.00-1.70, 1.04-2.00, Fe (ppm) 162-241, 159-203, Zn (ppm) 20-29, 17-26 olarak tesbit edilmiştir. Bu sonuçlara göre ağaçlarda K dışında önemli bir beslenme sorunu olmadığı söylenebilir. Yaprak aya ve saplarında yapılan analizler sonucunda bir vejetasyon döneminde P ve K'nın düşme, Ca'un yükselme eğiminde olduğu saptanmıştır. Mikro elementlerden Fe, yaprak 5960 ayalarında artarken yaprak saplarında düşüş göstermiş, Zn ise hem ayada hem sapta mevsim boyunca azalmıştır. Aya ve saplarda mevsimsel döngüleri incelenen söz konusu elementler 10 Haziran-4 Temmuz tarihleri arasında bir stabil dönem oluşturmuşlardır. Bu dönem beslenme teşhisi amacıyla en uygun yaprak örneği alma dönemidir