Yazar "Sert, Sait Cenk" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Ağ kafeslerde alternatif sparidae türlerinin; Sinagrit (Dentex dentex L.,1758), Sivriburun Karagöz (Diplodus puntazzo Cetti,1777), Kırma Mercan (Pagellus erythrinus L.,1758), Mırmır (Lithognathus mormyrus L.,1758), Çipura’ya (Sparus aurata L.,1758) göre gelişim parametrelerinin karşılaştırılması(Ege Üniversitesi, 2008) Sert, Sait Cenk; Korkut, Ali YıldırımBu çalısmada Milas-Muğla sınırları içerisinde yer alan özel bir ağ kafes isletmesinde, Sparidae familyasına ait 4 farklı türün çipura balığı ile çipura büyütme yemi kullanılarak, büyüme performansları üzerine çalısılmıstır. Ülkemizde Çipura ve Levrek dısında yaygın olan Sinagrit, Sivriburun Karagöz, Mercan ve Mırmır türleri ele alınmıs ve 20 metre çaplı 12-14 m ağ derinliğindeki HDPE ağ kafeslerde 2’ser paralel olusturacak sekilde toplam 10 ağ kafeste, balıklar ortalama 101600±900 adet olacak sekilde stoklanmıslardır. Balıklar çipura yemi ile ad libitum (yem alımı kesilinceye kadar) beslenmislerdir. Toplam 150 gün süre ile yapılan çalısma sonunda, ortam kosullarından su sıcaklık değerleri için minimum 14.3±0.34°C, maksimum 18.8±0.76°C ve ortalama 16.3±0.62 °C, sudaki çözünmüs oksijen değerleri minimum 6.7±0.45 mg/l, maksimum 8.2±0.82 mg/l ve ortalama 7.6±0.58 mg/l olarak tespit edilmistir. Büyüme oranları sırasıyla Sinagrit, Sivriburun Karagöz, Mercan, Mırmır ve Çipura türleri için %37.25±1.67, %67.36±1.39, %35.38±1.89, %31.63±1.45, %63.91±1.69 olarak, yine aynı türler için FCR ve SGR değerleri 1.53, 1.22, 1.56, 1.63, 1.41 ve 0.25, 0.40, 0.23, 0.21, 0.38 seklinde bulunmustur. Ekonomik değeri olan Sparidae türlerinin ağ kafeslerde yetistiriciliği mümkündür. Fakat türlerin beslenme alıskanlıklarına bağlı olarak, kendilerine özel yem rasyonlarının gelistirilmesi gerektiği çalısmada öne çıkan sonuçtur.Öğe Akdeniz ve Atlas Okyanusu kökenli Çipura (Sparus aurata L., 1758) balıklarının gelişim ve büyüme performanslarının karşılaştırılması üzerine araştırma(Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Sert, Sait Cenk; Korkut, Ali YıldırımSon yıllarda büyük bir hızla gelişen su ürünleri yetiştiriciliği, gelecek yıllar için de önemli bir sektör olma özelliğini sürdürecektir. Ülkemiz deniz balıkları yetiştiriciliğinde özellikle son 10 yıl içinde çok büyük bir gelişim göstererek, dünya pazarındaki yerini almıştır. Çipura ve levrek balıkları ile başlayan üretim serüveni, alternatif ve aday olan balıklarında ele alınması ile inanılmaz bir büyüklüğe ulaşmıştır. Yumurtadan itibaren yetiştiriciliği yapılan 20'ye yakın tür ile pazar genişletilmiş olup, önemli bir istihdam alanı da yaratılmıştır. Alternatif türler içinde yine son yıllarda aynı türün farklı orijinlerinin de devreye alınması söz konusu olmuştur. Bu alanda en yakın tür çipura (Sparus aurata Linnaeus, 1758) balığıdır. Genelde Ege, Tüm Akdeniz, kısmen Batı Karadeniz ve Atlas Okyanusu kıyılarında bulunan tür, özellikle Ege Denizi ve Atlas Okyanusunun farklı ekolojik özelliklerine bağlı olarak değişiklikler gösterebilmektedir. Morfolojik ve genetik farklılıklar gösterebilen bu tür son yıllarda yetiştiricilik içinde önemli bir konuma gelmiştir. Özellikle Yunanistan üretimi ile yaygınlaşan bu tür için genetik ve morfolojik özelliklerine ait çalışmalar olduğu halde, gelişim, yemden yararlanma performansları üzerinde çalışmaların net olmadığı görülmektedir. Bu çalışmada bu balıkların tank koşullarında aynı içerikli yemler ile beslenmeleri, buna bağlı olarak gelişim performanslarının değerlendirilmesi, genetik olarak gelişimin değerlendirilmesi yapılmıştır. Buna göre balıklar A grubu Atlas Okyanusu orijinli, B grubu Akdeniz ve Ege Denizi orijinli olarak ele alınmış ve her bir grup 2'şer adet 16 m çaplı ve derinlikleri 12-13 m olan ağ kafeslerde 120 bin adet olacak şekilde stoklanmışlardır. Deneme Haziran 2011 ile Aralık 2012 yılları arasında toplam 19 ay sürdürülmüştür. Çalışma balıkların ticari canlı ağırlık olarak kabul edilen ortalama 400 g'a göre belirlenmiştir. Deneme başında balıkların ortalama canlı ağırlıkları A grubu için 4,24±0,17 ve B grubu için 4,28±0,19 g olarak belirlenmiştir. Deneme sonunda A grubu için 415,32±68,37 ve B grubu için 374,03±63,19 g olarak ölçülmüştür. İki farklı orijinli çipuraların aynı zamanda genetik farklılıkları da incelenerek büyüme ile ilgili veriler daha net bir biçimde ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu amaçla RAPD (Random Amplified Polymorphic DNA) analizleri yapılmış, bu sayede grupların genotipik parametreleri tahmin edilerek aralarında fark bulunmuştur. Grupların kendi içlerindeki varyasyonları allel frekanslarının hesaplanmasıyla, birbirlerine uzaklıkları heterozigotluk, F istatistikleri ve Gst değerleriyle ortaya konulmuştur. Sonuçta bulunan genotipik değerler büyüme performanslarının farklılıklarıyla ilişkilendirilerek, konuya daha net ve açık yorumlar getirilmiştir. Üretim periyodu içinde ağ kafeslerde gerçekleştirilen bu çalışma sonucunda Atlas Okyanusunun farklı ekolojik özelliklerine sahip çipura balıklarının daha iyi bir gelişim gösterdiği tespit edilmiştir. Ayrıca balıkların FCR, SGR, KF, HSI, VSI değerleri ve mortalite oranları dikkate alınmış olup, değerlendirme sonucunda A grubu balıkların grup içi sonuçlarında önemli bir fark görülmemiştir. Buna karşılık iki grup arasında önemli farklar (p<0,05) olarak bulunmuştur. Genel olarak A grubu balıkların büyüme performanslarının daha iyi olduğu belirlenmiştir.Öğe The Effect of Dietary Lipid on the Growth Performance of Meagre (Argyrosomus regius Asso, 1801).(Israeli Journal Of Aquaculture-Bamidgeh, 2016) Korkut, Ali Yildirim; Sert, Sait Cenk; Kop, Aysun; Gamsiz, Kutsal; Karahan, BilgeThe aim of the study was to investigate the effects of dietary lipid on the growth and feed utilization of Meagre (Argyrosomus regius Asso, 1801), taking into account their feeding behavior of collecting food from the bottom of the cages. The fish (141.07 +/- 0.5g, average weight +/- SD; 22.18 +/- 0.53 cm, average total length +/- SD) were fed three isonitrogenous experimental diets (45% crude protein, dry matter) containing 16% (group A), 18% (group B), and 20% (group C) crude lipids for 570 days. The fish were stocked into 9 net cages (16 m diameter; 7 m deep) at a density of 16000 fish per cage with 2 replications. At the end of the experiment fish in the A, B, and C groups reached 1054.59 +/- 5.9, 1026.32 +/- 4.3, 955.31 +/- 2.3 mean live weight (g) and 45.78 +/- 1.6, 44.43 +/- 1.4, 43.88 +/- 1.4 mean total length (cm) respectively. FCR and CF values were 1.99, 2.07, 2.14 and 1.999, 1.131, 1.170 respectively for each group, at the end of the study. VSI, HIS, and GSI values were also calculated. Growth rate in fish from group A (fed the lowest lipid diet) was superior to the other dietary groups. Cross sections of their liver were checked and were found to have less lipidosis.