Yazar "Saraçoğlu, Aslı" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Topraksız kültür ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde farklı dozlarda azot ve potasyum ile beslemenin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1997) Saraçoğlu, Aslı; Gül, AyşeIV ÖZET TOPRAKSIZ KÜLTÜR İLE YAPILAN SERA HIYAR YETİŞTİRİCİLİĞİMDE FARKLI DOZLARDA AZOT VE POTASYUM İLE BESLEMENİN BİTKİ GELİŞİMİ, VERİM VE KALİTEYE ETKİLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR SARAÇOĞLU, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı Tez Yöneticisi; Doç. Dr. Ayşe GÜL Şubat 1997, 51 sayfa. Bu çalışma perlitte hıyar (cv. Alara) yetiştiriciliğinde, kullanılan besin solüsyonunun azot ve potasyum içeriğinin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 1.8- 26. 1 1. 1995 tarihleri arasında E. Ü. Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam bir serada yürütülmüştür. Bu amaçla 100, 200 ve 300 ppm N ve K içeren 9 farklı besin solüsyonu kullanılmıştır. Bitki gelişimi, verim ve kalite üzerine N dozları etkili bulunmuş, N dozunun 300 ppm'e çıkarılması gövde kalınlığı ve kök uzunluğunu azaltmıştır. Kök yaş ağırlığının da N dozunun artmasına paralel olarak azaldığı saptanmıştır. Gerek erkenci gerekse toplam verim 300 ppm N kullanımında diğer dozlara göre azalmıştır. K gövde kalınlığı dışında bitki gelişim özelliklerini ve verimi etkilememiştir. Ortalama meyve ağırlığı üzerine etkili faktörün K dozu olduğu saptanmış ve besin solüsyonunda K dozu 100 ppm olduğunda meyve ağırlığının azaldığı belirlenmiştir. N dozları arasında meyve ağırlığı yönünden fark yoksa da meyve ağırlığının N dozu arttıkça lineer olarak azaldığı saptanmıştır. TSKM ve TA N dozu artışına paralel olarak artmış, bu değerler K dozuna bağlı olarak değişmemiştir. Meyve suyu pH'sı ise N dozu arttıkça lineer olarak artmış, K dozu arttıkça ise lineer olarak azalmıştır. N ve K dozu ile doğal olarak ortaya çıkan külleme belirtilerinin şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde, N ve K'un gerek basit gerekse de interaksiyon etkilerinin önemli olduğu saptanmıştır. 200 ppm N + 200-300 ppm K kullanımı külleme belirtilerini azaltmıştır. Perlitte hıyar yetiştiriciliğinde kullanılacak besin solüsyonunun N içeriğinin 200 ppm 'i geçmemesi ve K içeriğinin ise 200-300 ppm arasında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler : Hıyar, topraksız yetiştiricilik, besleme, azot, potasyumÖğe Topraksız kültür ile yapılan sera hıyar yetiştiriciliğinde farklı dozlarda azot ve potasyum ile beslemenin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkileri üzerinde araştırmalar(Ege Üniversitesi, 1997) Saraçoğlu, Aslı; Gül, AyşeBu çalışma perlitte hıyar (cv. Alara) yetiştiriciliğinde, kullanılan besin solüsyonunun azot ve potasyum içeriğinin bitki gelişimi, verim ve kaliteye etkilerinin belirlenmesi amacıyla, 1.8-26.11.1995 tarihleri arasında E.Ü Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait cam bir serada yürütülmüştür. Bu amaçla 100, 200, 300 ppm N ve K içeren 9 farklı besin solüsyonu kullanılmıştır. Bitki gelişimi verim ve kalite üzerine N dozları etkili bulunmuş, N dozunun 300 ppm'e çıkarılması gövde kalınlığı ve kök uzunluğunu azaltmıştır. Kök yaş ağırlığının da N dozunun artmasına paralel olarak azaldığı saptanmıştır. Gerek erkenci gerekse toplam verim 300 ppm N kullanımında diğer dozlara göre azalmıştır. K gövde kalınlığı dışında bitki gelişim özelliklerini ve verimi etkilememiştir. Ortalama meyve ağırlığı üzerine etkili faktörün K dozu olduğu saptanmış ve besin solüsyonunda K dozu 100 ppm olduğunda meyve ağırlığının azaldığı belirlenmiştir. N dozları arasında meyve ağırlığı yönünden fark yoksa da meyve ağırlığının N azot dozu arttıkça lineer olarak azaldığı saptanmıştır. TSKM ve TA N dozu artışına paralel olarak artmış, bu değerler K dozuna bağlı olarak değişmemiştir. Meyve suyu pH'sı ise N dozu arttıkça lineer olarak artmış, K dozu arttıkça ise lineer olarak azalmıştır. N ve K dozu ile doğal olarak ortaya çıkan külleme belirtilerinin şiddeti arasındaki ilişki incelendiğinde, N ve K'un gerek basit gerekse de interaksiyon etkilerinin önemli olduğu saptanmıştır. 200 ppm N +200-300 ppm K kullanımı külleme belirtilerini azaltmıştır. Perlitte hıyar yetiştiriciliğinde kullanılacak besin solüsyonunun N içeriğinin 200 ppm'i geçmemesi ve K içeriğinin ise 200-300 ppm arasında olması gerektiği sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Hıyar, topraksız yetiştiricilik, besleme, azot, potasyum.