Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Pourrasoul Sardroudi, Nima" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Algal esaslı biyofilmlerin üretimi ve deri bitim işlemlerinde kullanımı
    (Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2021) Pourrasoul Sardroudi, Nima; Adıgüzel Zengin, Arife Candaş
    Deri sanayi, çevreyi kirletici potansiyeli nedeniyle her daim çevre baskılarına ve kısıtlamalara maruz kalmış ve bu kapsamda çevre dostu üretimler ile bunların etkin kontrolüne yönelik farklı araştırmalar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmaların büyük bir kısmı çevre ve insan sağlığı açısından en çok irdelenen basamaklardan biri olan finisaj işlemi üzerinedir. Tez çalışmasında ise biyofilm eldesinde deniz yosunu olarak bilinen Alginat, Karragenan ve Agar Agar makro algleri, soya ve peynir altı suyu protein izolatları ile karıştırılarak biyolojik, yenilenebilir ve biyopolimer özellikleri geliştirilmiş finisaj filmlerine dönüştürülmüştür. Böylelikle hali hazırda kullanılan petrol bazlı deri bitim işlemleri ürünlerine bir alternatif geliştirilerek yenilikçi ve çevreci bir üretim sisteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Farklı oranlarda karıştırılan polisakkarit ve protein izolatlarından elde edilen biyofilmlerin kalınlık, çekme mukavemeti ve % uzama, su buharı geçirgenlikleri ve temas açısı değerleri belirlenerek deri finisaj uygulamalarına en uygun 4 biyofilm seçilmiş ve deri finisaj işlemine uygulanmıştır. Biyofilmlerin mamul deri kalitesi üzerine olan etkileri çekme mukavameti ve %uzama, su buharı geçirgenliği, spektrofotometrik renk ölçümü, su ile lekelenmeye karşı renk haslığı ve organoleptik değerlendirmeler ile belirlenmiş ve en başarılı sonucun %2 Karragenan + 0,7 Soya protein izolatı biyofilmden elde edildiği sonucuna varılmıştır.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim