Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Mordoğan, Nilgün" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 9 / 9
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Alternatif demir gübreleri ile mandarin yapraklarındaki Apoplast-Fe ilişkileri
    (Ege Üniversitesi, 2008) Hakerlerler, Hüseyin; Çolak Esetlili, Bihter; Mordoğan, Nilgün
    Araştırma, demir noksanlığının sıklıkla görüldüğü Satsuma mandarin fidanlarına değişik demirli gübreleri uygulayarak mandarin bitkisinin farklı organları üzerinde demir birikimini görmek amacıyla planlanmış bir saksı denemesidir. Bu deneme, 4 farklı demir gübresi ve 1 kontrol uygulaması olmak üzere tesadüf parselleri deneme desenine göre 5 tekrarlı olarak kurulmuştur. FeSO4.7H20, Fe-Sitrat, Fe-EDTA ve Fe-EDDHA (Sequestrene) gibi demir gübresi uygulamalarının kontrol uygulaması ile karşılaştırılması amacıyla yaprak, gövde ve köklerde toplam Fe ve aktif-Fe analizleri yapılmıştır. Ayrıca, yapraklarda apoplast-Fe tayini yapılarak değişik demir gübrelerinin mandarin bitkisi üzerindeki etkisi ile ilgili yeni bilgilere ulaşmak hedeflenmiştir. Mandarin yaprakların da aktif-Fe ve apoplast-Fe belirlemelerinde, Sequestrene (Fe-EDDHA) > Fe-EDTA > FeSO4.7H2O > Fe-Sitrat sırası istatistiki olarak önemli düzeyde bulunmuştur. Sequestrene (Fe-EDDHA) gübre uygulaması ile toplam, apoplast ve aktif Fe miktarlarında en yüksek sonuç belirlenmiştir. Sequestrene uygulamasından sonra Fe-EDTA uygulaması da istatistiki olarak önem arz etmiştir. Mandarin köklerinde tespit edilen toplam demir miktarları ise istatistikî olarak en yüksek Fe-Sitrat ve Fe-Sülfat uygulamasında elde edilmiştir. Bu sonuç bize bu formlarda uygulanan demirin bitkinin toprak üstü organlarına taşınmadığı ve köklerde biriktiğini göstermektedir. Ayrıca, mandarin bitkisinde Sequestrene gübre uygulamasının etkin bir gübre ve apoplast-Fe tayininde incelenebilir bir method olduğu belirlenmiştir.;Mandarin tree, pot experiment, iron, active iron, apoplast iron.;Satsuma mandarin fidanı, saksı denemesi, demir, aktif demir, apoplast demiri.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Azotlu gübrelemenin, farklı ekim zamanlarında yetiştirilen maydonoz bitkisinde azot birikimi, verim ve bazı kalite özelliklerine etkisi
    (Ege Üniversitesi, 2005) Mordoğan, Nilgün; Çakıcı, Hakan; Ceylan,Şafak; Yoldaş, Funda
    [Abstract Not Available]
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Bazı sebzelerin kükürt içeriği ve kükürtlü aminoasit miktarları arasındaki ilişkiler
    (Ege Üniversitesi, 2016) Duman, İbrahim; Mordoğan, Nilgün
    Bu araştırma; İzmir ili Torbalı ilçesinde brokoli ve pırasa yetiştiriciliğinin yaygın bir şekilde yapıldığı alanlarda yürütülmüştür. Çalışmada alınan toprak ve bitki örneklerinde başta kükürt olmak üzere besin elementi içerikleri ile bitkide cystine methionine gibi kükürtlü aminoasit içerikleri belirlenmiştir. Bitkilerin kükürtlü amino asit içerikleri ile toprak ve bitki örneklerinin kükürt ve diğer bitki besin maddesi içerikleri arasındaki ilişkiler ortaya koyulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre toprak ve bitki kükürt içerikleri ile sistin, cystine ve methionine arasında pozitif ilişkiler belirlenmiştir.;Brokoli, Pırasa, beslenme durumu, kükürtlü aminoasitler.;Broccoli, leek, nutrient status , sulfurous amino acids.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Değişik kompostların organik kırmızı biber (Capsicum annuum L.) yetiştiriciliğinde verim, bazı morfolojik karakterler ve potasyum içeriği üzerine etkileri
    (2006) Kır, Alev; Mordoğan, Nilgün
    Bu araştırma Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü deneme arazisinde 2002-2003 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre, 4 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Bu çalışmada, kontrol (mineral gübre), yeşil gübre bitkisi (adi fığ+arpa karışımı), kompost (bitki atıkları kompostu), kompostlaştınlmış ahır ve hindi gübresi ile sertifikalı ticari organik gübre uygulamalarının kırmızı biberin (Capsicum annuum L.) verim, morfolojik özellikler ile ayrımlı gelişme dönemlerinde meyve ve yapraktaki potasyum içeriklerine etkilerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Sonuç olarak, en yüksek verim 1. yıl 29,7ton. $ha^{-1}$, 2. yıl 26,5 ton. $ha^{-1}$ nicelikleri ile ahır gübresi (20 ton.$ha^{-1}$) yeşil gübre kombinasyonu uygulamasında belirlenmiştir. İncelenen morfolojik özellikler (%50 çiçeklenme gün sayısı, %50 meyve tutma gün sayısı, meyve boyu, meyve eni, meyve et kalınlığı, bitki boyu, bitki eni) için uygulamalar arasında önemli farklılıklar saptanmıştır. Yaprak ve meyve potasyum içerikleri açısından organik parsellerin üstün olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanında, verim ile morfolojik özellikler ve iki dönem yaprak ve meyve potasyum içerikleri arasında % 1 düzeyinde önemli korelasyonlar bulunmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Farklı demir gübrelerinin maydanoz bitkisinde demir beslenmesi üzerine etkileri
    (Ege Üniversitesi, 2010) Bayraktaroğlu Özhan, Yasemin; Mordoğan, Nilgün
    Bu çalışma, farklı demirli gübrelerin maydanoz bitkisinde demir alınım miktarları ve kaliteye olan etkisini araştırmak amacıyla yapılmış, çalışmada, bikarbonatlı ve bikarbonatsız koşullarda iki farklı demirli gübre uygulanarak toplam 6 farklı uygulamanın (Kontrol, Fe-EDTA, Fe- Sülfat, Kontrol+HCO3 -, Fe- EDTA+HCO3 -, Fe-Sülfat+HCO3 -) 4 tekrarlı olarak etkinliği araştırılmıştır. Araştırma sonucunda en yüksek yaprak verimi Fe-Sülfat uygulamasında tespit edilmiş, ancak tüm bikarbonatlı ve bikarbonatsız uygulamalar kendi aralarında tek bir grup oluşturmuştur. Dolayısı ile yaprak verimine demirli gübrelerin önemli bir etkinliği olmadığı saptanmıştır. En yüksek sap verimini Fe- Sülfat uygulaması vermiş, Fe-Sülfat ve Fe-EDTA uygulamalarının verdiği sonuçların birbirine çok yakın olduğu belirlenmiştir. En yüksek toplam verimi, bikarbonatsız koşullarda Fe-Sülfat uygulaması vermiş, bikarbonatlı koşullarda ise Fe-EDTA'nın daha etkin olduğu saptanmıştır. Yaprak ve sapta bikarbonatlı ve bikarbonatsız koşullarda en yüksek demir ve aktif demir sonuçlarını Fe-EDTA uygulaması vermiştir.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Organik gübrelemenin sofralık çeşidi zeytin ağaçlarının verim, kalite ve besin element içeriği ile toprağın fiziksel özellikleri üzerine etkisi
    (Ege Üniversitesi, 2006) Ceylan, Şafak; Mordoğan, Nilgün
    Sofralık zeytin, Organik gübreleme, Verim, Makro element, Mikro element, Toprak özellikleri.;Table olive, manure, yield, macro element, micro element, soil properties.;Toprak düzenleyicisi olarak organik maddenin toprağa uygulanması geleneksel bir yöntemdir. Toprağın fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesinde çoğunlukla ahır gübresi kullanılır. Bu araştırmada farklı düzeylerdeki ahır gübresinin toprağın kimi fiziksel özellikleri ile zeytin ağaçlarının yaprakları ve zeytin verimi üzerine etkileri araştırılmıştır. Farklı düzeydeki ahır gübresi uygulamaları; porozite, tarla kapasitesi, solma noktası, yararlı su içeriği, organik madde, pH ve Stürüktür Stabilite İndeksi (SSİ) değerlerini artırmıştır. Artan düzeydeki ahır gübresi hacim ağırlık değerini düşürmüştür. Ahır gübresinin 0, 75, 150, 225 kg/ağaç dozlarının sofralık zeytin çeşidi üzerine etkisinin incelendiği araştırmada yaprak, meyve eti, çekirdek makro ve mikro element içerikleri ile kontrol uygulaması arasında bir artışın olduğu tespit edilmiştir. Yaprak örneklerinde en yüksek N içeriği 150 kg/ağaç ; en yüksek K 75 kg/ağaç ; Mg, Na, Fe, Zn ve Mn miktarları ise 225 kg/ağaç uygulamasında belirlenmiştir. Ayrıca 2.yıl etkisi ile yapraklarda 150 ve 225 kg/ağaç uygulamalarında artışın olduğu belirlenmiştir. Alınan meyve örneklerinin etinde ise en yüksek N ve P 150 kg/ağaç ; K, Mg, Fe, Mn, Cu ve B değerleri 225kg/ağaç uygulamasında elde edilmiştir. Çekirdek değerlerinde 75 ve 150 kg/ağaç dozlarının uygun miktarlar olduğu görülmektedir. Yaprak örneklerindeki makro ve mikro elementlerin ise yeterli durumda bulundukları tespit edilmiştir. Meyvede Boy/En, Et/Çekirdek oranı ise artan gübre dozları ile artmıştır. En yüksek verim değerleri ise istatistiki olarak 150 kg/ağaç uygulaması ile elde edilmiştir.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Satsuma mandarini yapraklarındaki makro ve mikroelementleri ile karbonhidrat miktarları arasındaki ilişkiler
    (1999) Mordoğan, Nilgün; Yağmur, Bülent; Çakıcı, Hakan
    Ege bölgesinde Satsuma mandarini yetiştiriciliği yapılan Gümiildür yöresinden sağlıklı ve klorozlu ağaçların bulunduğu bahçelerden yaprak ve toprak örnekleri alınmıştır. Bu araştırmada yaprak örneklerindeki makro ve ınikroelement miktarları ile yapraklardaki karbonhidrat miktarları arasindaki ilişkiler incelenmiştir. Mandarin yapraklarında sakkaroz dommat şeker fraksiyonu olarak saptanmıştır. Klorozlu yapraklardaki mangan miktarları ile toplam şekerler ve azot ile ( $\beta$ -Glikoz arasında %5 düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Şeftali (Prumus persica L.) bahçelerinin beslenme düzeyi ve ağır içeriklerinin incelenmesi
    (Ege Üniversitesi, 2000) Gönülsüz, Esin; Mordoğan, Nilgün
    Bu araştırma şeftali yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Selçuk-Belevi-Davutlar ve Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli bölgelerinde gerçekleştirilmiştir. Sanayileşme, yazlık siteler ve otoyolların yoğun olduğu bu bölgelerde yetiştirilen şeftali bitkisindeki ağır metal içeriklerinin durumunun araştırılması, bitkide oluşan zararların saptanması amaçlanmış ve bu nedenle toprak, yaprak ve meyve örneklerinde ağır metal analizleri yapılmıştır. Ayrıca bu örneklerde toprak fiziksel ve kimyasal özellikleri ile yaprak ve meyve örneklerinin besin element miktarları da yapılan analizlerle saptanmış ve bunların ağır metallerle olan ilişkileri incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda topraklarda herhangi bir Cd ve Pb toksitesi gözlenmezken, Selçuk-Belevi-Davutlar bölgesindeki toprakların Co içeriklerinin sınır düzeyde ve bu bölgedeki toprakların Cr içeriklerinin ise bazı bahçelerde yüksek konsantrasyonlarda olduğu saptanmıştır. Yaprak örneklerinde ise herhangi bir Cd kirliliği bulunmazken, Co ve Pb her iki bölgede de yüksek konsantrasyonlarda bulunmuştur. Yapraklardaki Cr ise Selçuk - Belevi - Davutlar bölgesinin tamamında yüksek konsantrasyonlarda saptanırken, Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli bölgesindeki 2 bahçe (7 ve 10 nolu bahçeler) dışında yüksek konsantrasyonlarda belirlenmiştir. Meyve örneklerindeki Cd ve Pb'un toksit konsantrasyonlarda olduğu da saptanmıştır. Bulunan bu sonuçlara göre Selçuk-Belevi-Davutlar bölgesinin Kemalpaşa-Turgutlu-Salihli bölgesine oranla ağır metallerce daha fazla düzeyde kontaminasyona uğradığı da saptanmıştır.
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Su kültürü koşullarında değişik formlarda uygulanan azotlu gübrenin mısır bitkisi yapraklarındaki organik asit;amino asit ve karbonhidrat fraksiyonlarına etkisinin araştırılması
    (Ege Üniversitesi, 1998) Hakerlerler, Hüseyin; Mordoğan, Nilgün; Yağmur, Bülent
    Su kültürü ortamında mısır bitkisine uygulanan farklı azotlu gübre formlarının (amonyum, nitrat ve üre) (50 ppm=kontrol ve 300 ppm) bu bitkinin verim, besin elementleri miktarına ve kimi kalite öğelerine ( organik asit, şeker fraksiyonları ve amino asit) etkileri incelenmiş ve elde edilen sonuçlar aşağıda maddeler halinde verilmiştir. 1)Azotlu gübre ve azot formları (300 ppm) mısır bitkisinin yaprak+gövde ve kök verimini önemli düzeyde etkilemişlerdir. En yüksek toprak üstü organları ve kök verimi nitrat ve üre uygulamaları ile sağlanmıştır. 2)Amonyum azot formu uygulaması ile hem yaprak+gövde hemde kök verimini tanık (50 ppm) konusundan elde edilen verimin altında kalmıştır. Amonyum azotunun su kültürü koşullarında toksik etkide bulunduğu anlaşılmaktadır. 3)Azotlu gübre formları yaprak+gövde organlarının kapsadığı tüm besin elementlerini (azot ve kalsiyum dışında) önemli olarak etkilemiştir. Azotun uygulaması ile bu organlarda azot önemli düzeyde artmasıyla farklılık saptanamamıştır. 4)Köklerdeki besin elementlerinin tümü (potasyum dışında) azot formları uygulaması sonucu önemli düzeylerde etkilemiştir. Özellikle nitrat azotu uygulaması ile demir, çinko ve manganın köklerde birikimi dikkati çekmektedir. 5)Yaprak+gövde'de belirlenen şeker miktarı galaktoz miktarının (a ve B) başat olduğu, fruktoz ve sakarozunda bulunduğu saptanmıştır. Azot formları şeker fraksiyonlarını istatistiki olarak önemli düzeyde etkilememiştir. Ancak genelde bu şeker miktarları azot uygulananlarda tanığa oranla genelde daha fazla miktarlarda bulunmuştur. (50 ppm). 6)Yaprak+gövde'de malat ve akonit(cins ve trans) organik asitleri bulunmuştur. Azot formları akonit organik asidinin hem cis ve hemde trans formlarını önemli düzeyde etkilemişlerdir. En yüksek akonit miktarları NO3 - N formu uygulanan bitkilerde bulunmuş ve buna karşılık ise en düşük malat miktarları NO3 - N verilen bitkilerde belirlenmiştir. 7)Mısır bitkisinin yaprak+gövde'lerinde 17 adet amino asit miktarlarına prolin amino asidi dışında azotlu gübre formlarının önemli etkisi bulunmamıştır. Azotlu gübre uygulaması (300 ppm N) sonucu özellikle threonin, glysin, alanin, tyrosin, sistein miktarlarında artış ve serin, glutamin, methionin, fenilalanin, Iysin miktarlarında azalma meydana gelmiştir.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim