Yazar "Meydan, Cafer" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Biogenic Nanoparticle Synthesis Using Marine Alga Schizochytrium sp.(Springer, 2020) Mutaf, Tugce; Caliskan, Gulizar; Meydan, Cafer; Oncel, Suphi Surisvan; Elibol, MuratNanotechnology is one of the most promising science and technology discipline that targets to bring new solutions for many applications in biotechnology, biomedical, energy and cosmetic industry by improving particles and devices scale of nanometers. Various sized and shaped nanoparticles can be synthesized by several methods. Up to now, scientists prefer physical and chemical fabrication of nanoparticles. But, these methods contain use of toxic, expensive and non-environmentalist solvents, reducing and stabilising agents. For a sustainable science, there is a necessity development of more eco-friendly, cost-effective and trustable alternative processes. in this context, using biological sources as reaction agent, have a strong potential. Plants, bacteria, fungi are essential biological sources for transformation of metals to nanoparticles. Many researchers focus on fungi and bacteriological potential in nanofabrication whereas algae are highly intriguing biological systems in nanotechnological approach. Some of cyanobacteria and algae have previously been used to synthesize intracellular or extracellular metal nanoparticles. Most of the research concentrate especially on gold and silver nanoparticle production from algae. in this work; bioreduction of silver, zinc and iron metals have been investigated using culture supernatant of marine algae Schizochytrium sp. For characterization of nanoparticles, UV visible spectroscopy, zeta sizer were used. Nanoparticle size was determined by zeta sizer and particles' surface plasmon resonance band detected by UV-Visible Spectroscopy.Öğe Optimization of Medium Components for Enhanced Expression of Recombinant Human Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF165) in Kluyveromyces lactis GG799(2024) Ceylan, Hülya Kuduğ; Meydan, Cafer; Nalbantsoy, Ayşe; Elibol, MuratVascular endothelial growth factor (VEGF165) serves as a vital biomarker, linked to diverse physiological processes and pathological conditions like cancer, owing to its pivotal role in angiogenesis. Therefore, an efficient method to obtain recombinant VEGF165 in high yield is required. This study focused on optimizing a medium to enhance the biomass of Kluyveromyces lactis (K. lactis) GG799 cells that express recombinant VEGF165. Through screening various media components, galactose, tryptone, and yeast extract were identified as the most effective components. Using the Box–Behnken design, the medium components were optimized, resulting in a notable 31% increase in biomass concentration. The optimized medium, comprising 45 g L-1 galactose, 30 g L-1 tryptone, and 5 g L-1yeast extract, achieved a biomass productivity (P) of 0.26 gDCW L-1 h-1. Additionally, the expression of VEGF165 reached 1024.09 ?g per L of the culture medium, representing a 1.27-fold increase compared to the unoptimized medium. These results imply that the proposed optimized medium can serve as a model for a process development strategy, providing a foundation for obtaining elevated yields of other recombinant proteins in K. lactis.Öğe Peynir üretim proseslerinde kitosan kullanımı(Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Meydan, Cafer; Elibol, MuratPeyniraltı suyu günümüzde birçok farklı sektör tarafından kullanılan, yüksek üretim hacmine ve yüksek organik içeriğe sahip bir yan üründür. Peyniraltı suyunun berteraf edilmeden doğaya bırakılması onu önemli bir çevre kirleticisi haline getirmektedir. Bu tez çalışması kapsamında doğada selülozdan sonra en fazla bulunan organik biyopolimer olan, biyouyumlu, biyobozunur, katyonik ve antimikrobiyal özelliklere sahip olan kitosan peynir üretimi sırasında farklı konsantrasyonlarda (0, 0.25, 0.5, 1, 2, 3, 4 mg/ml) kullanılarak peyniraltı suyuna kaçan organik moleküllerin peynirin içerisine hapsedilmesi ve böylece peyniraltı suyunun organik yükünün azaltılıp doğa için daha az zararlı bir atık haline gelmesi, peynir besin bilşiminin zenginleşmesi, antimikrobiyal özelliği sayesinde depolama sırasında mikrobiyolojik kontaminasyonu engelleyerek peynirin mikrobiyolojik yükünü azaltması amaçlanmıştır. Gerçekleştirilen analizler sonucu peyniraltı suyunun organik madde konsantrasyonunun 3 mg/ml konsantasyonda en fazla azaltım sağlandığı, peynirin protein konsantrasyonunun %39,57 ve yağ konsantrasyonunun % 28,69 arttırılabildiği tespit edilmiştir. Aynı zamanda artan kitosan konsantrasyonuna bağlı olarak peyniraltı suyu ayrımının kolaylaştığı ve 3 mg/ml konsantrasyona sahip kitosan eklenmesinin süzülme süresini %95 azalttığı ve böylece daha sıkı bir pıhtı elde edilebilmesini sağladığı belirlenmiştir. Farklı sıcaklıklarda (4 oC, 14 oC, 24 oC) gerçekleştirilen küf ve mayasayımı sonucuna göre, 4mg/ml kitosan konsantrasyonu peynirde mikrobiyolojik yük oluşumunu engellemede en başarılı sonucu göstermiştir.