Yazar "Kaya, Ünal" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 7 / 7
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe The effect of different irrigation levels on the oleuropein contents of olive tree (Olea europaea L. cv. Memecik) in the western coastal region of Turkey(2012) Yazıcı, Zekiye Işın; Karabey, Fatih; Akay, Şeref; Kaya, Ünal; Demiray, Hatice; Kaya, Zekiye Işın Yazıcı…Öğe Ege bölgesinde yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinde uygulanabilecek toprak ve su koruma önlemlerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2005) Kaya, Ünal; Ünal, Halil BakiBu çalışmada, yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinin yoğun olarak yapıldığı Ege Bölgesi koşullarında, etkin toprak ve su korumayı sağlayacak alternatif kültürel ve kültürteknik önlemlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ilk olarak, çalışma alanında seçilen Aydın, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde zeytin yetiştiriciliğinin yapıldığı arazilerin başlıca problemleri, önemli toprak ve topografik özellikleri ile bu illerin yağış, sıcaklık ve buharlaşma gibi iklim özellikleri incelenmiştir. Sonra, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkelerde zeytin yetiştirilen arazilerde yağış sularını toprakta depolamak ve toprak aşınımını önlemek amacıyla uygulanan kültürel ve kültürteknik önlemler incelenmiştir. Daha sonra, bu önlemlerin çalışma alanına uygulanabilirliği literatür bilgisi ışığında irdelenmiş, etkin toprak ve su korumayı sağlayabilecek ve dolayısıyla zeytin verimi ve kalitesini artırabilecek alternatif kültürel (toprak işleme ve budama uygulamaları) ve kültürteknik önlemler (su toplama sistemleri) belirtilmiştir.Öğe Farklı su kısıtı koşullarındaki gemlik zeytin fidanlarında bazı gelişim parametreleri ile havanın buharlaşma açığına bağlı olarak yaprak sıcaklığı, su içeriği ve stoma iletkenliğindeki değişimin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2016) Kaya, Ünal; Akkuzu, Gülay; Pamuk Mengü, GülayBu çalışma, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Bornova Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde, saksıda yetiştirilen Gemlik çeşidi zeytin fidanlarında yapılmıştır. Çalışmada; farklı sulama düzeylerinde fizyolojik ve morfolojik özellikler dikkate alınarak zeytin fidanlarının kuraklık stresine karşı tepkisi incelenmiştir. Bu amaçla; konular, bitki su tüketiminin %100 (I100), %66 (I66), %33 (I33)'ü kadar su uygulanması şeklinde oluşturulmuştur. Bitkinin fizyolojik özeliklerini incelemek amacıyla stoma iletkenliği, yaprak sıcaklığı ve hava sıcaklığı farkı (Tl-Ta), yaprak su potansiyeli (YSP) ve yaprak oransal su içerikleri saptanmıştır (YOSİ). Bitkinin morfolojik özeliklerini incelemek amacıyla ise gövde çapı, bitki boyu, sürgün çapı, sürgün uzunluğu değerleri belirlenerek değerlendirilmiştir. Araştırmada toplam sulama suyu miktarları 2011 yılında 32.1-97.4 litre .bitki-1 arasında, 2012 yılında ise 43.4-124.2 litre .bitki-1 arasında olmuştur. Mevsimlik ET değerleri, 2011 yıllında 39.6-101.4 litre .bitki-1 arasında, 2012 yılında ise 48.9-129.5 litre .bitki-1 arasında değişmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre bazı morfolojik parametreler açısından konular arasında istatistiksel olarak önemli fark bulunmuş, I100 ve I66 konuları aynı grupta yer almıştır. Yine fizyolojik parametrelerden yaprak su potansiyeli, yaprak oransal su içeriği, stoma iletkenliği, yaprak ve hava sıcaklığı farkı değerlerinde konular arasındaki fark istatistiksel açıdan önemli bulunmuştur. Çalışma sonucunda, Gemlik zeytin çeşidinde su stres düzeyinin belirlenmesinde ve sulamanın programlanmasında yaprak su potansiyeli, yaprak oransal su içeriği, stoma iletkenliği ve yaprak ve hava sıcaklık farkı ölçümlerinden yararlanılabileceği görülmüştür.;Olive, Water Stress, Leaf Water Potential, Leaf Relative Water Content, Stomatal Conductance, Gemlik.;Zeytin, Su Stresi, Yaprak Su Potansiyeli, Yaprak Oransal Su İçeriği, Stoma iletkenliği, Gemlik.Öğe Yağışa bağlı zeytin yetiştiriciliğinde toprak ve su koruma önlemleri: alternatif toprak işleme uygulamaları(2007) Ünal, H.Baki; Kaya, Ünal; Gülsoylu, ErcanTürkiye'de zeytin yetiştiriciliği, genellikle kurak iklim koşullarında ve eğimli alanlarda, yağışa bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Bu tür alanlarda toprak işleme gibi kültürel uygulamalar, toprak ve su koruma bakımından oldukça önemlidir. Geleneksel toprak işleme uygulamalarında, toprak ve su koruma yönünden sakıncalar ortaya çıkmaktadır. Özellikle eğimli zeytin yetiştirme alanlarında, su erozyonuyla birlikte oluşan toprak kayıpları önemli sorunlar arasında yer alır. Ayrıca, yanlış uygulanan mekanizasyon sonucunda zeytin ağacı kökleri zarar görmekte ve dolayısıyla verimde azalma meydana gelmektedir. Bu sorunların çözümü için toprak işleme uygulamalarında, yıllık yağış miktarı, sıcaklık ve eğim gibi faktörlerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bu nedenle, ülkemiz zeytin yetiştiriciliği alanlarında geleneksel toprak işleme yöntemleri yerine uygulanabilecek alternatif yöntemlere gerek duyulmaktadır. Bu çalışmada, ülkemiz zeytin yetiştiriciliği bakımından benzer özellik taşıyan diğer ülkelerde uygulanmakta olan toprak işleme yöntemlerinin, ağaç gelişimine, verime ve erozyona karşı etkileri, toprak ve topografık yapıya uygun mekanizasyon olanakları incelenmiş ve ülkemiz koşullarında zeytin yetiştiriciliği için önerilebilecek uygun toprak işleme yöntemleri belirtilmiştir.Öğe Zeytin (Cv Memecik) ağaçlarında bitki su potansiyelinin belirlenmesinde kullanılan yaklaşımların karşılaştırılması(Ege Üniversitesi, 2018) Kaya, Ünal; Akkuzu, ErhanBu çalışma, Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Bornova Araştırma ve Üretim Sahasında yürütülmüştür. Çalışmada zeytin ağaçlarında, bitki su stresinin basınç odası ile 3 farklı yaklaşıma (gün doğumu öncesi, gün ortası ve sürgün su potansiyeli) göre izlenmesi ve ağaçlarda su stresinin izlenmesinde kullanılacak en uygun yaklaşımın belirlenmesi amaçlanmıştır. Denemede 5 farklı sulama konusu ele alınmıştır. Konular; K1: Susuz, K2: 5 günde bir 0-90 cm toprak derinliğindeki eksilen nemin tarla kapasitesine getirilmesi, K3: 5 günde bir 0-90 cm toprak derinliğindeki eksilen nemin %33'ünün uygulanması (K2 konusunda uygulanan suyun %33'ünün uygulanması), K4: Çekirdek sertleşmesi, meyve büyümesi ve yağ birikimi aşamalarında olmak üzere 0-90 cm toprak derinliğindeki eksilen nemin %50'sini dikkate alarak 3 kez sulama yapılması ve K5: Çekirdek sertleşmesi, meyve büyümesi ve yağ birikimi aşamalarında olmak üzere 0-90 cm toprak derinliğindeki eksilen nemin %25'ini dikkate alarak 3 kez sulama yapılması şeklinde oluşturulmuştur. Araştırmada konulara göre sulama suyu ihtiyacı 0 ile 813.9 mm arasında, bitki su tüketimi ise 128 ile 785 mm arasında değişiklik göstermiştir. Çalışmanın önemli bir bulgusu ise zeytinde stresin ayırt edilmesinde yaprak su potansiyelinin başarılı bir gösterge olduğudur. Çalışmada gün doğumu öncesi yaprak su potansiyeli ön plana çıkmakla birlikte her üç yaklaşımda ilk ölçümden itibaren stresin ortaya konulmasında başarılı olmuştur.;Zeytin, Su Stresi, Yaprak Su Potansiyeli, Memecik.;Olive, Water Stress, Leaf Water Potential, Memecik.Öğe Zeytin ürün rekoltesinin belirlenmesinde çok parametreli yaklaşım(Ege Üniversitesi, 2010) Kaya, Ünal; Kurucu, YusufDünya zeytinciliğinde önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye’de zeytin, ülke ekonomisinde sağladığı yüksek katma değer ile ayrıcalıklı ve stratejik bir ürün konumundadır. Türkiye, dünya sı!ralamasında 148.750 ton sofralık zeytin üretimi ile 4. ve 82.250 ton zeytinyağı üretimi ile 6. sıradadır. Akdeniz Bölgesi zeytinci ülkeleri arasında Türkiye önemli bir üretici ülke konumunda olmakla beraber, uluslararası zeytin politikasını güçlendirmek için, hem ARGE çalışmalarını geliştirmek hem de sahip olduğu ağaç sayını, çeşit, kalite vb. temel verileri ve yıllık ürün rekoltesini yüksek hassasiyet oranıyla belirlemek zorundadır. Ancak, Ülkemizde halen zeytin ağaç varlığı ve coğrafi dağılımı tam olarak bilinmemektedir. Farklı kaynaklardan üretilen ve birbiri ile tutarsız ağaç sayısı bilgileri, hata düzeyi yüksek verilere dayalı politikalar üretilmesine neden olmaktadır. Bu araştırmada, zeytin ürün rekoltesinin yüksek doğruluk oranıyla belirlenebilmesi için gerekli olan başta ağaç sayısı olmak üzere, verimi etkileyen diğer temel parametreler olan denizden yükseklik, bakış, eğim, jeolojik materyal ve toprak özellikleri coğrafi olarak belirlenmiş ve birer katman olarak veri tabanına girilmiştir. Daha sonra CBS ortamında üretilen sorgulama modelleri ile tüm parametrelerin dikkate alındığı bir rekolte belirleme yöntemi örneklenmiştir. Bu araştırma içeriğinde, coğrafi olarak zeytin ağaç envanterinin belirlenebilmesi için yüksek çözünürlüklü (60cm) pansharpened Quickbird uydu görüntüsü kullanılmıştır. Zeytin ağaç envanteri, ağaçların hem sayılarını hem de taç büyüklüklerine göre kategorize edilerek yerlerinin işaretlendiği harita bilgisini içermektedir. Araştırma alanı olarak, zengin çeşit varlığı ve ağaç sayısına sahip Urla (İzmir) ilçesi seçilmiştir.Öğe Zeytin ürün rekoltesinin belirlenmesinde GİS kullanılabilirliği üzerine bir araştırma(Ege Üniversitesi, 2011) Bolca, Mustafa; Kaya, Ünal; Kurucu, YusufDünya zeytinciliginde önde gelen ülkelerden biri olan Türkiye'de zeytin, ülke ekonomisinde sagladıgı yüksek katma deger ile ayrıcalıklı ve stratejik bir ürün konumundadır. Türkiye, dünya sıralamasında 148.750 ton sofralık zeytin üretimi ile 4. ve 82.250 ton zeytinyagı üretimi ile 6. sıradadır. Akdeniz Bölgesi zeytinci ülkeleri arasında Türkiye önemli bir üretici ülke konumunda olmakla beraber, uluslararası zeytin politikasını güçlendirmek için, hem ARGE çalısmalarını gelistirmek hem de sahip oldugu agaç sayısı, çesit, kalite vb. temel verileri ve yıllık ürün rekoltesini yüksek hassasiyet oranıyla belirlemek zorundadır. Ancak, Ülkemizde halen zeytin agaç varlıgı ve cografi dagılımı tam olarak bilinmemektedir. Farklı kaynaklardan üretilen ve birbiri ile tutarsız agaç sayısı bilgileri, hata düzeyi yüksek verilere dayalı politikalar üretilmesine neden olmaktadır. Bu arastırmada, zeytin ürün rekoltesinin yüksek dogruluk oranıyla belirlenebilmesi için gerekli olan basta agaç sayısı olmak üzere, verimi etkileyen diger temel parametreler olan denizden yükseklik, bakı, egim, jeolojik materyal ve toprak özellikleri cografi olarak belirlenmis ve birer katman olarak veri tabanına girilmistir. Daha sonra CBS ortamında üretilen sorgulama modelleri ile tüm parametrelerin dikkate alındıgı bir rekolte belirleme yöntemi örneklenmistir. Bu arastırma içeriginde, cografi olarak zeytin agaç envanterinin belirlenebilmesi için yüksek çözünürlüklü (60cm) pansharpened Quickbird uydu görüntüsü kullanılmıstır. Zeytin agaç envanteri, agaçların hem sayılarını hem de taç büyüklüklerine göre kategorize edilerek yerlerinin isaretlendigi harita bilgisini içermektedir. Arastırma alanı olarak, zengin çesit varlıgı ve agaç sayısına sahip Urla (İzmir) ilçesi seçilmistir.;Olive, remote sensing, GIS, forecasting.;Zeytin, Uzaktan Algılama, CBS, rekolte tahmini.