Yazar "Küçükyaşar, Seçil" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Organik ve Konvansiyonel Memecik Çeşidi Yeşil Zeytinler Arasındaki Fiziksel, Kimyasal ve Pomolojik Özellikler Açısından Farklılıklar(2019) Küçükyaşar, Seçil; Pazır, FikretÇalışmada organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerin fiziksel, kimyasal ve pomolojik analizleri yapılarak ürünler arasındaki farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Pomolojik özelliklerden dane ağırlığı, dane boyu ve meyvenin et oranı organik yeşil zeytinlerde konvansiyonel yeşil zeytinlere kıyasla daha düşük bulunarak istatistiksel açıdan anlamlı bir fark elde edilmiştir (p<0.05). Dane enleri ve et/çekirdek oranları arasında ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kimyasal analiz sonuçları incelendiğinde, organik zeytinlerde toplam kurumadde ve pH değerlerinin konvansiyonellere göre önemli derecede düşük (p<0.05), titrasyon asitliği ve oleuropein değerlerinin ise önemli derecede yüksek (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Toplam şeker, protein, yağ, kül ve toplam fenolik içerikleri kurumadde bazında incelendiğinde organik zeytinlerde daha yüksek değerler elde edilmiştir (p<0.05). Zeytinlerin renk değerleri kıyaslandığında, organik zeytinlerde L* ve b*/a* değerleri, konvansiyonel zeytinlerde ise a* ve a*/b* değerleri önemli derecede yüksek (p<0.05) bulunurken, b* değerleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. H° değerlerinin organik zeytinlerde anlamlı derecede yüksek (p<0.05) bulunurken, C değerleri arasında fark tespit edilmemiştir. Elde edilen ?E değeri ile organik ve konvansiyonel zeytinler arasında renk farkı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).Öğe Organik ve Konvansiyonel Memecik Çeşidi Yeşil Zeytinler Arasındaki Fiziksel, Kimyasal ve Pomolojik Özellikler Açısından Farklılıklar(2019) Küçükyaşar, Seçil; Pazır, FikretÇalışmada organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerin fiziksel, kimyasal ve pomolojik analizleri yapılarak ürünler arasındaki farklılıklarının incelenmesi amaçlanmıştır. Pomolojik özelliklerden dane ağırlığı, dane boyu ve meyvenin et oranı organik yeşil zeytinlerde konvansiyonel yeşil zeytinlere kıyasla daha düşük bulunarak istatistiksel açıdan anlamlı bir fark elde edilmiştir (p<0.05). Dane enleri ve et/çekirdek oranları arasında ise anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Kimyasal analiz sonuçları incelendiğinde, organik zeytinlerde toplam kurumadde ve pH değerlerinin konvansiyonellere göre önemli derecede düşük (p<0.05), titrasyon asitliği ve oleuropein değerlerinin ise önemli derecede yüksek (p<0.05) olduğu tespit edilmiştir. Toplam şeker, protein, yağ, kül ve toplam fenolik içerikleri kurumadde bazında incelendiğinde organik zeytinlerde daha yüksek değerler elde edilmiştir (p<0.05). Zeytinlerin renk değerleri kıyaslandığında, organik zeytinlerde L* ve b*/a* değerleri, konvansiyonel zeytinlerde ise a* ve a*/b* değerleri önemli derecede yüksek (p<0.05) bulunurken, b* değerleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. H° değerlerinin organik zeytinlerde anlamlı derecede yüksek (p<0.05) bulunurken, C değerleri arasında fark tespit edilmemiştir. Elde edilen ?E değeri ile organik ve konvansiyonel zeytinler arasında renk farkı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).Öğe Organik ve konvansiyonel memecik çeşidi yeşil zeytinlerinresim oluşturma yöntemleri ile birbirinden ayırt edilebilmesi ve kalite farklılıklarının incelenmesi(Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019) Küçükyaşar, Seçil; Pazır, FikretBu çalışmada organik ve konvansiyonel olarak yetiştirilen Memecik çeşidi zeytinlerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılarak kalite farklılıklarının incelenmesi ve resim oluşturma yöntemleri (dairesel ve yükselen kromatografi) ile ayırt edilebilmeleri amaçlanmıştır. Ortalama dane ağırlığı (org.: 4.80 g, konv.: 5.86 g), dane boyu (org.: 24.89 mm, konv.: 26.52 mm) ve meyvenin et oranı (org.: %78.09, konv.: %79.28) organik yeşil zeytinlerde konvansiyonel yeşil zeytinlere kıyasla daha düşük bulunarak istatistiksel açıdan anlamlı bir fark elde edilmiştir (p<0.05). Ortalama dane enleri ve et/çekirdek oranları arasında ise istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Organik zeytinlerde toplam kurumadde (org.: %31.68, konv.: %38.67) ve pH değerleri (org.: 5.02, konv.: 5.23) konvansiyonellere göre düşük, titrasyon asitliği (org.: %0.47, konv.: %0.37) ve oleuropein değerleri (org.: 2.65 abs, konv.: 2.41 abs) ise yüksek bulunarak istatistiksel açıdan anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0.05). Örnekler kurumadde bazında incelendiğinde, toplam şeker (org.: %13.52, konv.: %5.74), toplam protein (org.: %6.35, konv.: %4.78), yağ (org.: %49.78, konv.: %41.50), kül (org.: %3.94, konv.: %3.67) ve toplam fenolik içerikleri (org.: %259.19 mg GAE, konv.: %211.37 mg GAE) organik zeytinlerde daha yüksek değerler olarak bulunmuştur (p<0.05). Zeytinlerin renk değerleri kıyaslandığında, organik zeytinlerde L*, b*/a* ve H° değerleri, konvansiyonel zeytinlerde ise a* ve a*/b* değerleri anlamlı derecede yüksek (p<0.05) bulunurken, C ve b* değerleri için istatistiksel açıdan bir fark tespit edilmemiştir. Organik zeytinlerin konvansiyonel zeytinlere göre daha açık renkte olduğu görülmüştür. Organik ve konvansiyonel örneklerin farklılıklarının belirlenmesinde resim oluşturma yöntemlerinden dairesel ve yükselen kromatografi yöntemleri kullanılmıştır. Dairesel kromatografi yönteminde konvansiyonel örneklerde %20 ve %30 örnek konsantrasyonu ile organik örneklerde %10 ve %20 örnek konsantrasyonunun, tüm AgNO3 konsantrasyonlarında (%0.25, %0.5, %0.75, %1) net resim oluşturduğu belirlenmiştir. Kromatogramlar arasında farklılıkların belirlenmesinde oluşan canlı renkler, ondülelerin şekli, derinliği, genişliği dikkate alınmıştır. Yükselen kromatografi yönteminde kullanılan optimum örnek konsantrasyonları hem organik hem de konvansiyonel için %20, %30 ve %40 olarak belirlenmiştir. FeSO4 - AgNO3 ikili konsantrasyonlarında konvansiyonel örnekler için %0.25, %0.5 ve %0.75'lik konsantrasyonlar optimum olarak belirlenirken, organik örnekler için %0.25 ve %1'lik konsantrasyonlar optimum olarak belirlenmiştir. Kromatogramlar arasında farklılıkların belirlenmesinde bölgesel renk farklılıkları, canlı renk oluşumu, çanak yapıların genişliği, sıklığı, ince hat oluşumu, düşüş bölgesinde oluşan dallanmalar dikkate alınmıştır.