Yazar "Hamza, Ahmed Adel Abdelfatah" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Piyasada satışa sunulan etlik piliç yemlerinin besin kalitesi üzerine bazı rhizopus türlerinin etkinliğinin araştırılması(Ege Üniversitesi, 2023) Hamza, Ahmed Adel Abdelfatah; Abacı Günyar, ÖzlemEtlik piliç üretim endüstrisinde en önemli ve pahalı unsur yemdir. Artan talep nedeniyle, ucuz ve etkili bir yem bulmak acil bir ihtiyaçtır. Etlik piliç yeminin probiyotik olarak kullanım potansiyeli olan funguslar ile fermantasyonu, patojenik büyümeyi önlerken besinin mevcudiyetini ve sindirilebilirliğini artırabilir. Bu çalışmada daha önceki çalışmalarda farklı tarım topraklarından izole edilmiş ve bu çalışma kapsamında tavuk yemi ve dışkısından izole edilmiş Rhizopus genusuna ait izolatların probiyotik olarak kullanım potansiyelleri ve piliç beslenmesinde kullanılan yemleri fermantasyon kapasiteleri araştırılmıştır. Öncelikle izole edilmiş Rhizopus suşlarının endofungal bakteri içerip içermedikleri floresan mikroskobu ile incelenmiştir. Çalışmamızda endofungal bakteri içermediği saptanan toplam 94 izolat kullanılmıştır. Tüm izolatların bakteriyel ve fungal patojenlere karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olup olmadığı araştırılmıştır. Geniş spektrumlu antimikrobiyal aktivite sergileyen suşların fenotipik ve genotiptik identifikasyonu yapılmış ve izolatlar Rhizopus oryzae suşu olarak tanılanmıştır. Yine geniş spektrumlu antimikrobiyal aktiviteye sahip olanlar (toplam 10), gastrointestinal koşulları tolerans yetenekleri ve antioksidan aktivite göstermeleri açısından test edildi. 10 suşun tümü değişken gastrointestinal koşulları tolerans yeteneği ve antioksidan aktivite gösterirken, üçü (92/1, 236/2 ve 284) nispeten yüksek antioksidan aktiviteye sahip olarak saptanmıştır. Bu potansiyel probiyotik suşların tavuk yemi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma yeteneklerini test etmek için, önce ticari yem örneği, ardından konvansiyonel olmayan yem örneği olan zeytin posası suşlar tarafından fermente edildi. Daha sonra kuru ağırlık, ham protein, ham yağlar, ham lifler, ham kül, şekerler ve nişastayı içeren kimyasal analizler yapılmış ve verilen değerlerden metabolize edilebilir enerji hesaplanmıştır. Ticari yemin fungal suşlar ile fermentasyonun ardından, suşların fermentasyon kapasitesi incelenmiş ve fermente edilmemiş ticari yem ile sonuçlar kıyaslanmıştır. 92/1 izolatı ile 4 gün ve 236/2 izolatı ile 2 gün fermantasyondan sonra ham lif içeriğinde genel olarak %56'lık bir azalma gözlenmiştir. Ham protein içeriğindeki en yüksek artış (%14,5) 236/2 izolat ile 4 günlük fermantasyon sürecinden sonra meydana gelmiştir. Metabolize edilebilir enerjideki en yüksek artış, 2 günlük fermantasyondan sonra 284 izolat tarafından %8.64 olarak saptanmıştır. Sonuç olarak, üç suş iyi probiyotik özellik ve fermantasyon kapasitesi sergilemiştir. Dolayısıyla sonuçlar kümes hayvanları endüstrisi için faydalı olabilir. Ayrıca, hem zeytinyağı değirmeni atıklarının (zeytin posası) üç potansiyel probiyotik R. oryzae (92/1, 236/2 ve 284) suşu ile fermantasyon sonrasında hem de ticari yemlerin fermente zeytin değirmeni atığı ile takviyesi üzerine kimyasal bileşimi ve metabolize edilebilir enerjisindeki değişiklikler incelenmiştir. Yalnızca geleneksel olmayan yem (zeytin posası) için, kimyasal bileşim fermantasyondan 7 ve 14 gün sonra analiz edildi. Hem ticari yem hem de zeytin posası fermantasyonunda en iyi sonuçları veren R. oryzae 284-suşu ile fermente edilmiş zeytin posası, ticari bir piliç yemine %20, %30 ve %40 katkı oranlarında eklenmiştir. Daha sonra katkısız ticari yem ile katkılı yemi karşılaştırmak için proksimal analizler yapıldı. Fermente edilmemiş zeytin posasıyla karşılaştırıldığında en iyi sonuçlar, 7 günlük fermantasyondan sonra ham protein içeriğinde %23,4 artış, 14 gün sonra ham lif içeriğinde %9,8 azalma sağlayan R. oryzae 284-suşu tarafından elde edildi. 7 günlük fermantasyondan sonra metabolize edilebilir enerji de %3,6'lık artış gözlenmiştir. Ticari yem ile karşılaştırıldığında, %20, %30 ve %40 zeytin posası ilave edilmiş örneğin ilave edilen zeytin posası oranına göre sırasıyla metabolize edilebilir enerjide %8,38, %2,83 artışa ve %4,27 azalmaya neden olduğu gözlenmiştir. Fermente zeytin posası, metabolize edilebilir enerjide herhangi bir azalmaya neden olmadan piliç yemi rasyonlarına %30'a kadar katılabilir. Gelecek vaat eden piliç üretkenliği ve sağlığı nın iyileştirmeleri amacı ile ucuz bir alternatif olarak kullanılabilir.