Yazar "Gündüz, Gülten Tiryaki" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Bitkisel Gıdalarda Probiyotik Mikroorganizmaların Kullanımı(2018) Göral, Burcu Sıla; Gündüz, Gülten TiryakiGünümüzde tüketicilerin sağlıklı beslenmeye olan ilgisi ve bu konudaki farkındalığı her geçen gün artmaktadır. Hayvansal gıdaların tüketilmesinin bazı olumsuz yönleri ve bitkisel gıdaların hem kolay erişilebilir olması hem de sağlığa birçok olumlu etki göstermesi nedenleriyle, bitkisel gıdaların tüketimi artmaktadır. Probiyotiklerin laktoz sindirilebilirliğini arttırma ve bağışıklık sistemini düzenleme gibi işlevlerinin yanında, yüksek tansiyon, kanser, bağırsak ve vajinal enfeksiyonlar gibi bazı hastalıklara karşı olumlu etkileri birçok çalışmada ortaya konmuştur. Probiyotiklerin asit dirençliliği, antimikrobiyal madde üretme yeteneği ile patojenlere karşı inhibisyon etkileri de bu mikroorganizmaların gıdalarda kullanımını teşvik edici özelliklerdir. Probiyotikler yaygın olarak süt ürünlerinde kullanılmakla birlikte, bitkisel gıdaların probiyotikler için uygun bir gıda matrisi özelliği göstermesinden dolayı, bitkisel gıdalarda da probiyotiklerin kullanımı ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır. Bu derleme çalışmasında, probiyotik mikroorganizmaların meyve, sebze ve tahıl ürünlerinde kullanımı, yaygın olarak kullanılan probiyotikler ve bu mikroorganizmaların gıdalarda canlılığını etkileyen faktörler araştırılmıştır.Öğe Çiğ Köftede Mikrobiyolojik ve Parazitolojik Tehlikeler ve Önlemeye Yönelik Uygulamalar(2013) Gündüz, Gülten TiryakiÇiğ köfte, patojenlerin inaktif hale gelmesi için pişirme gibi bir ön işlemden geçmeden tüketilmesi nedeniyle yüksek riskli gıda grubundadır. Çiğ olarak tüketilen etlerden kaynaklanan gıda zehirlenmeleri nedeniyle, bu tür ürünler hem insan sağlığı için zararlı, hem de ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Günümüzde çiğ köftenin sağlığa zararlılık potansiyeli üzerinde önemle durulması ve yasal uyarılar yapılmasına rağmen, bu tür ürünlerin tüketiminin alışkanlık halini alması nedeniyle tüketimi yaygındır. Bu derleme çalışmasının amacı; çiğ köftelerde bulunabilecek mikrobiyolojik ve parazitolojik tehlikeleri ortaya koymak, bu gıdalardan kaynaklanan zehirlenme vakalarını araştırmak ve bu tür gıdaların güvenirliğini sağlamaya yönelik çalışmaları incelemektirÖğe ÇOĞUNLUK ALGILAMA MEKANİZMASININ İNHİBİSYONUNDA BİTKİSEL MATERYALLERİN KULLANIMI(2021) Vurmaz, Ayça Korkmaz; Gündüz, Gülten TiryakiMikroorganizmaların hücre yoğunluğuna bağlı gen düzenleme sistemi çoğunluk algılama (Quorum Sensing)olarak adlandırılan mekanizma tarafından kontrol edilmektedir. Çoğunluk algılama mekanizması (QS)ekzopolisakkarit üretimi, biyofilm oluşumu ve virülans faktörü gibi popülasyon fizyolojisini düzenleyenfenotipleri kontrol eden mekanizmadır. Son yıllarda gıdaların bozulması ve gıda güvenliği alanlarında QSmekanizmasının rolü üzerine araştırmalar artmıştır. Çoğunluk algılama mekanizmasının inaktivasyonustratejisine, çoğunluk algılama mekanizmasının inhibisyonu (Quorum Quenching-QQ) adı verilmektedir.Yapılan çalışmalar, QQ mekanizmasının mikrobiyel gelişimin inhibisyonunda önemli bir rol oynadığını vekimyasal koruyucu yerine gıda güvenliğini arttırmak için alternatif bir strateji olabileceğini göstermiştir.Bitkisel materyaller, mikroorganizmaların gelişimini inhibe edici doğal antimikrobiyel bileşikler içerdikleri içinpotansiyel QS inhibitörü kaynaklarıdır. Bu derlemede, bitkisel materyaller kullanılarak çoğunluk algılamamekanizmasının inhibisyonu (QQ) stratejilerine odaklanılmıştır.