Yazar "Ergin, Ecem" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Beyaz mine lezyonlarında remineralize edici ajanların etkinliklerinin karşılaştırılması(Ege Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2016) Ergin, Ecem; Eden, EceBu in vivo çalışmanın amacı, trikalsiyum fosfat (TCP) ve sodyum florür içeren flor verniğinin (Clinpro White vernik), kendiliğinden birleşen P 11-4 peptitlerinin (CurodontTM Repair) ve bunların kombine uygulamalarının beyaz mine lezyonları üzerindeki remineralizasyon etkilerini değerlendirmektir. Çalışmaya yaşları 10-18 (13,91±2,92) arasında değişen ve dişlerinde beyaz mine lezyonu bulunan 48 kişi dahil edilmiştir. Bireyler her grupta 12 kişi olacak şekilde kontrol grubu, trikalsiyum fosfat (TCP) ve sodyum florür içeren flor verniği (Clinpro White vernik) grubu, kendiliğinden birleşen P 11-4 peptitleri (CurodontTM Repair) grubu ve bunların kombine uygulamaları olmak üzere 4 farklı uygulama grubuna ayrılmıştır. Başlangıçta diyet karyojenitesi, DMFS indeksi, plak indeksi, diş eti kanama indeksi, tükürük akış hızı, tükürükte bulunan S. mutans ve laktobasil sayısı değerlendirilerek bireylerin çürük risk profilleri çıkartılmıştır. Başlangıçta beyaz mine lezyonlarının aktiflik ve derinlik düzeyleri sırasıyla Nyvad çürük diagnoz skalası ve ICDAS II kullanılarak değerlendirilmiştir. Beyaz mine lezyonlarının işlem yapılmadan önce başlangıç demineralizasyon değerleri lazer floresans prensibinin kullanıldığı DIAGNOdent ve kantitatif ışık floresans (QLF, InspektorTM Pro) cihazı ile sayısal olarak belirlenmiştir. Bu lezyonların iyileşme sürecinde estetik iyileşme de hedeflendiği için spektrofotometre (Vita EasyShade) ile başlangıç renk ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Bütün gruplarda bulunan bireylere ağız diş sağlığı eğitimi verilmiş ve 1450 ppm sodyum florür bulunan diş macunu verilerek, günde iki kere dişlerini fırçalaması sağlanmıştır. 6 hafta, 3 ve 6 ay kontrol seanslarında renk (L ve ΔE) ve remineralizasyon verileri (ΔF, ΔQ ve lezyon alanı) elde edilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Hastaların çürük risk profillerini belirleyen kriterler ve DIAGNOdent verileri açısından gruplar arası istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Tükürükte bulunan S. mutans ve plak indeksi skoru bütün gruplarda 6. ayda anlamlı düzeyde azalma göstermiştir. Remineralizasyon sonrası grup içi değerlendirmede; ΔF değerindeki artma sadece Clinpro White vernik grubunda 6. ayda, ΔQ değerindeki artma Clinpro White vernik grubunda 6. ayda, CurodontTM Repair ve Clinpro White vernik ile kombine olduğu grupta 3. ayda, lezyon alanındaki azalma ise Clinpro White vernik grubunda 6. ayda, CurodontTM Repair grubunda 3. ayda ve kombine uygulama yapılan grupta 3. ve 6. ayda istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,05). Gruplar arası karşılaştırma yapıldığında ΔF, ΔQ ve lezyon alanı değerleri sadece Clinpro White vernik grubunda diğer gruplara göre 6. ayda istatistiksel olarak farklı bulunmuştur (p<0,05). L değeri bütün gruplarda 6. ayda istatistiksel olarak azalırken ΔE değerinde sadece kontrol grubunda istatistiksel olarak farklılık 3. ay ile 6. ay arasında saptanmıştır. Sonuç olarak, trikalsiyum fosfat (TCP) ve sodyum florür içeren flor verniği (Clinpro White vernik) 6. ayda, kendiliğinden birleşen P 11-4 peptitlerinin (CurodontTM Repair) ve bunların kombine kullanımı sonrasında 3 aylık kısa dönemde remineralizasyon olumlu yönde etkilenmiştir.Öğe Effect of Short-term Probiotic Yogurt Consumption on Caries Risk Factors in Infants(2019) Eden, Ece; Ak, Aslı Topaloğlu; Özgenç, Funda; Aksu, Güzide; Ergin, EcemAim: We aimed to evaluate the effect of short-term probiotic yogurt consumption on pH, buffering capacity, and Streptococcus Mutans, Lactobacilli and secretory immunoglobulin A (sIgA) levels in saliva of 6-8 months old healthy infants. Materials and Methods: Twenty healthy infants and their mothers were enrolled in the study. They were randomly allocated into two groups as study and control. In the study group, probiotic yogurt (Bifidobacterium Longum BB536, Bifidobacterium Bifidum Bb12, Lactobacillus Rhamnosus HN001) was given to infants for 3 weeks whereas, in the control group, home-made yogurt was consumed. A dental saliva pH-Indicator strip (GC, Japan) was used for salivary pH measurements. Buffering capacity was determined using CRT buffer (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein). The counts of salivary mutans streptococci and lactobacilli were evaluated using CRT bacteria (Ivoclar Vivadent,Liechtenstein). ELISA was used for sIgA. Scores at baseline and three weeks after were statistically evaluated by Wilcoxon test using the IBM SPSS 20.0 program. Results: Salivary pH, IgA, S. mutans and lactobacilli values showed no significant change after 3 weeks of probiotic yogurt consumption, however there was a statistically significant increase in the buffering capacity of saliva (p=0.04). Conclusion: Short-term probiotic yogurt intervention in infants during the early stages of life might have benefits for oral health. Further studies with both short- and long-term use of probiotics must be implemented in infants to confirm the results and see the effects on other caries risk factors.Öğe Effect of Short-term Probiotic Yogurt Consumption on Caries Risk Factors in Infants(Galenos Yayincilik, 2019) Eden, Ece; Ak, Asli Topaloglu; Ozgenc, Funda; Aksu, Guzide; Ergin, EcemAim: We aimed to evaluate the effect of short-term probiotic yogurt consumption on pH, buffering capacity, and Streptococcus Mutans, Lactobacilli and secretory immunoglobulin A (sIgA) levels in saliva of 6-8 months old healthy infants. Materials and Methods: Twenty healthy infants and their mothers were enrolled in the study. They were randomly allocated into two groups as study and control. In the study group, probiotic yogurt (Bifidobacterium Longum BB536, Bifidobacterium Bifidum Bb12, Lactobacillus Rhamnosus HN001) was given to infants for 3 weeks whereas, in the control group, home-made yogurt was consumed. A dental saliva pH-Indicator strip (GC, Japan) was used for salivary pH measurements. Buffering capacity was determined using CRT buffer (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein). The counts of salivary mutans streptococci and lactobacilli were evaluated using CRT bacteria (Ivoclar Vivadent, Liechtenstein). ELISA was used for sIgA. Scores at baseline and three weeks after were statistically evaluated by Wilcoxon test using the IBM SPSS 20.0 program. Results: Salivary pH, IgA, S. mutans and lactobacilli values showed no significant change after 3 weeks of probiotic yogurt consumption, however there was a statistically significant increase in the buffering capacity of saliva (p= 0.04). Conclusion: Short-term probiotic yogurt intervention in infants during the early stages of life might have benefits for oral health. Further studies with both short- and long-term use of probiotics must be implemented in infants to confirm the results and see the effects on other caries risk factors.