Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Deri, Esin" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 3 / 3
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Selection of Suitable Sites for Small Ruminant Production Using Remote Sensing and the Geographic Information System
    (Ankara Univ, Fac Agr, 2017) Deri, Esin; Unal, Halil Baki
    The aim of this study was to determine the most suitable areas for small ruminant production in the Karaburun area in Izmir province, Turkey. To this purpose, an inquiry model was first developed using remote sensing and a geographic information system. In developing the model, legal and technical factors were taken into consideration, and eight evaluation criteria (distance from settled areas, distance from lakes or similar water sources, distance from protected water catchment basins, distance from wind energy generators, distance from irrigation and drainage canals, slope, aspect-direction of slope-and land use class) and three evaluation classes in relation to these criteria (suitable, conditionally suitable and unsuitable) were planned. Later, the model was used to test the suitability of the study area in general and five sample farms in that area for suitability. According to all of the criteria of evaluation, 3.54% of the 42,707.15 ha study area was found to be suitable for small ruminant production, 2.78% was conditionally suitable, and 93.60% was unsuitable. As for the five sample farms in the study area, none of them was found to be suitable according to all of the evaluation criteria. In addition, suggestions were made for the functionality and effectiveness in use of the geography information inquiry models used in the choice of places for small ruminant production.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Süt sığırcılığı işletmelerinde sera gazı emisyonunun azaltılmasında en uygun gübre yönetim sisteminin belirlenmesi
    (Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022) Deri, Esin; Ünal, Halil Baki
    Süt sığırı işletmelerinde kapasite artışına bağlı olarak gübre miktarlarında da artışlar meydana gelmekte ve buna bağlı olarak çevre kirliliğinin boyutu da artmaktadır. Bu nedenle gübre gibi hayvansal atıkların çevresel açıdan kabul edilebilir bertaraf yöntemlerinin kullanılması oldukça önem kazanmıştır. Farklı gübre yönetim sistemleri ve sera gazı emisyonlarını azaltma stratejileri arasından en uygun olanının seçimi ise ekonomik olma, çevresel etkileri azaltma ve işletme sahipleri tarafından benimsenebilme gibi birçok kriteri içermektedir. Süt sığırcılığında çevreci ve sürdürülebilir bir gübre yönetimi için gübre kaynaklı sera gazı emisyonuna ilişkin tutum ve uygulamaların belirlenmesi, işletme sahipleri tarafından benimsenebilir en uygun emisyon azaltma stratejilerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, araştırma alanında süt sığırcılığı işletmelerindeki mevcut gübre yönetim aşamalarını (toplama, depolama ve değerlendirme) sera gazı emisyonuna etkileri yönünden değerlendirmek, işletmeler tarafından benimsenebilecek emisyon azaltıcı gübre yönetim altyapı ve uygulamalarına ilişkin stratejiler geliştirmek ve böylece sosyal, çevresel ve ekonomik anlamda sürdürülebilir bir gübre yönetimini ortaya koymaktır. Bu amaçla, ilk olarak Küçük Menderes Havzası’nda yer alan İzmir’in Tire ve Ödemiş ilçelerinde faaliyet gösteren ve kapasitesi 50 Büyükbaş Hayvan Birimi (BBHB)’nden az olmayan 143 adet örnek süt sığırcılığı işletmesinde gübre yönetim altyapı ve uygulamaları belirlenmiştir. Sonra, örnek işletmelerin genelinde (%77.6) gübre sıyırıcı sistemi ve depolama yapısının bulunmadığı, yani modern gübre yönetimine sahip olmadığı tespit edilmiştir. Daha sonra, örnek işletmelerde gübre yönetiminden kaynaklı metan (CH4) gazı emisyonları IPCC’nin ikinci yaklaşımına göre tahminlenmiştir. Ödemiş ilçesindeki işletmeler için tahminlenen toplam metan gazı emisyonu (21.18 kg CH4. yıl-1), Tire ilçesine (6.62 kg CH4. yıl-1) göre daha yüksek çıkmıştır. Bu durum, Ödemiş ilçesindeki işletmelerde hayvan sayısının (166 107 Baş) Tire ilçesindekine (109 692 Baş) göre daha fazla ve aynı zamanda Ödemiş’teki modern gübre yönetimine sahip işletme oranının (%15.6) Tire’deki işletme oranına (%27.8) göre daha düşük olmasından kaynaklanmıştır. Son olarak, örnek işletmelerin gübreden kaynaklanan sera gazı emisyonuna ilişkin tutumlarını belirlemek için bir tutum ölçeği geliştirilmiştir. Bu ölçek kullanılarak faktör ve kümeleme analizleri yapılmıştır. Bu analizlere göre örnek işletmeler; “Çevreciler”, “Yenilikçiler” ve “Çevreye ve Yeniliklere Düşük Duyarlılar” olarak üç gruba ayrılmıştır. Ayrıca, Analitik Hiyerarşi Süreci (AHP) yöntemi kullanılarak örnek işletme sahiplerinin bulamaç formdaki gübrenin değerlendirilmesine yönelik tercihleri belirlenmiştir. Bu tercihler, sırasıyla; gübrenin biyogaz olarak, kompostlanarak ve seperasyon ile katı ve sıvı gübre formlarına ayrılarak değerlendirilmesidir. Bununla birlikte, örnek işletmelerde her bir gübre yönetim aşaması için uygulanabilecek sera gazı emisyon azaltıcı stratejiler tanımlanmıştır. Sürdürülebilirliğin sosyal, ekonomik ve çevresel boyutların her biri için hedef işletme grupları belirlenmiştir. Bu hedef gruplar için, tanımlanan modern gübre yönetim stratejilerinin sürdürülebilir biçimde uygulanmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
  • Yükleniyor...
    Küçük Resim
    Öğe
    Uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi kullanılarak küçükbaş hayvancılık işletmeleri için uygun yer seçimi
    (Ege Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 2015) Deri, Esin; Ünal, Halil Baki
    Bu araştırmada, İzmir ili Karaburun yöresinde küçükbaş hayvancılık işletmeleri için en uygun alanların belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, ilk olarak uzaktan algılama ve coğrafi bilgi sistemi kullanılarak bir sorgu modeli geliştirilmiştir. Modelin geliştirilmesinde, küçükbaş hayvancılık işletmeleri için uygun yer seçimine ilişkin yasal ve teknik esaslar dikkate alınarak, sekiz farklı değerlendirme ölçütü (yerleşim yerlerine uzaklık, göl ve benzeri su kaynaklarına uzaklık, su havzaları koruma alanlarına uzaklık, rüzgar enerji santrallerine uzaklık, sulama ve drenaj kanallarına uzaklık, eğim, bakı ve arazi kullanım sınıfı) ve bu ölçütlere ilişkin "uygun", "koşullu uygun" ve "uygun değil" şeklinde üç farklı değerlendirme sınıfı öngörülmüştür. Sonra, geliştirilen modelle araştırma alanındaki örnek işletmelerin yerlerinin uygunluğu sorgulanmıştır. Yapılan sorgulamada, araştırma alanı arazı varlığı (42 707.15 ha) içerisinde oransal olarak, küçükbaş hayvancılığın yapılmasına "uygun" alanların % 3.54, "koşullu uygun" alanların %2.78 ve "uygun olmayan" alanların ise % 93.60 olduğu, ayrıca seçilen örnek işletmelerin yerlerinin ise hiçbirinin uygun olmadığı belirlenmiştir. Bu sonuçlar, araştırma alanındaki arazilerin genelinin özellikle bakı ve arazi kullanım sınıfı bakımından küçükbaş hayvancılık için uygun olmadığını göstermiştir. Ayrıca araştırmada, hayvancılık işletmesi yerlerinin seçiminde geliştirilen sorgu modelinin işlevselliğinin ve kullanım etkinliğinin arttırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim