Yazar "Bodur, Ali" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Gediz Nehri çevresinde hasata yakın sebze ve meyvelerin mikro element ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 1999) Bodur, Ali; Seçer, MüzeyyenÖZET GEDİZ NEHRİ ÇEVRESİNDE HAŞATA YAKIN SEBZE VE MEYVELERİN MİKRO ELEMENT VE AĞIR METAL İÇERİKLERİNİN BELİRLENMESİ BODUR, Ali Yüksek Lisans Tezi, Toprak Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Müzeyyen SEÇER Eylül 1999, 105 sayfa Ege bölgesi tarım potansiyelinin büyük bir kısmını oluşturan Gediz havzasını sulayan Gediz nehri, doğduğu yer olan Murat dağından denize döküldüğü Foça'nın güneyine kadar endüstriyel ve evsel atıklar ile kirlenmektedir. Bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz nehrinin böylesine bilinçsizce kirletilmesi tarım arazilerini kullanılmaz hale getirmekle kalmayıp buralarda yetiştirilen ve tükettiğimiz sebze ve meyveler ile sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu çalışmada; Gediz nehrinden sulanan bahçelerden; Gediz'in doğduğu (Çukurören köyü) yerden denize döküldüğü (Menemen-Maltepe) yere kadar olan 12 ayrı bölgeden sebze (domates, biber, fasulye, semizotu, börülce), meyve (elma, erik, şeftali, ceviz, karpuz, bağ, kiraz, nar) ve bunlara ait yaprak örnekleri alınmış ve mikro element (Fe, Mn, Zn, Cu, B), ağır metal (Co, Ni, Cr, Pb, Cd) miktarları araştırılmış, kirlilik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Sebze, meyve ve yaprak örneklerinde belirlenen tüm parametreler farklı kaynaklardan alınan standart veriler ile karşılaştınlmıştır. Örneklemenin yapıldığı bütün bölgelerde sebze, meyve ve yapraklar genelinde doğal ya da endüstriyel atıklardan kaynaklanan bazı mikro element ve ağır metal kirlilikleri saptanmıştır. Anahtar kelimeler: Gediz Nehri, Sebze, Meyve, Yapraklar, Mikro Elementler, Bazı Ağır Metaller, KirlilikÖğe Gediz nehri çevresinde hasata yakın sebze ve meyvelerin mikro element ve ağır metal içeriklerinin belirlenmesi(Ege Üniversitesi, 2000) Bodur, Ali; Seçer, MüzeyyenEge bölgesi tarım potansiyelinin büyük bir kısmını oluşturan Gediz havzasını sulayan Gediz nehri, doğduğu yer olan Murat dağından denize döküldüğü Foça'nın güneyine kadar endüstriyel ve evsel atıklar ile kirlenmektedir. Bölgenin en önemli nehirlerinden biri olan Gediz nehrinin böylesine bilinçsizce kirletilmesi tarım arazilerini kullanılmaz hale getirmekle kalmayıp buralarda yetiştirilen ve tükettiğimiz sebze ve meyveler ile sağlığımızı tehdit etmektedir. Bu çalışmada; Gediz nehrinden sulanan bahçelerden; Gediz'in doğduğu (Çukurören köyü) yerden denize döküldüğü (Menemen-Maltepe) yere kadar olan 12 ayrı bölgeden sebze (domates, biber, fasülye, semizotu, börülce), meyve (elma, erik, şeftali, ceviz, karpuz, bağ, kiraz, nar) ve bunlara ait yaprak örnekleri alınmış ve mikro element (Fe, Mn, Zn, Cu, B), ağır metal (Co, Ni, Cr, Pb, Cd) miktarları araştırılmış, kirlilik durumları belirlenmeye çalışılmıştır. Sebze, meyve ve yaprak örneklerinde belirlenen tüm parametreler farklı kaynaklardan alınan standart veriler ile karşılaştırılmıştır. Örneklemenin yapıldığı bütün bölgelerde sebze, meyve ve yapraklar genelinde doğal ya da endüstriyel atıklardan kaynaklanan bazı mikro element ve ağır metal kirlilikleri saptanmıştır.