Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Ayata, Celal" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 2 / 2
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    Bazı baharat çeşitleri ile etken maddelerin aflatoksin üreten küflerin gelişim ve toksin üretimleri üzerine etkilerinin araştırılması
    (Ege Üniversitesi, 1993) Ayata, Celal; Ekmekçi, Sanver
    ABSTRACT Bu çalışmada, 7 toz baharat ve sarmısak ile 4 baharat etken maddesinin çeşitli konsantrasyonlarının aflatoksin üreten Aspergillus parasiticus NRRL 2999 ve A. flavus TEM suşlarının üremesi, misel gelişimi ve aflatoksin üretimleri özerine etkileri incelenmiştir. Toz baharatlardan karanfil tüm konsantrasyonlarda fungi si dal etki yapmış olup, bu etki karanfil > tarçın > sarmısak > kekik şeklinde olmuş tur. Baharat etken maddelerinden mentolün 600 ug/ml, timolün 200 ug/ml ve anetolün 400 ug/ml1 lik konsantrasyonları her iki susta da fungi cidal etki yaparak misel gelişimini ve aflatoksin oluşumunu % 100 inhibe etmişlerdir. Plperinin 10.000 ug/ml1 lik konsantrasyonu A. para siticus NRRL 2999'un misel gelişimini % 53.1, aflatoksin oluşumunu % 99.88 inhibe ederken, A. flavus TEN susunun ise misel gelişimini % 65.6 aflatoksin oluşumunu da % 97.6 oranında inhibe etmiştir. ABSTRACT In this study, 7 commercial powdered spices, garlic and several concentrations of 4 active components were investigated to find aut their effects on growth of A. parasiticus NRRL 2999 and A. flavus TEM strains, their mycelial growth and production of aflatoxin. At all concentrations cloves inhibited the fungal growth and the sequence of effectiveness was in the order of clove > cinnamon > garlic > thyme. Of the 4 active compenents tested, DL menthol at a concentration of 600 ug/ml, thymol at a concentration of 200 ug/ml, anethole at a concentration of 400 ug/ml showed fungisidal effect on each aflatoxi- genic strains and completely inhibited mycelial growth and aflatoxin production. Piperine at a concentration of 10.000 ug/ml inhibited aflatoxin production of A. parasiticus NRRL 2999 at a percent of 99.88 and of A. flavus TEM at a percent of 97.6. The save concentra tion of piperine inhibited mycelial growth of A. parasiticus NRRL 2999 at a percent of 53.1 and of A. flavus TEM at a percent of 65.6
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    İzmir ilinin çeşitli semtlerinde ev içi ve ev dışı havasının mevsimsel fungal florası
    (Ege Üniversitesi, 1990) Ayata, Celal; Ekmekçi, Sanver
    -39- 6. ÖZET Bu araştırmada., İzmir ilinin çeşitli semtlerinde, mevsimlere göre, ev içi ve ev dışı atmosferinin fungal florası ile karşılaştırılması ve rastlanılan Penicilli- ua ile Aspergillus türlerinin saptanması amaçlanmıştır. Ev dışında en çok Clado

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim