Yazar "Ateş, Hasan" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Baharat işleme tesislerinde risk değerlendirme metotlarının karşılaştırılması ve iş güvenliği açısından değerlendirilmesi(Ege Üniversitesi, 2024) Ateş, Hasan; Kemahlıoğlu, Ömer KemalBaharat işleme fabrikalarında, ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması gibi süreçlerde iş güvenliği oldukça kritik bir öneme sahiptir. Yapılan araştırmada, bir baharat işleme tesisi içerisinde bulunan 15 farklı bölümde mevcut tehlikeler tespit edilmiş ve bu tehlikelerin yaratmış olduğu toplam 565 adet potansiyel risk belirlenmiştir. L-Tipi Matris (5x5) ve Fine-Kinney risk değerlendirme yöntemleri kullanılarak tüm risklerin değerleri hesaplanmış ve elde edilen sonuçlara göre risk durumları karşılaştırılarak analiz edilmiştir. L-Tipi Matris risk değerlendirme yönteminde 565 adet riskin, "Kabul Edilemez", "Önemli Risk" ve "Kabul Edilebilir Risk" olarak sırası ile 246 (%44), 288 (%51) ve 31 (%5) adet olduğu saptanmıştır. Fine-Kinney risk değerlendirme yönteminde ise 565 adet riskin, "Çok Yüksek Risk", "Yüksek Risk", "Önemli Risk" , "Olası Risk" ve "Kabul Edilebilir Risk" olarak sırası ile 259 (%46), 191 (%34), 86 (%15), 29 (%5) ve 0 adet olduğu belirlenmiştir. Düzenleyici ve önleyici faaliyetlerden sonra ise "Kabul Edilemez", "Çok Yüksek Risk", "Yüksek Risk" şeklinde olan riskler durumları ise tamamen giderilmiştir. İki yönteme göre saptanan 565 tehlike içerisinden en fazla sayıda görülen tehlikeye bakıldığında ise "Kişisel Koruyucu Donanımın Kullanılmaması" durumu 21 adet olacak şekilde ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca, araştırmada kullanılan iki farklı risk değerlendirme yöntemi detaylı bir şekilde incelenerek Fine-Kinney risk değerlendirme yöntemin daha uygun olduğu saptanmıştır