Arşiv logosu
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
Arşiv logosu
  • Koleksiyonlar
  • Sistem İçeriği
  • Analiz
  • Talep/Soru
  • Türkçe
  • English
  • Giriş
    Yeni kullanıcı mısınız? Kayıt için tıklayın. Şifrenizi mi unuttunuz?
  1. Ana Sayfa
  2. Yazara Göre Listele

Yazar "Aktas, Merve" seçeneğine göre listele

Listeleniyor 1 - 1 / 1
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
  • Küçük Resim Yok
    Öğe
    The Influence of Hazelnut Skin Addition on Quality Properties and Antioxidant Activity of Functional Yogurt
    (Mdpi, 2021) Dinkci, Nayil; Aktas, Merve; Akdeniz, Vildan; Sirbu, Alexandrina
    There is an increasing interest in applying fruit-processing wastes as functional food ingredients. Hazelnut skin, an interesting and innovative ingredient has recently been evaluated as one of the richest edible sources of polyphenolic compounds. This study aimed to evaluate the use of hazelnut skin as a functional additive in yogurt and to determine the effect of various percentages (2%, 3%, and 4%) of hazelnut skin on the physicochemical, microbiological, rheological, biochemical, and sensorial properties of yogurt. The results showed that the addition of hazelnut skin significantly increased total solids from 16.5% to 17.7% and fat content from 3.45% to 4.60% and decreased titratable acidity by up to 36%. The enrichment with hazelnut skin also improved the viability of yogurt bacteria, water holding capacity (WHC), and antioxidant activity of yogurts. Better results for WHC and antioxidant values were found in yogurt enriched with 4% hazelnut skin. Total phenolic content and Fe2+ chelating activity of yogurts increased with the increasing hazelnut skin ratio. However, yogurts with hazelnut skin had low instrumental texture parameters and apparent viscosity values. On the other hand, acceptable sensorial properties similar to control yogurts increase the consumption potential of yogurts enriched with hazelnut skin.

| Ege Üniversitesi | Kütüphane | Açık Erişim Politikası | Rehber | OAI-PMH |

Bu site Creative Commons Alıntı-Gayri Ticari-Türetilemez 4.0 Uluslararası Lisansı ile korunmaktadır.


Ege Üniversitesi Rektörlüğü Gençlik Caddesi No : 12 35040 Bornova - İZMİR, TÜRKİYE
İçerikte herhangi bir hata görürseniz lütfen bize bildirin

DSpace 7.6.1, Powered by İdeal DSpace

DSpace yazılımı telif hakkı © 2002-2025 LYRASIS

  • Çerez Ayarları
  • Gizlilik Politikası
  • Son Kullanıcı Sözleşmesi
  • Geri Bildirim