Yazar "Özbilgin, Hüseyin" seçeneğine göre listele
Listeleniyor 1 - 6 / 6
Sayfa Başına Sonuç
Sıralama seçenekleri
Öğe Balıkların grup ve bireysel yüzme kapasiteleri üzerine denemeler(Ege Üniversitesi, 2007) Başaran, Fatih; Doğanyılmaz Özbilgin, Yeliz; Özbilgin, HüseyinBu projede doğadan toplanmış isparoz (Diplodus annularis) ve barbun (Mullus barbatus) balığı ile kültürü yapılan levrek (Dicentrarchus labrax) balıklarının, Kritik Yüzme Hızları (KYH) ve bu hızların grup ya da bireysel performansa göre değişimleri araştırılmıştır. Ayrıca çalışmada elde edilen isparoz ve barbun balıklarına ait KYH değerleri benzer boy ve su sıcaklıklarında yapılmış daha önceki sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Denemeye alınan isparoz (n=9), levrek (n=26) ve barbun (n=5) balıklarında belirtilen grup büyüklüklerinde laboratuar ortamında Kritik Yüzme Hızı protokolü kullanarak yapılan bireysel ve grup yüzme testlerinde istatistiksel olarak belirgin bir performans farkı tespit edilmemiştir. 21 {486}C de yapılan denemelerde bireysel yüzen isparozların ortalama nispi KYH değeri 5,04 (sh. 0,05) boy/sn iken bu değer aynı balıklar dokuzlu grup halinde yüzerken 5,13 (sh. 0,06) boy/sn olarak ölçülmüştür. 14 {486}C de bireysel yüzen levreklerin ortalama nispi KYH 3,16 (sh. 0,09) boy/sn iken, bu değerler 9, 18 ve 26?lı gruplar halinde yüzen levreklerde sırasıyla 3,35 (sh. 0,07), 3,66 (sh. 0,09) ve 3,11 (sh. 0,04) boy/sn olarak tespit edilmiştir. Benzer şekilde barbun denemelerinde de 14 {486}C de yapılan testlerde bireysel yüzen balıkların ortalama nispi KYH değeri 4,40 (sh. 0,26) boy/sn iken bu değer aynı balıklar beşli grup halinde yüzerken 4,56 (sh. 0,31) boy/sn olarak ölçülmüştür. Bu benzerliklere rağmen, son karara varılmadan önce aynı karşılaştırmaların birde sabit su akış hızlarında dayanım testleri kullanarak tekrarlanmasının yararlı olacağı düşünülmektedir.;Critical swimming speed, group swimming, individual swimmimg, sea bass, annular sea bream, red mullet.;Kritik yüzme hızı, grup yüzme, bireysel yüzme, levrek, isparoz, barbun.Öğe Balıkların yüzme kapasiteleri üzerine denemeler(Ege Üniversitesi, 2005) Doğanyılmaz Özbilgin, Yeliz; Başaran, Fatih; Özbilgin, Hüseyin; Ünsal, Sumru[Abstract Not Available]Öğe Barbun (Mullus barbatus), isparoz (Diplodus annularis), çipura (Sparus aurata) ve mercan (Pagellus erythrinus) balıklarının maksimum gönüllü yüzme ve beyaz kas kasılım hızlarının ölçülmesi(Ege Üniversitesi, 2005) Başaran, Fatih; Doğanyılmaz Özbilgin, Yeliz; Özbilgin, Hüseyin; Pehlivan, MuratBarbun, Isparoz, Çipura, Mercan, Levrek, Kritik yüzme hızı, Maksimum hız, Kas kasılımı, Sıcaklık, Boy.;Red mullet, Annular sea bream, Sea bream, Common pandora, Sea bass, Critical swimming speed, Maximum speed, Muscle contraction, Temperature, Length.;Yüzme performansı, birçok balık türü için hayatta kalmayı belirleyici temel karakter olarak düşünülmektedir. Bununla birlikte, yaygın ticari balıkçılık ve farklı stokların sürdürülebilirliğine yönelik ilgiye rağmen, balıkların hareket performansları ve ekolojileri arasındaki ilişki pek bilinmemektedir. Türkiye sularında yaşayan balıkların yüzme kapasiteleri konusundaki çalışmalar henüz başlangıç aşamasında olmakla birlikte, gerek av araçlarının etki alanındaki bireylerin davranışları, gerekse kültür ortamından doğaya kaçan ya da kasıtlı olarak serbest bırakılan bireylerin davranışlarını tahmin edebilmek açısından önemli bir potansiyele sahiptir. Bu proje kapsamında, yüzme performansı deneyleri Ocak (2004) Kasım (2005) ayları arasında, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi (Urlaİskele) Balık Davranışları Laboratuvarı?nda, üç ayrı metodoloji kullanılarak yürütülmüştür. Birinci bölümde, kültür çipuralarının (Sparus aurata) maksimum gönüllü yüzme hızları araştırılmıştır. İkinci bölümde, Ege Denizi dip trol ağı kompozisyonunda sıklıkla rastlanan ve ticari öneme sahip olan barbun (Mullus barbatus), ısparoz (Diplodus annularis), mercan (Pagellus erythrinus) ve çipura balıklarının ve kültür ortamında üretilmiş çipura balıklarının yüzme kapasitelerinin standart bir ölçümü olan Kritik Yüzme Hızı (KYH) değerleri, boy ve su sıcaklığı etkisini inceleyebilmek amacıyla ölçülmüştür. Üçüncü bölümde ise, barbun, ısparoz, çipura ve kültür levreğinin (Dicentrarhus labrax) maksimum yüzme hızları, kas kasılımı deneyleri ile hesaplanmıştır. Kültür çipuralarının 20,4 oC?de yapılan en yüksek gönüllü yüzme hızı kayıtları, 15 cm tam boydaki bireylerin kısa süreler için saatte yaklaşık 5 millik bir hıza ulaşabileceklerini göstermiştir. KYH denemelerinde 13, 17 ve 25 oC?lerde, artan su sıcaklığının ve balık boyunun yüzme kapasitesini artırdığı ve 17 oC?de 18 cm?den büyük doğal çipuraların ortalama KYH?nın (0,86±0,01 m/sn), kültür ortamında üretilmiş olanlarınkine göre (0,79±0,01 m/sn) belirgin derecede daha yüksek olduğu (P=0.000) bulunmuştur. Kas kasılımı denemelerinde, 16,9 cm ortalama boydaki barbunun 26 {486}C su sıcaklığında en yüksek yüzme hızının 3,14 m/sn ya da 18,6 boy/sn olduğu bulunmuştur. Ortalama 11,5 cm boydaki ısparoz, 21,4 cm boydaki çipura ve 16,2 cm boydaki levrek balığının 20 {486}C su sıcaklığında tahmin edilen en yüksek yüzme hızları sırasıyla; 16,7, 15,9 ve 17,6 boy/sn olarak hesaplanmış ve maksimum yüzme hızının da, sıcaklıktaki düşüşle azaldığı tespit edilmiştir.Öğe Dip trol ağlarında balık davranışları(2002) Özbilgin, Hüseyin; Kınacıgil, H.Tuncay; İlkyaz, T. AkınTrolün yalnızca çekildiği suyun hacmini örnekleyen basit bir mekanik süzgeç olmadığı artık yaygın olarak bilinmektedir. Balıklar, irilik ve türlerine özgü davranışlarıyla ağın çeşitli parçalarının sunduğu uyarılara tepki gösterirler. Bu uyarıları değiştirerek, hem balıkçılar hem de bilim adamları ağların etkinliklerini ve seçiciliklerini değiştirebilirler. Bu makale, sürütme avcılığıyla ilişkili olan balık davranışlarının daha iyi anlaşılabilmesi amacıyla kullanılan sualtı gözlem tekniklerinin gelişimini özetlemekte ve trol ağlarının etki alanı içindeki genel balık davranışlarını tanımlamaktadır.Öğe The effect of lordosis severity on juvenile sea bass (Dicentrarchus labrax L., 1758) swimming performance(2009) Başaran, Fatif; Özbilgin, Hüseyin; Özbilgin, Yeliz Doğanyılmaz; Paruğ, Şükrü Şenol; Özden, OsmanLordosis şiddeti ile levrek juvenillerinin yüzme performansı arasındaki ilişki araştırılmıştır. 14 ± 1 °C su sıcaklığındaki kritik yüzme hızını (Ucrit) belirlemek için, 1,44 g ile 3,44 g (ortalamaTA ± SS: 2,41 ± 0,49 g) arası ağırlıklarda ve 5,4 cm ile 6,5 cm (ortalamaTB ± SS: 6,03 ± 0,39 cm) arası boylarda, 110 – 130 günlük 149 deney hayvanı kullanılmıştır. Normal, sağlıklı balıklarda omurga açısı, 180° olarak ölçülmüştür. Anormal balıklardaki lordosis şiddeti, bu değerde bir düşüş göstermektedir. Bu çalışmada kullanılan deney hayvanlarının omurga açıları (?º), 115º ile 180º ve kritik yüzme hızı değerleri, 32,67 cm s-1 ile 44,73 cm s-1 arasında değişiklik göstermiştir. Lordosis şiddetinin artışıyla (azalan omurga açısı), Ucrit değerinde önemli bir düşüş olduğu belirlenmiştir. Sonuçlar, bu türdeki yüzme performansının, omurga açılarından etkilendiğini göstermiştir ve bu bilgi, ticari kuluçkahanelerde ayırma yöntemlerinin geliştirilmesi potansiyeline sahiptir.Öğe Effect of teperature change on maximum swimming speed of whiting Merlangius merlangus (Linnaeus, 1758)(2002) Özbilgin, HüseyinDeniz suyu sıcaklığındaki mevsimsel değişiklikler, balıkların yüzme performanslarını etkilemektedir. Bu çalışmada su sıcaklığında 7¡C ile 12¡C arasındaki 5¡C lik farkın, Kuzey Denizi dip trolü avcılıığında en yaygın yakalanan türlerden biri olan, Merlangius merlangus'un maksimum yüzme performansına belirgin bir etkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Bu mevsimsel değişimin yüzme performansına etkisi iki deneyle gösterilmistir. 7¡C den 12¡C ye kadar olan sıcaklık artışı, yanal kasların, bir elektirik palsıyla uyarıldığında, minimum kasılma sürelerinin 45.8ms den 33.9ms ye kadar düşmesine sebep olduğu görülmüştür. Bu değerler balığın maksimum kuyruk çırpma frekansının 7¡C de 10.9Hz iken 12¡C de 14.7Hz'e yükseldiği sonucunu vermektedir. İkinci gurup deneylerde, balığın bu sıcaklıklarda sesle ürkütmelere verdiği kaçma tepkisi incelenmiş, ve 7¡C deki Mauthner Kaçma Reflexlerinin 12¡C dekinden önemli derecede daha yavaş olduğu bulunmustur. Sesin verilmesi ile kaçma başlangıcı arasındaki ortalama sürenin 12¡C de (27.6) 7¡C dekinden (34.8) önemli derecede daha kısa olduğu bulunmuştur (t test, P< 0.001). Balıkların ilk kuyruk çırpımının birinci aşamasını tamamlamak için geçen ortalama zamanın 12¡C de (45.6ms) 7¡C dekinden (57.7ms) önemli derecede daha hızlı olduğu bulunmuştur (t test, P< 0.001). Benzer şekilde ikinci aşama içinde yine 12¡C deki ortalama zamanın (119.9ms) 7¡C dekinden (154.3ms) önemli derecede daha hızlı olduğu bulunmuştur (t test, P< 0.05). 10¡C lik bir sıcaklık artışının sebep olduğu genel fizyolojik etki balığın maximum yüzme hızını hemen hemen iki kat arttırmıştır (Q10¡C =1.81). Bu deneylerin sonuçları Kuzey Denizi mezgit balığının düşük su sıcaklığı sebebiyle kış sonu ve ilkbahardaki en yüksek yüzme hızının yaz sonu ve sonbahara nispeten daha düşük olduğunu göstermiştir.