Ulaş BaysanMehmet KoçFigen Kaymak-ertekin2019-10-262019-10-2620172148-127Xhttps://app.trdizin.gov.tr/makale/TWpjME1USTVPUT09https://hdl.handle.net/11454/11405Dünya genelinde insanlarda sağlıklı tüketim farkındalığının oluşmasıyla zeytinyağı talebinde artış görülmekte ve gün geçtikçe de bu talebin artacağı beklenmektedir. Zeytinyağı talebindeki artış sonucunda zeytinyağı üretimi sonrası ortaya çıkan pirinanın miktarının da artacağı öngörülmektedir. Zeytinyağı işleme tekniğindeki farklılıklar, oluşan atıkların da farklı özelliklerde ve miktarlarda ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 3-fazlı sistemden karasu ve %35-40 nem içeriğine sahip pirina olarak iki farklı atık oluşurken, 2-fazlı sistemden atık olarak sadece %60-70 nem içeriğine sahip pirina elde edilmektedir. 3-fazlı sistemlerde oluşan atık suyun miktarı ve kirlilik özellikleri 2-fazlı ekstraksiyon sistemlerine göre oldukça yüksektir. Çevre açısından oldukça zararlı olan ve genellikle herhangi bir işlem yapılmaksızın doğaya verilen karasuyu da bünyesinde barındıran 2-fazlı pirinanın işlenerek değerlendirilmesi kritik öneme sahiptir. Bu derleme, zeytinyağı üretiminin yan ürünü olan pirinanın kurutulmasının gereklilikleri ve bu konuda yapılan çalışmalar hakkında bilgi sunulmaktadır.With starting healthy consumption awareness in people throughout world, olive oil demand has increased and it is expected that this demand will increase day by day. As a result of increase in the demand for olive oil, the rise in amount of olive pomace that emerges after olive oil production is evident. The differences in olive oil production methods result in varied wastes in terms of property and quantity. Olive mill waste water and olive pomace possessing 35-40% moisture come out in 3-phase system while only olive pomace possessing 60-70% moisture comes out in 2-phase system. The quantity and pollution degree of waste water coming out in 3-phase system are considerably high from 2-phase system. Recycling of 2-phase olive pomace containing also olive mill waste water, which is highly harmful for environment and is generally discharged to nature without any treatment, is considerably important by processing. This review gives information about the necessity of drying of olive pomace and related studies with this subject.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi ve TeknolojisiZiraatOrtak Disiplinler2-Fazlı Zeytin Pirinasının Değerlendirilmesinde Kurutmanın ÖnemiThe Importance of Drying for Valorization of 2-Phase Olive PomaceArticle52103112