Saner, GamzeGüler, Duran2023-01-122023-01-1220211018-88512548-1207https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/415584https://hdl.handle.net/11454/81728Amaç: Bu çalışmada İzmir ve Manisa illerindeki süt sığırcılığı işletmelerindeüretimin planlanması ve çalışmanın sonucunda planlamanın işletmelerin brüt kârınaolan etkisinin ölçülmesi amaçlanmıştır.Materyal ve Yöntem: Araştırma kapsamında İzmir ilinin Ödemiş ilçesinde 117üretici ve Manisa ilinin Salihli İlçesinde 30 üreticiyle yüz yüze anket yapılmıştır.Üretim planlamasında doğrusal programlama yöntemi kullanılmıştır. Verilerinanalizinde işletmeler inek sayılarına göre 5-15 baş, 16-25 baş, 26-40 baş ile 41 başve üzeri olmak üzere dört gruba ayrılmıştır.Araştırma Bulguları: Planlama sonucunda her grup için mevcut arazideyetiştirilmesi gereken yem bitkileri üretim deseni, satın alınması gereken yemmiktarı, kısıtların (aile işgücü, toplam arazi, ahır kapasitesi ve sermaye)planlamadaki durumu ile elde edilen brüt kâr ortaya konulmuştur. Buna göreplanlama sonucunda, işletme başına brüt kârda 1. grup işletmelerden 4. grubadoğru sırasıyla %63.87, %40.56, %13.82 ve %0.37 oranlarında artış olduğusaptanmıştır.Sonuç: Araştırma sonuçları planlamanın süt sığırcılığı işletmelerinin brüt kârınıönemli ölçüde arttırabileceğini ve bu nedenle süt sığırcılığı işletmeleri içinplanlamanın gerekliliğini ortaya koymuştur. Planlama konusu karmaşık bir yapıyasahip olup, modern teknolojilerle desteklenmesi gerekmektedir. Bu nedenleplanlamaya yönelik yazılımların geliştirilmesi amacıyla Ar-Ge yatırımları teşvikedilmeli ve desteklenmelidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessSüt sığırcılığı işletmelerinde üretim planlaması: İzmir ve Manisa örneğiArticle5817585415584