Şen, FatihEroğul, DenizUysal, Gülşah2023-01-122023-01-1220201018-88512548-1207https://doi.org/10.20289/zfdergi.834464https://search.trdizin.gov.tr/yayin/detay/416824https://hdl.handle.net/11454/80487Amaç: Çalışma, modifiye atmosfer (MA) ambalajları ve 1-metilsiklopropen (1-MCP)uygulamalarının ‘Black Diamond’ Japon erik çeşidi meyvelerinin hasat sonrasıdayanımlarına etkilerinin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır.Materyal ve Metot: Erik meyvelerinde a) Kontrol, b) 1-MCP, c) MA1 ambalajı, d) MA2ambalajı, e) 1-MCP + MA1 ambalajı f) 1-MCP + MA2 ambalaj olmak üzere altı farklıuygulama yapılmıştır. 1-MCP, 24 saat süreyle 2°C sıcaklıkta 625 ppb dozunda olacakşeklinde uygulanmıştır. Erikler 0°C sıcaklık ve %90 oransal nemde 60 gün süreyledepolanmış, 20 günlük aralıklarla alınan örnekler 2 gün raf ömründe tutulduktan sonrabazı ölçüm ve analizler yapılmıştır.Bulgular: MA ambalajları, erik meyvelerinin ağırlık kaybını depolama süresinceazaltmıştır. Depolama süresince meyve etinin yumuşaması, renk değişimi ve beğenipuanlarının azalışı, MA ambalajları ile 1-MCP’nin birlikte uygulandığı eriklerde daha sınırlıolmuştur. 1-MCP’nin teksel ve MA ambalajları ile birlikte uygulanması erik meyvelerininsolunum hızını düşürmüş, etilen salgısını yavaşlatmış, iç kararmasını geciktirmiştir.Sonuç: Çalışma sonuçları MA ambalajları ile 1-MCP’nin birlikte uygulanan ‘BlackDiamond’ erik çeşitlerinin meyvelerinin 60 gün depolamaya ilaveten 2 gün raf ömründebaşarıyla saklanabileceğini göstermiştir.tr10.20289/zfdergi.834464info:eu-repo/semantics/openAccess‘Black Diamond’ Erik Meyvelerinin Muhafazasında Modifiye Atmosfer Ambalajları ve 1-Metilsiklopropen Uygulamalarının Etkilerinin AraştırılmasıArticle57-7180416824