İrget, Mehmet EşrefCengiz, Abuzer2020-10-162020-10-1620162016https://hdl.handle.net/11454/58653Bu çalışma Diyarbakır-Çermik kuru koşullarında yetiştirilen 1 ekmeklik (Pehlivan) ve 1 makarnalık (Tüten 2002) buğday çeşidine farklı konsantrasyon (% 0-1-2-3 ve 4 ) ve farklı zamanlarda (kardeşlenme, sapa kalkma, kardeşlenme + sapa kalkma) yapraktan üre uygulamasının verim, azot ile beslenme ve kimi kalite kriterlerine olan etkilerini ortaya koymak amacı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçları her iki çeşitte de yapraktan % 4 konsantrasyonunda ürenin kardeşlenme + sapa kalkma dönemlerinde toplamda 2 kez uygulanmasının incelenen parametreler açısından en etkin uygulama olduğunu ortaya koymaktadır.This study was carried out to evaluate of foliar urea aplications on wheat yield, quality and N nutrition. In this context a field experiment was conducted with 4 urea concentrations (control-1-2-3-4%) and 3 different times (tillering, stem elongation, tillering + stem elongation) using one bread (Pehlivan) and durum wheat (Tüten 2002) as a metarial under dry conditions of Diyarbakır-Çermik. Results revealed that foliar 4% urea aplication at tillering + stem elongation stage totally two times was the most effective aplication for all examined parameters.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBuğdayEkmeklikMakarnalıkÜreYapraktan UygulamaKonsantrasyonZamanVerimKaliteWheatBreadDurumUreaFoliar ApplicationConcentrationTimeYieldQualityDiyarbakır kuru koşullarında farklı doz ve zamanlarda yapraktan üre uygulamalarının buğdayda verim ve verim unsurlarına etkileriEffects of different doses and times aplications of foliar urea on yield and yield component of wheat in dry conditions of DiyarbakırMaster Thesis