Şayan, YılmazÇalışkan, İpek2019-04-122019-04-122013https://hdl.handle.net/11454/7659Bu çalışma, Molohiya (Corchorus olitorius L.) bitkisinin in vitro analiz yöntemleri ile yem değerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma iki aşamada yürütülmüştür. İlk aşamada Molohiya bitkisinin, ikinci aşamada da bu bitkinin botanik fraksiyonlarının yem değeri bulunmuştur. Yaprak:sap oranları ortalama % 52.99 : 47.01 olan Molohiya bitkisinin bütün, yaprak ve saplarında doğal halde KM içerikleri sırasıyla ortalama % 18.09, % 21,36 ve % 14.86 olarak belirlenmiştir. Bütün bitki, yaprak ve sapların KM' de HK, HP, HY, HS, NÖM ve ME değerleri ise sırasıyla ortalama % 14.43, % 23.59, % 2.23, % 28.23, % 31.51 ve 2062.88 kcal/kg, % 16.13, % 32.72, % 2.91, % 22.21, % 27.00 ve 2119.91 kcal/kg ve % 13.45, % 12.29, % 1.46, % 36.70, % 36.09 ve 1447.10 kcal/kg olarak bulunmuştur. Bütün, yaprak ve sapların KM' de NDF, ADF, ADL içerikleri de incelenmiş ve sırasıyla ortalama % 61.60 - % 34.14 - % 14.95, % 64.71 - % 28.62 - % 21.53 ve % 54.36 - % 44.72 - % 9.68 olarak belirlenmiştir. Çalışmada ayrıca Molohiya bitkisinin in vitro KMS de ortalama % 77.29 olarak bulunmuştur. Bu çalışmanın sonucunda, yüksek kuru madde sindirilebilirliğinin yanında ham protein içeriği ve metabolik enerji değerinin de yüksek olması bu bitkinin kaliteli kaba yem kaynağı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMolohiya (Corchorus olitorius L.), kaliteli kaba yem, yem değeri, in vitro analiz yöntemleri.Molohiya (Corchorus olitorius L.), high quality forages, feed value, in vitro analysis methods.Zootekni A.B.D.Farklı biçim periyotlarında hasat edilen molohiya (Corchorus olitorius L.) bitkisi yem değeriMaster Thesis