Kahraman, Ayşeİlbi, Hülya2024-08-212024-08-212011http://155.223.63.101/tez3/2010zrf006.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/97024Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2011Çalışmamızda kullandığımız ağırlıklı olarak Ege Bölgesinden ve farklı bölgelerden yerel kavun çeşitlerimizin Fusarium solgunluğuna(Fusarium oxysporum f. sp. melonis) dayanıklılıklarının klasik testleme yoluyla (FOM 0,FOM 1,FOM 2 ve FOM1,2 ırklarına ait izolatları kullanarak fide daldırma yöntemi ile ) ve Fom1 ve Fom2 genleri açısından ise SCAR(Sequence Characterized Amplified Region), CAPS(Cleaved Amplified Polymorphic Sequences ) moleküler markörleriyle belirlenmesi amaçlanmıştır.Morfolojik çalışmalar ve moleküler sonuçlar ele alınarak genotiplerin Fusariuma olan tepkileri değerlendirilmis ve genotiplerimizin dayanıklılık durumları saptanmıştır. FOM 1 ırkına dayanıklılık açısından markörlerle, klasik testleme sonuçları uyum sağlayarak TR-40559 (Malatya,var. cantalupensis), TR- 70699 ( Manisa var. inodorus), TR-61613 ( Muğla, var. inodorus) ve TR-69891 ( Kırkağaç, var. inodorus) genotipleri dayanıklı bulunmuştur. Belirlenen genotiplerin ileriki ıslah çalışmalarında FOM1 ırkına dayanıklılık kaynağı olarak kullanılabilecekleri belirtilebilir. FOM 2 ırkına yönelik testlemede markörlerle klasik testleme sonuçları uyumlu değildir.;Kavun, Fusarium, moleküler markörler,dayanıklılık.;Melon, Fusarium, molecular markers , resistance.trinfo:eu-repo/semantics/closedAccessBazı yerel kavun çeşitlerimizin fusarium solgunluğuna (Fusarium oxysporum f. sp. melonis) dayanıklılık durumlarının moleküler markörlerle belirlenmesiProject