Duman, İbrahimDüzyaman, Eftal2024-08-212024-08-212010http://155.223.63.101/tez3/2009zrf002.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/97099Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2010Çesme Kavunu, Cucumis melo, yerel köy çesitleri, genetik kaynaklar.;Çesme Melon, Cucumis melo, local landraces, genetic resources.;Çesme Yarımadasından toplanan 22 farklı Çesme Kavunu genetik materyali 2009 üretim sezonunda, Çesme-Çiftlikköy ve E. Ü. Ziraat Fakültesi Menemen Arastırma Uygulama ve Üretim Çiftligi'nde olmak üzere iki bölgede tarla denemesine alınmıstır. Agırlıkları genellikle 2 kg dolaylarında degisen ve yuvarlaga yakın olan Çesme Kavunu populasyonlarının, birbirlerinden çok farklı meyve sekillerine ve renklerine sahip olabildikleri belirlenmistir. Ege-8, Ege-10 ve Ege-15 olarak adlandırılan Çesme Kavunu populasyonları Çesme Bölgesi denemesinde ticari kontrol çesitlerine göre daha iyi verim özelliklerine sahip olmuslardır (p 0.05). Benzer sekilde Ege-7-1, Ege-13 ve üreticinin kontrol çesidi Çesme Bölgesinde (p 0.05), Ege-15 ise Menemen Bölgesinde (p 0.05) panelistlerden yüksek tat skorları elde etmislerdir. Her iki bölgede de tat skoru, briks{486} degeri ile pozitif bir korelatif iliski göstermistir (p 0.01). Çalısmada Çesme Kavunu populasyonlarına ait verim, meyve kalitesi ve tat özelliklerinin birbirlerinden çok farklı olabilmesi ve bölgeler bazında güçlü genotip {604} çevre interaksiyonu göstermesi, Çesme Kavunu ıslah hatlarının Çesme Bölgesinde gelistirilmesi gerektigine isaret etmektedir. Bu strateji aynı zamanda Çesme Kavununa ait genetik materyalin tarla kosullarında korunmasına da olanak verebilecek niteliktedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÇeşme kavunu ıslahı projesi: I. farklı Çeşme kavunu populasyonlarının verim ve kalite özelliklerinin karşılaştırılmasıProject