Türkan, İsmailBor, MelikeDemiral, TijenÖzdemir, Filiz2024-08-212024-08-212007http://155.223.63.101/tez3/2003fen033.pdfhttps://hdl.handle.net/11454/91837Araştırma Projesi -- Ege Üniversitesi, 2007Tuza duyarli IR-28 pirinç çesidinde tuz stresi kosullarinda 24-epibrassinolid uygulamasinin fide gelisimi, antioksidan enzim aktiviteleri, lipid peroksidasyonu, prolin ve çözünebilir protein miktari üzerine etkileri incelenmistir. Tuz stresi kosullarinda, 24-epiBL uygulamasi sonucunda fide gelisimi olumlu etkilenmistir. 24-epiBL uygulanan gruplar tuz stresine (120 mM NaCl) maruz birakildiklarinda süperoksit dismutaz, katalaz ve glutatyon redüktaz enzim aktivitelerinde önemli bir degisim görülmezken askorbat peroksidaz enziminin aktivitesi belirgin bir artis gösterdi. Peroksidaz enziminin aktivitesi NaCl uygulanan grupta artis gösterirken 24-epiBL + NaCl uygulanan grupta belirgin bir azalma gözlendi. 24-epiBL + NaCl uygulanan grupta lipid peroksidasyonu ve prolin düzeyi azalirken, çözünen protein miktari artis gösterdi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBrassinosteroid uygulamasının tuz stresi altında yetiştirilen pirinç bitkisinin fizyolojik ve biyokimyasal özellikleri üzerindeki etkilerinin araştırılmasıProject